2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİEditörün SeçtikleriManşetTürkiye

İnsanların artık defin için beklediği İskenderun’da vaziyet: Kendi işini kendin hallet

0
İskenderun, Gürcan Öztürk
Fotoğraf: Gürcan Öztürk, İskenderun

Merkez üssü Kahramanmaraş‘ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde etkilenen on ilde son açıklamalara göre; can kaybı 18 bin 342’ye, yaralı sayısı 74 bin 242’ye yükseldi. Depremin ardından artçılar yaşanmaya devam ediyor. Depremin en çok hissedildiği şehirlerden biri de Hatay.

İskenderun’da deprem hemen hemen her binada yıkıma sebebiyet verdi, kalanlarda ise hasar bulunuyor. İlçede neredeyse her noktada soğukta kalan insanlar kendilerini yaktıkları ateşlerle ısıtıyor. Hastaneler ise acil müdahaleye yanıt verecek kadar ayakta kalamamış, ya yıkılmış ya da hasar almış durumda. Ali Danış da İskenderun’da enkaz altında yakınları kalan vatandaşlardan biri ve İskenderun Devlet Hastanesi‘nden aktarıyor:

‘Cesetler çürüdüğü için bekletmeden defin istiyorlar’

“Hastanede artık yeni bir ekibe, yardıma ihtiyaç yok. ANDA grupu çalışıyor. Bütün geve çalıştılar. Hastane enkazından başka canlı çıkması beklenmiyor. Dün (9 Şubat) tek bir canlı insan vardı. Tüm gün gösterilen uğraşlar sonucunda çıkarıldı. Şu an vinç enkazı kaldırıyor. Oldukça koordineliler; başka karışanları yok. Enkaz kaldırma ekipleriyle koordineli bir şekilde ANDA da içeri girip kalan kurbanları çıkaracak. O bölüme hiç girilmemiş. Kroki üzerinde de gösterebildik hastalarımızın nerede olduğunu. Sanırım hastanenin o kısmında çıkarılacak epey bir kurban var. Artık dört gün geçtiği için çıkarılanları da bekletmeden defnedilmeye yolluyorlar. Bizim çabamız da kendi yakınlarımızı buradan bir an önce alıp gereken şekilde toprağa vermek.”

Ali Danış, en azından bölgede artık birbiriyle çatışan gruplar olmadığını söylüyor ve “Artık cesetler çürüdüğü için bekletmeden defin istiyorlar” diyor.

İskenderun, Drone Fotoğraf: Cevat Ezgin

İskenderun, Drone Fotoğraf: Cevat Ezgin

‘Organizasyonsuzluk israfa, yağmaya yol açıyor’

Enkazla morg arasında günlerdir koşturup duran Danış, İskenderun tarafında artık erzak konusunda sıkıntı olmadığını aktarıyor. Jeneratör ve küçük el aletleri gibi ekipmanların hepsinin gönülü kurum ve kişiler tarafından fazlasıyla sağlandığını aktaran Ali Danış, özellikle İskenderun Devlet Hastanesi enkazı çevresinde fazlasıyla gıda ve su bulunduğunu belirterek şunlara dikkat çekiyor:

“Her türlü gıda suyun fazla fazlası var. Bu organizasyonsuzluk bu tür kaynakların da israfına yol açıyor. Gelen malzemeyi doğru düzgün tasnif edip doğur yerlere sevk edemeyince kimi yerlerde yağma oluyor, kimi yerlerde fazla gıda çöpe gidiyor, etrafa saçılıyor.”

‘Ortada çok ciddi bir kriz yönetimi bilgi eksikliği var’

Dördüncü gün, dün (9 Şubat) enkazda jandarma kurtarma ekiplerinin ve ANDA’nın çalıştığını çalıştığını, diğerlerinin ise gönüllü ve enkaz altında kalanların yakınları olduğunu belirten Danış, iletişimsizliğin gerilmelere neden olduğunu anlatıyor:

“Doğru iletişimin olmaması, plansızlık, programsızlık ve herhangi bir afet yönetiminin olmaması acayip sürtüşmelere ve öfkelere neden oluyor. Mesela enkazda bir canlı vardı. Canlıyı kurtarmak öncelikli olduğu için diğer enkaz kaldırma işi olabildiğince hafiften yürütülüyor idi. O işi yürüten insanların arasında da depremzede yakınları vardı. Onlarla bu vincin çalışmaması üzerine neredeyse çok ciddi bir kavgaya kadar giden sürtüşmeler oldu. Zaten herkesin siniri son derece bozuk. Ortada çok ciddi bir kriz yönetimi bilgi eksikliği var.”

İskenderun, Fotoğraf: Gürcan Öztürk

İskenderun, Fotoğraf: Gürcan Öztürk

Vaziyet: ‘Kendi işini kendin hallet’

Danış ayrıca kurtarılan bir depremzedenin ya da cesetlerin takibinin oldukça zor olduğuna da değiniyor:

“İnsan şüphe içinde kalıyor: Acaba başka bir yere mi sevk edildi, orada mı, burada mı? Çünkü çok yetersiz, donanımsız bir düzen var. Daha doğrusu düzensizlik var. Herkes cenazesini kendisi alıyor. Çünkü belediye çalışanları da depremden çok ciddi bir şekilde etkilenmiş halde. Hastane ve sağlık çalışanlarının da çok ciddi kayıpları var. Aslında her anlamda vatandaş yine ‘kendi işini kendin hallet’ gibi bir durumla karşı karşıya. Sanırım bu da bütün hikayeyi özetliyor.”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.