ManşetTürkiye

İnşaat sektöründeki emisyonlar kenevirle azaltılabilir

0

Uzmanlar inşaat sektöründeki karbon emisyonlarının kenevirle azaltılabileceği yönünde öneride bulundu.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Börte Köse Mutlu, inşaat sektöründe kenevir gibi doğal malzemelerin kullanımıyla sektör kaynaklı karbon salımının azaltılabileceğini söyledi.

İnşaat sektörü kaynaklı karbondioksit salımı hakkında değerlendirmede bulunan Mutlu, teknolojinin de gelişmesiyle birlikte sektörde kullanılan malzemelerle ilgili daha çevreci ürünlere yönelimin arttığını belirtti.

AA’dan Biriz Özbakır‘ın aktardığına göre; inşaat süreci, binanın yaşam döngüsü, kullanılan yapı malzemesinin üretimi ve ömrünü tamamlayan binaların yıkımı gibi faktörler göz önünde bulundurulduğunda inşaat sektörünün dünyadaki karbon emisyonunun ortalama yüzde 35 ila 39’undan sorumlu olduğu bilgisini veren Doç. Dr. Börte Köse Mutlu, Türkiye için bu oranın yüzde 33’ü bulduğunu bildirdi.

‘Bu emisyonun asıl sorumlusu çimento’

Bir binada metrekare başına düşen karbondioksit emisyonunun yaklaşık 50 kilogram olduğunu ve bunun yedi kilogramının kullanılan malzemeden kaynaklandığını vurgulayan Doç. Dr. Mutlu, betonarme yapılarda kullanılan çimentonun, bu emisyonun asıl sorumlusu olduğu görüşünü paylaştı.

Dünyada çimento sektörünün, toplam karbon emisyonunun yüzde 8’inden sorumlu olduğunu, bunun, havacılık sektöründen kaynaklanan emisyondan yüzde 2,5 ila 3 daha fazla bir orana tekabül ettiğini aktaran Mutlu, “Türkiye’de geçen yıl çimento üretimi sebebiyle 44 milyon ton karbondioksit salımı gerçekleşti. Tabii bu büyük bir rakam. Burada çimento üretiminde, ham madde başta olmak üzere, özellikle yüksek ısı gerektiren proseslere ihtiyaç olduğu için çok ciddi bir enerji sarfiyatı ve dolayısıyla karbondioksit salımımız söz konusu” dedi.

Asya ve Afrika ülkelerinde, 2020’den 2060’a kadar şehirleşmenin hızlanacağına ve konut ihtiyacının artacağına dikkati çeken Doç. Dr. Börte Köse Mutlu, 2060’a kadar karbondioksit salımlarında yıllık yüzde 0,6-0,7’lik bir artış beklendiğini, 2050’ye kadar Çin, 2050’den sonra da Hindistan‘ın emisyon salımlarında öne çıkacağı değerlendirmesini yaptı.

İnşaat faaliyetlerinde doğal malzeme tercihinin üretim sürecinden kaynaklanan karbon salımlarını daha ilk aşamada azalttığını işaret eden Mutlu, “Yeşil malzemeleri, sürdürülebilir teknolojiler konumunda çevre dostu, daha doğa kaynaklı ya da bazen nanoteknolojiyi kullanarak ürettiğimiz malzemeleri tercih ettiğimizde karbon ayak izimizi ciddi bir şekilde azaltmamız mümkün” diye konuştu.

‘Kenevir inşaat sektöründe kullanılabilecek doğal malzemelerden biri’

Mutlu, doğal malzeme kullanımının, ömrünü tamamlayan binaların yıkımı ve sonrasında atıkların geri dönüştürülmesi sürecinde de karbon ayak izini düşüreceğinin altını çizdi.

Kenevirin, inşaat sektöründe kullanılabilecek doğal malzemeler arasında bulunduğunu ve sektörün karbon ayak izini düşürebileceğini ifade eden Mutlu, binalardan kaynaklı karbon emisyonunun en çok ısıtma ya da soğutma işlemleri sırasında meydana geldiğini, ısı yalıtımı açısından avantajlı bir malzeme olan kenevirin enerji verimliliği noktasında avantaj sağladığını kaydetti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.