DünyaManşet

Almanya esrar kullanımını yasallaştıran üçüncü AB ülkesi oldu

0
esrar

Almanya’da bugün (1 Nisan 2024) yürürlüğe giren yeni yasa tasarısı, yetişkinlerin hint keneviri bitkisi (esrar) yetiştirmesine, bulundurmasına ve tüketmesine olanak tanıyacak.

Resmi olarak açıklanan karara göre Almanya, kişisel kullanım amacıyla esrar tüketimini yasallaştıran üçüncü ve en büyük Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke oldu.

Yeni düzenleme, yetişkin bireylerin 25 grama kadar esrar bulundurmasına izin veriyor. Evlerdeki esrar miktarı ise 50 gramı geçemeyecek ve en fazla üç kenevir bitkisi yetiştirilebilecek. Belirlenen limitlerin üstünde esrar bulundurulması durumunda ise bireyler, para cezası veya üç yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalabilecek.

Ayrıca, kamusal alanlarda, parklar, sokaklar veya meydanlar gibi yerlerde, esrarın tüketimi sadece akşam 20:00 ile sabah 07:00 saatleri arasında mümkün olacak. Bu saatler dışında açık alanlarda esrar kullanımı yasaklanacak.

Meksika’da esrarın yetişkinler tarafından keyif için kullanımı artık serbest
İnşaat sektöründeki emisyonlar kenevirle azaltılabilir
Kenevir üretimi 19 ilde yasallaştı

Yasa, aynı zamanda Kenevir Kulüplerinin kurulmasına olanak tanıyor. Bu kulüpler, dernek statüsünde ve resmi izinle kurulabilecek, maksimum 500 üyeye kadar sahip olabilecekler. Evde kişisel tüketim için verilen kenevir yetiştirme izninin dışında, esrar yalnızca bu kulüpler aracılığıyla temin edilebilecek. Kulüpler, kenevir yetiştirme ve üyelerine esrar satma iznine sahip olacak.

Esrar satın almak isteyen her bireyin, bu kulüplere üye olması gerekecek ve üyeler ayda en fazla 50 gram esrar satın alabilecek. 18 ila 21 yaş arasındaki bireyler için bu limit ayda 30 gram olarak belirlendi. Kenevir fideleri ve tohumları da yalnızca bu kulüplerden satın alınabilecek. Ancak, kulüplerin içinde esrar kullanımı yasak olacak.

Yasanın ilk taslaklarında esrarın lisanslı dükkanlar aracılığıyla satılması planlanmış olsa da, AB’nin muhalefeti nedeniyle bu fikirden vazgeçildi. Ancak, ilerleyen dönemlerde pilot bölgelerde esrar satışını deneme amacıyla ikinci bir yasa tasarısı gündemde.

Alman hükümeti, sosyal demokratlar liderliğindeki üçlü koalisyon, yasallaştırmanın kenevir bitkisinde büyüyen karaborsayu kontrol altına alacağını savunuyor. Ancak sağlık grupları, yasallaştırmanın gençler arasında kullanımın artmasına yol açabileceği konusunda endişelerini dile getirdi.

Binlerce vatandaş, Berlin’deki Brandenburg Kapısı’nın önünde bir araya gelerek kutlama yaptı.

Sağlık Bakanı Karl Lauterbach bir doktor olarak, esrar tüketiminin özellikle gençler için “tehlikeli” olabileceğini söyledi. Hükümet, riskler konusunda farkındalığı artırmak ve destek programlarını güçlendirmek için geniş çaplı bir bilgilendirme kampanyası vaat ediyor. Ayrıca, esrarın 18 yaş altındakiler ve okullar, anaokulları ve oyun alanlarının 100 metre yakınında yasak olacağı vurgulanıyor.

Muhafazakar muhalefet lideri Friedrich Merz, iktidara gelmesi durumunda yasayı “derhal” iptal edeceğini belirtti. Ancak, liberal FDP‘den Maliye Bakanı Christian Lindner, yasallaştırmanın “insanları karaborsaya yönlendirmekten daha sorumlu” bir adım olduğunu söyledi. Lindner, yeni yasanın “kaosa yol açmayacağını” vurguladı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.