DünyaManşet

İnkâr yasasına iptal

0

Fransa Anayasa Konseyi, Senato ve parlamento tarafından onaylanan “yasa tarafından kabul edilen soykırımların inkârının cezalandırılmasına ilişkin yasa teklifi”nin iptali konusundaki itirazı kabul etti.

Türkiye ile Fransa arasında son bir kaç aydır gerginlik yaratan yasa teklifi, Anayasa Konseyi’ne takıldı. Bir grup milletvekili ve senatörün iptali için başvurduğu yasa teklifi, Fransa Anayasa Konseyi tarafından, ifade özgürlüğü hakkıyla bağdaşmadığı gerekçesiyle iptal edildi.

“Yasa tarafından kabul edilen soykırımların inkârının cezalandırılmasına ilişkin yasa teklifi”, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin de desteğiyle aralık ayında parlamentoda, ocak ayında da Senato’da oylandıktan sonra kabul edilmişti.

Gerekli imza sayısına ulaşıldı

Yasa teklifinin kabulünün ardından Senato’da Avrupa Demokratik ve Sosyalist Birlik Grubu Başkanı Jacques Mezard’ın öncülüğüyle başlayan girişim sonucu, 77 üyenin imzası toplanmış, Parlamento’da da iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) üyesi Michel Diefenbacher’ın girişimiyle 65 imzaya ulaşılarak, Anayasa Konseyi’ne itiraz edilmişti. Anayasa Konseyi’ne başvuru için parlamentonun her iki kanadının en az birinden asgari 60 imza toplanması gerekiyordu.

Gerekli imza sayısına ulaşan milletvekili ve senatörler, Fransız Anayasası’nın 33. maddesine ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle yasa teklifinin iptalini talep etmişti.

İptal edilen yasa teklifi, 1915 Ermeni olaylarının reddini inkâr edenlerin 1 yıl hapis ile 45 bin euro para cezası istemiyle yargılanmalarını öngörüyordu.

Diaspora endişeli

Yasa teklifinin iptal talebiyle Anayasa Konseyi’ne taşınması ülkedeki diaspora Ermenilerine ait kuruluşlar arasında panik havası yaratmıştı. Diaspora kuruluşları, sadece “inkâr” yasasının iptalinden değil, bu yasaya temel oluşturan ve Fransız parlamentosu tarafından 2001 yılında çıkarılan “Ermeni Soykırımı” yasasının iptal edilmiş olmasından da kaygı duyuyordu.

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yaptığı ilk açıklamada kararı memnuniyetle karşıladığını bildirdi. ‘Davutoğlu, ‘Fransa Anayasa Konseyi, Fransa anayasasının evrensel insan hakları kavramına ve hepimizin savunduğu Avrupa değerlerine uygun bir karar vermiştir. Bu açıdan Anayasa Konseyi’ni tebrik ediyoruz” dedi. Öte yandan, Sarkozy’nin hükümete yeni bir yasa hazırlanması talimatı verdiği bildirildi.

(DW)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.