ManşetTürkiye

İmralı açılımının ilk ipuçları Buldan, Karayılan ve Demirtaş’dan

0

Dün BDP’li milletvekili Ayla Akat Ata ile Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk’ün İmralı Adası’nda Abdullah Öcalan ile gerçekleştirdikleri görüşmeye dair ilk yorumlar gelmeye başladı.

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan Akat ve Türk’ün İmralı görüşmelerini değerlendi. Görüşmenin ardından henüz bir açıklama yapılmadığını, neler konuşulduğunu, nelerin masaya yatırıldığını ve Abdullah Öcalan’ın ne söylediğini bilemediğini belirten Buldan, şöyle konuştu:

“Ama biz başından beri diyalog ve müzakere sürecine Öcalan’ın dahil edilmesi gerektiğini ifade ederdik. Ama dün itibariyle böylesi bir süreç başlatılmışsa, Öcalan bu sürece dahil edilmişse, bunun olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Bana göre bundan sonrası için Öcalan; Ahmet beye ve Ayla hanıma mutlaka olumlu açıklamalarda bulunmuştur. Çünkü döndükten sonra Ahmet Türk’ün gözlerindeki pırıltıdan bile görüşmenin çok olumlu geçtiğine dair bir izlenim edindim. Çünkü Ahmet Bey daha öncesinden de Öcalan’ı tanıyan bir insan, saçlarını bu mücadele uğruna ağartmış bir insan. Sayın Türk’ün o görüşmeden çok olumlu bir sonuç çıkardığı kanısındayım. Bundan sonrası için de bu görüşmelerin hem devam edeceğine hem de çok olumlu bir yöne doğru gideceğine inanıyorum. Ama bizim açımızdan şu önemli: Bu sürece Öcalan’ın dahil edilmesi önemli. Çünkü biz müzakere ve diyalog sürecinde mutlaka Öcalan’ın olması gerektiğini düşünüyorduk. Böylesi bir gelişmenin de olumlu olduğunu ifade edebilirim.”

Görüşmeyi oldukça olumlu bulduğunu söyleyen Buldan, sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“Şu açıdan da olumlu: Bu, tecrit olayının kırılması anlamına da geliyor. Çünkü 1,5 yıldır hiç kimsenin İmralı ile temasa geçmediğini, avukatlarının gönderilmediğini ifade ediyorduk. Bu bir gerçekti ama dün itibariyle bir anlamıyla bu tecrit de kırılmış oldu. Bunun da olumlu bir gelişme olarak görülmesi gerekiyor.”

BDP’nin diplomasi trafiği sürüyor

BDP’nin görüşme diplomasisi ise sürüyor. Eş Genel Başkan Demirtaş Diyarbakır’a gelirken, diğer Eş Genel Başkan Gültan Kışanak’ın da Avrupa’da olduğu öğrenildi.

Genel Başkan Selahattin Demirtaş, DHA muhabirine yaptığı kısa açıklamada henüz hiç bir şeyin net olmadığını ve açıklama yapıp yapmayacaklarının da belli olmadığını söyledi. İmralı adasında dün Abdullah Öcalan ile görüşen Milletvekili Ahmet Türk, sabah saatlerinde Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ile birlikte Diyarbakır’a geldi. Türk’ün İmralı’daki görüşmeyle ilgili Diyarbakır’da bulunan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı bilgilendireceği ve görüşmeyi değerlendirecekleri belirtildi.

Kandil’den ilk tepki geldi

Fırat Haber Ajansı’ndan (ANF) Deniz Kendal ve Rosida Mardin’in sorularını cevaplayan Karayılan, MİT yetkililerinin ardından Ahmet Türk ve Ayla Akat’ın Öcalan’la görüşmesinin önemli olduğunu belirterek, “şimdilik bir istişare durumundan söz edilebilir” dedi.

Öcalan ile yapılan görüşmeler konusunda, “Eğer devlet gerçekten ciddi bir kararlaşma düzeyini yaşamış ve bu anlamda adım atacaksa biz bunu karşılıksız bırakmayız” açıklamasını yapan Karayılan, “Tekrardan birtakım hesaplar çerçevesinde oyalama taktikleri geliştirerek Kürt sorununun çözümünü değil de, PKK’nin çözülmesini hedeflemeye dönük amaçlar güden politikalar geliştirilirse sürece yazık edilir” dedi

(Ajanslar, Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.