IMF, Türkiye için 2021 reel ekonomik büyüme tahminini düşürdü

IMF tarafından hazırlanan raporda, Asya ülkeleri başta olmak üzere gelişmekte olan ülkelerde ekonomik büyüme beklentisi düşürülürken, gelişmiş ülkelerde ise yükseltildi.

Uluslararası Para Fonu (IMF), temmuz ayı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu‘nda Türkiye için 2021 reel ekonomik büyüme tahminini 0,2 puan aşağı çekti ve yüzde 5,8’e düşürdü.

IMF, Türkiye ekonomisine dair 2022 büyüme tahminini de düşürdüğünü açıkladı. Türkiye ekonomisinin 2022’de yüzde 3,3 büyüyeceği tahmin edildi.

Küresel ekonominin 2021 yılında yüzde 6, 2022’de de yüzde 4,9 büyüyeceği yönündeki tahmin ise sabit tutuldu.

Nisan ayı raporunda Türkiye ekonomisinin 2021 yılında yüzde 6, 2022’de ise yüzde 3,5 büyüyeceği tahmin edilmişti.

‘Salgın, küresel ekonomideki fay hatlarını derinleştirdi’

IMF, raporunda koronavirüs salgınının küresel ekonomideki “fay hatlarını” derinleştirdiğine işaret ederek, aşıya erişimin küresel ekonomideki “en önemli fay hattı” olduğu ve bu durumun da ülkeleri ikiye ayırdığını ifade etti:

Birinde bu yılın ilerleyen dönemlerinde normalleşme sürecini devam ettirmek isteyenler, diğerinde ise Covid-19 vaka ve can kaybı sayılarının yükselmeye devam ettiği ülkeler yer alıyor. Bununla birlikte, virüs dünyanın farklı yerlerinde yayılmaya devam ettiği sürece, vaka sayılarının düşük olduğu yerlerde bile ekonomik toparlanmaya kesin gözüyle bakamayız.”

Ülkelerin uyguladığı mali destek paketleri

Bununla birlikte, IMF’ye göre gelişmiş ülkelerle gelişmekte olan ülkeler arasındaki farkı açan başka bir etken de salgın sebebiyle uygulanan mali destek paketleri.

ABD, Almanya, İtalya, Birleşik Krallık gibi bazı ülkelerin salgın sırasında önemli mali desteklerde bulunduğuna dikkat çekilirken, diğer ülkelerle ilgili şunlar belirtildi:

Bununla birlikte, birçok gelişmekte olan ülke ise mali dengeleri koruyucu önlemleri yeniden yerine koymaya odaklandı. Aralarında Brezilya, Macaristan, Meksika, Rusya ve Türkiye’nin de olduğu bazı gelişmekte olan ülkeler, yukarı yönlü fiyat baskılarını hafifletmek için para politikalarını normalleştirmeye başladı.”

Enflasyonun birçok ülkede normale dönmesi bekleniyor

Dünya genelinde görülen fiyat baskılarının büyük oranda salgın kaynaklı olduğu belirtilirken, 2022 yılında enflasyonun birçok ülkede salgın öncesi düzeylere dönmesi beklendiği belirtildi:

Fiyatlar üzerindeki bu rahatsızlıkların ortadan kalkmasıyla birlikte 2022 yılında enflasyonun birçok ülkede pandemi öncesi düzeylere dönmesi bekleniyor. Ancak çok sayıda belirsizlikler varlığını sürdürüyor. Buna ek olarak, gıda fiyatlarındaki artışa bağlı olarak bazı gelişmekte olan ülke ve gelişmiş ülkelerde enflasyonun yüksek seviyelerde kalacağı tahmin ediliyor.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de ilk kez ‘pürüz dişli yunus’ kayıtlara geçti

Deniz Memelileri Araştırma Derneği'nin araştırmasında Türkiye sularında daha önce hiç kaydı olmayan pürüz dişli yunus görüntülendi.

‘Avrupa’daki tatil yerlerine özel jet uçuşları geçen yıl yüzde 250 arttı’

Greenpeace'in yaptırdığı yeni bir analize göre, 2023'te 45 lüks destinasyona 117.000'den fazla uçuş yapıldı. Bunun sonucunda da 520.000 tondan fazla CO2 emisyonu salındı.

Yunanistan’da sonbahar yangınları: İki kişi yaşamını yitirdi

Yunanistan'ın Mora bölgesinde pazar günü çıkan orman yangınında iki kişi hayatını kaybetti, bir düzine köy tahliye edildi.

İklim krizi: Florida’yı vuran Helene Kasırgası’nda en az 95 kişi öldü

ABD'nin Florida eyaletinde altı kenti vuran Helene Kasırgası'nda yollar, köprüler çöktü yüzlerce ev sular altında kaldı, milyonlarca kişi elektriksiz.

Avusturya seçimleri: Nazilerin kurduğu aşırı sağcı Özgürlük Partisi birinci oldu

Avusturya genel seçimlerini, eski Nazi ve SS subaylarının kurduğu, iklim değişikliği, LGBTİ+, göç karşıtı aşırı sağcı Özgürlük Partisi kazandı.

EN ÇOK OKUNANLAR