TürkiyeEmekManşet

İmece Ev İşçileri Sendikası’ndan çağrı: Güvenli çalışma koşulları istiyoruz

0
Fotoğraf: imecesendika

İmece Ev İşçileri Sendikası 16 Haziran Dünya Ev İşçileri Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Türkiye’de bir milyonu aşkın ev işçisinin bulunduğunu ancak işçi statüsünde sayılmadıklarını söyleyen sendika, “Prim üzerinden sigorta mantığı ev işçilerini daha da mağdur ediyor” dedi.

Ev işçilerinin yaşadığı hak ihlallerine değinilen açıklamada “Yıllarca çalışsak da emekli olamıyoruz. Sağlık sisteminden de diğer işçiler gibi faydalanamıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Sosyal güvence ve güvenli çalışma

Söz konusu hak ihlallerinin önüne geçilmesi adına çalışanlara güvenli çalışma, sosyal güvence hakları ve kolay sigorta gerektiğini belirten sendika taleplerini şu şekilde sıraladı:

  • 10 günden az çalışan ev işçilerinin sosyal güvenlik haklarını gasp eden 6552 sayılı yasal düzenlemenin iptal edilsin.
  • ILO’nun 189 ‘nolu  ‘Ev işçilerine insan yakışır iş’ sözleşmesi acilen imzalansın.
  • Ev hizmetlerinde çalışanların sosyal güvence şemsiyesine alınması için en az 5 yıl sigorta primleri genel bütçeden ödeme teşviki verilsin.

‘Kiralık işçi bürolarında köle olmak istemiyoruz’

Başka bir hak gaspının da kiralık işçi bürolarından kaynaklandığı söylenilen açıklamada “Biz ev işçileri olarak kiralık işçi bürolarında köle olmak istemiyoruz. Kiralık işçilik hiçbir sorunumuzu çözmeyeceği gibi tacizi, mobingi, sömürüyü daha da artıracaktır. Sadece ev işçilerini değil, kiralık işçilik bütün işçileri köleleştirecektir” denildi.

‘Yurtdışından gördüğümüz desteği Türkiye’den göremedik’

Koronavirüs salgını sırasında da işçilerin hiçbir destek paketinden faydalanamadığı belirtilen açıklamada bu süreçte Dünya Ev İşçileri Federasyonu ile dayanışma içerisine girdiklerini ancak ülkedeki taleplerine “cılız yanıtlar” aldıkları belirtildi.

Ev işçilerinin iş cinayetlerine kurban gittiğinin hatırlatıldığı açıklamanın devamında “Birçok ev işçisi arkadaşımızı ya iş cinayetinde kaybettik ya da Nadira Kadirova gibi şüpheli ölümle kaybettik. Nadira Kadirova‘nın en yakın zamanda ölümünün üzerindeki şüphenin aydınlatılması, bu karanlıktan onurunuzla çıkmanızı umuyoruz” ifadeleri kullanıldı. 

‘Ev işçisi işçidir’

Açıklama “Bugüne kadar usanmadan söyledik; gündelikçi, yardımcı, temizlikçi, kadın değiliz ev işçisiyiz. Çünkü ev işi iştir, ev işçisi işçidir. Ev işçileri örgütlendikçe, ev işçilerinin mücadelesi büyüdükçe bizler de diğer işçilerle eşit haklara kavuşacağız. Ev işçisi kadınlar; işverenler ve yasalar karşısında yalnız değilsiniz çünkü sendikanız var!” ifadeleriyle sona erdi. 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.