ManşetTürkiyeUncategorized

İmamoğlu’ndan Diyarbakır’da ‘dayanışma’ ziyareti: Size güç olmak için buradayız

0

Batman’da bir düğüne gitmek üzere çıktığı yolculukta Diyarbakır’a uğrayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu, görevden alınan belediye başkanları Ahmet Türk ve Selçuk Mızraklı ile bir araya geldi. Üç başkanın ortak mesajı; demokrasi ve adalet oldu.

Söz verdiği Cihan Yaşar’ın Batman’daki nikah şahitliğini yapmak için çıktığı yolculukta ilk durağı Diyarbakır olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Mardin ve Diyarbakır‘da görevlerinden alınarak yerlerine kayyım atanan Ahmet Türk ve Selçuk Mızraklı ile Kayapınar Belediye Başkanı Keziban Yılmaz’ın makam odasında bir araya geldi. Mızraklı, “Buraya gelmeniz bu anlamda bizim için bir ışıktır” derken, İmamoğlu, “Bu süreci bir fırsata döndürmeliyiz” mesajı verdi. Türk de, “Birileri ne der hesabı yaparsak, demokrasiyi kuramayız” dedi.

Eşi Dilek İmamoğlu ile belediye binasına yoğun ilgi ve izdiham nedeniyle zorlukla girebilen İmamoğlu’nu, Mızraklı ve Yılmaz karşıladı. Görüşmede ilk sözü alan Mızraklı şunları söyledi: “Aslında ‘Türkiye zor bir dönemden geçiyor’ sözü, her mülakata başlarken çok da kurduğumuz bir cümle; ama hiç kurmak istemeyeceğimiz günlerin gelmesi gerekiyor. Bunun için de yaşadıklarımızın bir bir ortadan kalkması gerekiyor. Türkiye’nin temel meselelerini çözen, umudu büyüten bir yargı olsun. Hakikaten insanların yarına daha kıvançla baktığı günlere ulaşmak için vereceğimiz mücadele var. Zor bir süreç dedik. Açıkça demokratik siyasete bir darbenin yapıldığı anları yaşıyoruz.”

‘23 Haziran bizim umudumuzu da büyüttü’

Taleplerinin yerel anlamda gelişkin bir demokrasi olduğunu söyleyen Mızraklı şöyle devam etti: “Sizlerle beraber buralarda buluşmak gerçekten bize kıvanç veriyor. Zor günlerin bir araya gelişleri çok değerlidir, unutulmazdır. Hafızalara önemli bir kazımadır. 23 Haziran’dan önce İstanbul’da umut ve azim birikmişti. Demokrasiye, demokrasinin güçlendirilmesine ilişkin, kayyım dönemi dediğimiz bir duruma rağmen oradan güçlü bir çıkışı gerçekleştirdiniz. Bu, bizdeki umudu da büyütmüştü. Ama 19 Ağustos, 17 Ağustos 99 depreminden sonra siyasette bir deprem yaşattırdı. Bunların yaşanmayacağı bir Türkiye için, toplumun kutuplaştırmayı değil kucaklaşmayı güçlendirdiği yarınlar için, bu ülkede herkesin daha umutlu, mutlu olacağı yarınlar için beraber yürüyeceğiz. Gelişiniz bizim için bu anlamda bir ışıktır, güçtür, değerdir.”

‘Her zorluk bir fırsat doğurur’

İmamoğlu ise Eşimle beraber bu seyahatte bulunmaktan büyük keyif aldığımızı belirtmek isterim. Tabi biz buraya daha keyifli gelmek isterdik. Sizi, Büyükşehir Belediyesi’nde ziyaret etmek isterdik; ama nasip olmadı. İnşallah bir dahaki sefere…” diye konuştu. Konuşmasında “Aslında her zorluk bize başka bir fırsat da doğurabilir” diyerek geleceğe ilişkin umutları işaret eden İmamoğlu, şunları söyledi: “Bunu yaşadık. 31 Mart ve 23 Haziran’daki süreçte bize, bu ülkeye, demokrasiye yaşatılan bir nevi darbenin, ülkeye başka bir fırsat kapısı açtığını hep beraber hissettik. Ahmet Bey, tam bir tecrübe abidesi. Birçok zorluğu yaşamış bir başkanımız. Kıymetli bir siyaset adamı. Şuradaki atmosferi de bir kaynaşma olarak görüyorum. Bu bir siyasi kaynaşma değil. İstanbul’daki seçimde siyasi bir seçim olmaktan çıkmıştı zaten 23 Haziran’da. Bizim bu kaynaşmayı, vicdanda bir buluşmaya, hak, hukuk, adalet arayışında bir buluşmaya dönüştürmemiz lazım.”

‘Size güç olmak için buradayız’

Cumhuriyet ve demokrasi vurgusu yapan İmamoğlu, hukukun üstünlüğüne ve millet iradesine  inancını ifade ederek,” Bunun mücadelesini bir arada verebilmeliyiz” dedi.İmamoğlu, demokrasi ve birlik vurgusu yaptığı konuşmasını şöyle bitirdi: Burada olmamızın sebebi size güç olmak; ama daha ötesinde, kendimiz aynı yerde görüyoruz. Bana soruyorlar, ‘Yarın sizin belediyenize de kayyım atanır mı’ diye. Ben kendi adıma, hiç kaygı duymam. Sizlerin de bu kaygıyı zerre kadar duyduğunuzu düşünmüyorum. Duyduğumuz kaygı, ülkenin demokrasisine verilen zarar. Halbuki demokrasi güçlensin, siz hizmet yarışı yapın, ondan sonra bu coğrafyadaki tüm sorunları aşarız. Bir an önce size yapılan bu yanlıştan dönsünler. Yani size yapılan haksızlık Türkiye’nin demokrasisine yapılmıştır..”

‘Kayyım’ın bedelini sandıkta öderler’

Diyarbakır, Van ve Mardin’deki belediyelere kayyım atanmasına geniş verdiği açıklamasında İmamoğlu şu ifadelere yer verdi: “Kendi iradesini milletinkinden üstün görme gafletine düşenler bunun bedelini sandıkta en ağır şekilde öderler. Seçilmiş belediye başkanlarının soyut, kamu vicdanını ikna etmekten uzak sebeplerle görevden alınıp kayyım atanması da ne yazık ki gaflettir delalettir.”

Vatandaşın seçme ve seçilme hakkının önünde engel çıkarmanın demokrasi dışı arayışlar içindeki kesimleri güçlendirmekten başka bir işe yaramayacağını vurgulayan İmamoğlu şöyle devam etti:“Bazı seçmen kitlelerini, siyasi partileri ve seçilmişleri diğerlerinden ayrı tutmak farklı kurallar uygulamak kabul edilmez. Bu çok tehlikeli bir ayrımcılık. Ne yazık ki Diyarbakır, Van ve Mardin belediye başkanları ve seçmenlerine yönelik tavırda böyle bir ayrımcılık gözler önüne seriliyor. Bu hepimizi çok üzüyor.”

‘Demokratik değerler etrafında buluşmak zamanı’

İmamoğlu’nun ardından konuşan Ahmet Türk’ün ifadeleri ise özetle şöyle: “Sayın Başkan, demokratik değerler etrafında buluşmanın zamanıdır. Eğer bizler, insan hakları ve hukuki değerlerin etrafında buluşamazsak maalesef vahim bir noktaya geleceğimizi ifade etmek isterim. Sayın Kılıçdaroğlu da ifade etmişti, sürekli patlamış bir araba, bunu durdurmak için önünde hep birlikte set olmamız gerekiyor. Kürt halkıyla Türk halkı, iradesini bütünleştirmiştir ve birlikte yaşama kararını vermiştir. Ama birileri demokrasinin bütün olanaklarını ortadan kaldırmaya yönelik farklı bir çalışma içerisindedir. Bu sadece Türkiye’de değil, ırkçı ve milliyetçiler, dünyanın her yerinde düşmanlar yaratarak, toplumu bölerek, birilerini hain ilan ederek kendi iktidarlarını sürdürmeye çalışırlar. Bugün Türkiye’de gördüğümüz tablo maalesef bu.”

‘Birileri ne der diye düşürsek…’

Demokratik dayanışmayı esas alan yaklaşımlara karşı hemen bir set konulduğuna dikkat çeken Türk, şöyle devam etti: “Örneğin biz, adalet yürüyüşünde karşıladık. ‘Hayırlı olsun’ demek için gittik. Ama her gün bölücülerle kol kola diye toplumu halkı farklı bir noktaya çekmeye çalıştılar. Şimdi de bunu yapacaklardır. Kürtlerle diyalog kurmak, demokrasi güçleri ile diyalog kurmak Türkiye’deki siyasetçiler açısından gerçekten kullanılmaya müsait bir söylem. Biz, demokratik bir Türkiye yaratmak istiyoruz. ‘Birileri ne der’ diye düşünürsek asla ve asla demokrasiyi kalıcı hale getiremeyiz. Bence tam zamanı.”

‘Milletçe sarılın birbirinize, her şey çok güzel olacak’

Cevaben bir anısını anlatan Ekrem İmamoğlu “Burada da vardır, bizim Karadeniz’de de var. Baba, oğluyla çok samimiyet kurmaz. Mesela eşimle evleniyoruz. 24 yaşındayım. Babamla ilk defa sarıldık birbirimize o gece. Babama dedim, ‘Sana sarılmak ne kadar güzelmiş.’ Ben de diyorum ya; vallahi milletçe sarılın birbirinize, her şey çok güzel olacak. Vallahi çok güzel olacak. Yani ‘Sarılmak ne kadar güzel bir şeymiş’ diyeceğiz. İnsanların, vatandaşların birbirine sarılmasını sağlamak lazım” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Kayapınar Belediye Başkanı Yılmaz, İmamoğlu’na, Tahir Elçi’nin yakınlarında öldürüldüğü ‘Dört Ayaklı Minare’yi tasvir eden seramik bir tablo takdim etti. İmamoğlu da Yılmaz’a, kendi makam odasında asılı bulunan Mustafa Kemal Atatürk’ün vatandaşın sorununu dinlerken resmedildiği tabloyu hediye etti.

Tahir Elçi’nin mezarını ziyaret etti

İmamoğlu, Diyarbakır’da Kasım 2015’te cinayete kurban giden eski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin mezarını da ziyaret etti. Eşi Dilek İmamoğlu’yla birlikte çiçek bırakıp dua ettiği Elçi’nin kabri başında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, “Ne yazık ki bugün Tahir Elçi’nin kabri başındayız. Haince bir saldırıyla kaybettiğimiz çok değerli bir insan, aktivist. Aynı zamanda baro başkanlığı yapmış Diyarbakır ve ülkemiz için çok değerli bir insanı kaybettik” dedi.

Diyarbakır’da kent sokaklarında gezen ve esnaf ziyaretlerinde bulunan İmamoğlu, öğle yemeğini, kentin simgelerinden biri olan ciğercide yedi. İmamoğlu’na burada poşu hediye edildi.

İmamoğlu, kentin simgesi olan ciğercide ızgaranın başına da geçerek ciğer pişirdi. Yemekten sonra Diyarbakır sokaklarında dolaşan İmamoğlu, vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı. 1979’dan beri Trabzonspor taraftarı olduğunu belirten Diyarbakırlı bir esnafa da üzerinde imzasının olduğu bir Trabzonspor forması gönderme sözü verdi.

Batman’da horon

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Diyarbakır’daki ziyaretlerinin ardından, Batman’a gitti. Batman il girişinde yüzlerce kişinin karşıladığı ve kalabalık yüzünden aracından zorlukla inen İmamoğlu, CHP seçim otobüsü üzerinden konuşma yaptı. Batman’a bir düğüne katılmak için geldiğini söyleyen Ekrem İmamoğlu, bugün Diyarbakır’daki ziyaretlerine değindi.

İmamoğlu daha sonra 23 Haziran seçimleri öncesinde karşılaştığı Cihan Yaşar’dan, “Seçim günü Batman’da düğünüm vardı, oy vermek için ertelettim” sözlerini duyunca, düğününe katılma sözü verdiği Cihan-Ceylan Yaşar çiftinin Batman’daki düğünlerine katıldı. Salona eşi Dilek İmamoğlu ile birlikte giren İmamoğlu, horon sürpriziyle karşılaştı. Önce Yaşar çiftini tebrik eden İmamoğlu, folklor ekibiyle horon oynadı. İmamoğlu, horondan sonra da gelin, damat ve yüzlerce davetli ile birlikte halay çekti.

Çiftin nikahını Batman Belediye Başkanı Mehmet Demir kıyarken, şahitliklerini İmamoğlu ile birlikte CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse yaptı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.