ManşetKanal İstanbulTürkiye

İmamoğlu’dan Kanal İstanbul açıklaması: Benim için bir devlet projesi değil

0
Fotoğraf: AA

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kanal İstanbul afişleri bastırıp asmasıyla ilgili hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından açılan soruşturmaya dair açıklama yaptı.

KİPTAŞ anahtar teslim törenine giderken gazetecilerin konuyla ilgili sorusunu cevaplayan İmamoğlu “Konumuz deprem. Konumuz kentsel dönüşüm. Hukukçularımız süreci çalışıyor, inceliyor. Şimdilik bir şey söylemeyeceğim. Kamu kaynağı kullanıp kentsel dönüşüm yapıyoruz. Yapılan iyi şeyleri alkışlarız biz. Deprem ile yatıp kalkıyoruz, deprem bizim için kıymetli bir konu. Zayıf, oturulamayan evlerdeki insanları oturabilir evlere taşıyoruz. Kamu kaynağı böyle kullanılır” dedi.

‘Hukuken inceliyoruz’

Bir gazetecinin İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasında Kanal İstanbul için “devlet projesi” ifadesi yer aldığını belirterek sorduğu “Kanal İstanbul devlet projesi midir?” sorusunu “Benim için değil” diye yanıtladı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, soruşturmaya yönelik yazılı ifadeyi ne zaman vereceğine dair soruya da “Cuma gününe daha var, hukuken inceliyoruz” yanıtını verdi.

Neler yaşandı?

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Fox TVde katıldığı bir programda Kanal İstanbul Projesi‘ne karşı çıktığı için İmamoğlu hakkında soruşturma açıldığını söyledi.

Akşener’in ifadelerinin ardından sosyal medya hesabından bir açıklama yapan İBB Sözcüsü Murat Ongun, iddianın doğru olduğunu söyleyerek şu paylaşımlarda bulundu:

T.C. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği tarafından Sayın Ekrem İmamoğlu hakkında “Ya Kanal Ya İstanbul” “Kanal İstanbul’a Kimin İhtiyacı Var” afişleri ile ilgili olarak inceleme başlatıldığı tebliğ edilmiştir.

İçişleri Bakanlığı’ndan açıklama

Soruşturma haberinin duyulmasının ardından İçişleri Bakanlığı‘ndan da yazılı bir açıklama geldi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada söz konusu soruşturmanın “Devlet Projesi olarak uygulamaya konulan Kanal İstanbul Projesi aleyhine İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal kimliği kullanılarak afişler bastırılması ve şehrin değişik yerlerine astırılması” üzerine başlatıldığı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Onaya tabi konular incelendiğinde; Belediyelerin, Anayasa’da ifadesini bulan ‘İdarenin Bütünlüğü İlkesi’ çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği ve bu çerçevede idari vesayet denetimine tabi oldukları, Belediye Kanunu gereğince Belediye başkanının görevleri arasında bulunan ‘Beldenin ve Belediyenin Hak ve Menfaatlerini Koruma’ görevinin belediyeye verilen görevlerle sınırlı olduğu, ‘Ya Kanal Ya İstanbul’ şeklinde bir afişle uluslararası hukuk boyutu bulunan, siyasi alana taalluk eden ve ‘Devletin Egemenlik Yetkisi’ne ilişkin bulunan bir konuya kamu kaynağı kullanılarak karşı çıkmanın idarenin bütünlüğü ilkesine ve hukuka aykırı olduğu belirtilerek sorumlular hakkında araştırma, gerek görülmesi halinde ön inceleme yapılması hususlarının yer aldığı görülmektedir.

‘Kişisel karşıtlığı ile ilişkisi yok’

Soruşturmanın İmamoğlu’nun kişisel olarak karşı çıkmasıyla bir ilişkisi bulunmadığı belirtilen açıklamada “Kurumsal olarak ve kamu kaynağı kullanılarak bu afişlerin bastırılmış olması araştırma/ön incelemeye dahil edilmiştir. İddia edildiği gibi onayın hiçbir yerinde bölücülük suçlaması da bulunmamaktadır” denildi.

Açıklamada ek olarak İmamoğlu’na 9 Kasım tarihli bir yazı gönderilerek yedi gün içerisinde yazılı ifade vermesi talep edildiği belirtildi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.