KentManşet

İmamoğlu: Gezi Parkı için mülkiyet davası açacağız

0

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB mülkiyetindeki Taksim Gezi Parkı‘nın, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilmesine ilişkin bir açıklama yaptı.

Gazeteci Cüneyt Özdemir’in YouTube yayınında konuşan İmamoğlu, bu karara karşı mülkiyet davası açacaklarını duyurdu.

‘Ne olduğu belli olmayan bir vakfa devrediliyor’

İmamoğlu kararla ilgili “Bu kararın içinde milletin iradesini yok saymak var, ‘Kimseyi tanımam, ben ne dersem o olur’ anlayışı var, 16 milyon insanın ne düşündüğünün hiçbir kıymeti yok” değerlendirmesinde bulundu. Konuşmasında şu sözleri söyledi:

Neredeyse yüz yıldır İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait bir parkı, ne olduğu belli olmayan bir vakfa devrediyor, hem de alelacele yazışmalarla…

Vakıflar Kanunu 30’uncu maddeye dayandırıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü, cuma günü yaptığı açıklamada Gezi Parkı’nın mülkiyetinin Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı‘na geçtiğini açıklamıştı.

Devir Vakıflar Kanunu’ndaki 30’uncu maddeye dayandırıldı. Söz konusu maddede şu ifadeler yazıyordu: “Vakıf yoluyla meydana gelip de her ne suretle olursa olsun Hazine, belediye, özel idarelerin veya köy tüzel kişiliğinin mülkiyetine geçmiş vakıf kültür varlıkları mazbut vakfına devrolunur.”

Mahir Polat: Ne tarihe ne yasaya uygun

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, söz konusu devirle ilgili Twitter hesabından bir video yayınlayarak, “Taksim Gezi Parkı, 2’nci Bayezid’den tam 445 sene sonra yapıldı” açıklamasını yaptı.

Söz konusu kararı “Ne tarihe ne de yasaya dayanmıyor” sözleriyle eleştiren Polat, şu ifadeleri kullandı:
Ne Gezi Parkı ne de Topçu Kışlası 2’nci Bayezid Vakfı yoluyla meydana gelmedi. 3’üncü Selim ile 2’nci Bayezid’i karıştıranlara: Aralarında 310 yıl var. Taksim Meydan çalışmamız hala kurulda onay bekliyor!”

İBB: Kararın zamanlaması manidar

İBB ise cumartesi günü yaptığı açıklamada “Taksim Meydanı’nı milletimize kazandırma ve hak ettiği görünümüne kavuşturma mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Mevcut gasp girişimi 16 milyon için sadece zaman kaybı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Belediye, Taksim Meydanı’na dair bir proje yarışması düzenlemiş, finale kalan adaylar için de internet üzerinden oylama yapılmıştı.

İBB konu hakkında “Yüzbinlerce İstanbullunun oy vererek yapılmasını istediği yeni Taksim Meydanı projesinin çalışmalarına başlamak üzereyken alınan bu kararın zamanlaması manidardır” dedi

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.