İlk “Enerjik Kadın” Afrodit Adsal

Enerji Ekonomisi alanında çalışan akademisyenler önderliğinde 2005 yılında kurulan Enerji Ekonomisi Derneği, ilk kez 8 Mart tarihinde verilecek olan Enerjik Kadınlar ödülüne Kardelen Afrodit Adsal’ı layık gördü. Ödül, enerji sektöründe paydaş olarak görev yapmakta olan ve sektöre üstün hizmet veren kadınları onore etmek amacıyla verilecek. Dernek ilk kez kez verilecek olan ödülü Adsal’a 8 Mart günü Boğaziçi Üniversitesinde düzenlenecek olan bir tören ile sunacak.

Dernek verilecek olan ödül için yaptığı açıklamada “Enerji Ekonomisi Derneği olarak Sn. Adsal’ı sektöre yönelik hizmetlerinden dolayı bir kez daha tebrik eder, başarılarının devamını dileriz. Ayrıca bu vesile ile Türkiye’deki bütün kadınlarımızın “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü”nü en içten dileklerimizle kutlarız” dedi.

Sivil toplum ile de ortak çalışmaları bulunan Afrodit Adsal, Troya Çevre Derneği, Yeşil Düşünce Derneği ve Yeryüzü Derneği tarafından düzenlenen etkinliklere de katılarak, topluluk bazlı enerji üretimi, yenilenebilir enerji kooperatifleri ve enerji üretiminde kadının rolü üzerine görüşlerini dile getirdi.

Kardelen Afrodit Adsal:

Kardelen Afrodit Adsal, Bahçeşehir Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra yenilenebilir enerji alanında çalışmak üzere Danimarka’daki uluslararası araştırma merkezi olan Nordic Folkecenter’a stajyer olarak gitti. Burada rüzgar ve biyogaz teknolojileri, yenilenebilir enerji projeleri için çeşitli yatırım modelleri ve enerji kooperatifleri konuları üzerine yoğunlaştı. Folkecenter’daki stajını tamamladıktan sonra bir Danimarka şirketi olan Victor Energy firmasında çalışmaya başladı. Aalborg Üniversitesi’nde Sürdürülebilir Enerji Planlaması ve Yönetimi üzerine yüksek lisans programında bir süre eğitim aldı. 2017 yılının sonunda “Biyogaz Üretiminde Muz Bitkisinin Potansiyelinin Araştırılması” isimli; seraların enerjisinin kendi atıklarından üretilmesine odaklanan ARGE projesiyle 6000 iş fikri içerisinde ilk 400’e girerek TÜBİTAK’tan Tekno Sermaye Desteği almaya hak kazandı. 2018 yılında Biotech Arge AŞ isimli şirketini kurdu. Şirketiyle birlikte TÜBİTAK’tan aldığı 150.000 TL’lik destekle arge çalışmasının ilk aşamasını 02.02.2018-30.01.2019 tarihleri arasında tamamladı. Kardelen Afrodit Adsal aynı zamanda İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Çevre Biyoteknolojisi alanında yüksek lisans eğitimini sürdürmekte; atıktan enerji üretimi ve organik gübre alanlarında faaliyet gösteren firmalara teknik destek sağlamakta ve %100 yenilenebilir enerjiyi mümkün kılmak için projeler geliştiren Nordic Folkecenter’ın Türkiye’deki temsilcisi ve proje mühendisi olarak çalışmaktadır.

(Oral Kaya)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

[Bir şarkının hikayesi] San Francisco/ Scott McKenzie

Scott McKenzie’nin Hippi kültürünü konu alan 'San Francisco (Saçınıza Çiçek Taktığınızdan Emin Olun)' şarkısı, Beatles’ın 'All You Need is Love'ı ile beraber, 'Summer of Love'ın belirleyici şarkılarından biri olarak kabul edilir.

Yandı Çukurova yandı

Türkiye’de tarımın geldiği yer içler acısı. Ülkenin dört bir yanındaki çiftçiler isyan halinde. Diğer taraftan en fazla artış gıda fiyatlarında. Dikkate alınması gereken ciddi bir dengesizlik var.

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Bir güvercini sevmekle başlayacak her şey

Maalesef sorun yarattığı var sayılanlara karşı empati yoksunu, sadece kendi refahını gözeten adaletsiz çözümler üretmek yalnızca 'Güvercin Kakası' kitabındaki kasaba halkına mahsus değil. Katliam Yasası'nı unutmadınız değil mi?

EN ÇOK OKUNANLAR