Erzincan İliç’te Anagold Madencilik’e ait Çöpler Altın Madeni’nin liç sahasında meydana gelen faciayla ilgili yeni bilirkişi raporu yayımlandı.
Raporda, olay için ‘iş kazası’ denilirken Anagold Madencilik’in Türkiye Müdürü Cengiz Yalçın Demirci’nin aralarında olduğu 13 kişi, asli kusurlu sayıldı. Ayrıca Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporunda imzası bulunan yetkililer de bilirkişilerce asli kusurlu bulundu.
Beş işçinin hala siyanürlü toprak altında olduğu İliç’te bilirkişiler ikinci kez rapor hazırladı. Dokuz kişinin hayatını faciada, asli kusurlu bulunan; ÇED olumlu raporunda imzası bulunan yetkililer ile 13 kişinin yanı sıra 26 kişi de tali kusurlu olarak belirlendi.
Raporda özetle şu ifadelere yer verildi:
“Olayın meydana gelmesinde proje yönetim mekanizmasının doğru şekilde kurulmamış olmamasının, faz4B olarak kapasite artışına gidilmiş olmasının ve hazırlanan projelerdeki tasarım hatalarının bulunmasının, işletme aşamasında proje tasarım kriterlerinin yetersiz takip edilmesinin, uyarı sistemlerinin yetersiz olmasının ve çatlakların uyarı vermesi sonrası olayın etkin şekilde yönetilmesini sağlayacak sistemin bulunmamasın etkili olduğu…”
Ayrıca olayın çevre kirliliğine de neden olduğu belirtilen raporda, tasarım ve projelendirme aşamasında yığın liçin duraylılık analizinde hazırlanan raporlarda meri mevzuatlarının gerekliliklerini sağlayacak veri sertlerinin kullanılmadığı, Maden ve Çevre Kanunu kapsamındaki yükümlülüklerin yerine getirilmediği ifade edildi.
Asli sorumlu olarak SSR Madencilik Global Projeler Başkan Yardımcısı John Harmse gösterildi. Asli kusurlular arasında ise Anagold Türkiye Müdürü Cengiz Yalçın Demirci ile operasyon şefi, işçi sağlığı ve güvenliği müdürü ve çeşitli mühendislerden oluşan 13 kişi yer aldı.
Rapor üzerine Anagold Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yalçın Demirci, Operasyon Şefi Fuat Yılmaz, Patlatma Mühendisi Muhammed Kılıç, İSG Müdürü Selçuk Çiftlik, Proje Müdürü Shaun Schwartz ve mühendis İshak Aslan tutuklandı.
Raporda, kazanın çevre kirliliğine de neden olduğu belirtildi. Tasarım ve projelendirme aşamasında yığın liçin duraylılık analizlerinde mevzuat gerekliliklerinin karşılanmadığı ifade edildi. Maden ve Çevre Kanunu kapsamındaki yükümlülüklerin yerine getirilmediği de raporda vurgulandı.
Bilirkişi raporunda ayrıca, proje yönetimindeki eksiklikler, tasarım hataları ve yetersiz denetim sistemlerinin kazaya yol açan başlıca faktörler olduğu belirtildi.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…