İliç faciası: İstanbul Barosu’ndan Murat Kurum, şirket yetkilileri ve bilirkişiler hakkında suç duyurusu

İstanbul Barosu Erzincan İliç'teki Çöpler Altın Madeni'nde yaşanan faciada sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle dönemin Çevre Bakanı Murat Kurum, madencilik şirketi ve ÇED olumlu raporu yazan bilirkişiler hakkında suç duyurusunda bulundu.

İstanbul Barosu, Erzincan İliç‘teki Çöpler Altın Madeni’nde tonlarca kontamine toprağın kaymasıyla meydana gelen ve dokuz işçinin toprak altında kaldığı facianın sorumlularıyla ilgili suç duyurusunda bulundu.

Baronun şikayette bulundukları isimler arasında dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı, AKP‘nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Murat Kurum, bakanlığın o dönem yetkilileri, maden şirketi Anagold’un yetkilileri, Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürü, ÇED konusunda olumlu rapor yazan bilirkişiler, Erzincan Valisi ve Valilik yetkilileri, ÇŞİB Erzincan İl Müdürü ve müdürlük yetkilileri ve yapılacak soruşturma neticesinde yaşanan faciada sorumluluğu tespit edilecek diğer kişiler yer alıyor.

‘Karar alma ve uygulama kademesindeki herkes sorumlu’

“İnsan öldürme, çevrenin kasten kirletilmesi, zehirli madde katma, ekokırım ve tespit edilecek sair suçlar kapsamında şikayette bulunan baro,  Başkan Filiz Saraç imzasıyla verdiği şikayet dilekçesinde şunları dile getirdi:

“Yaşanan maden faciasında; karar alma ve uygulama kademesindeki tüm yetkililerin sorumluluğu olduğu açıktır. Güvenli ve sağlıklı çevreden yararlanma yurttaşların anayasal hakkıdır. Hukuka aykırı davranan bilirkişiler, yargıçlar, savcılar, bürokratlar, en az maden şirketi kadar sorumludurlar. Çevre suçlarında gözlemediğimiz ‘cezasızlık’ alışkanlığının artık terk edilmesi, kasten veya ihmal ile zarar veren tüm sorumluların tespiti ve yargılanmaları gerekir. Bu yaşanan olayla ilgili derhal delillerin tespiti gerekmektedir.”

Kamu davası açılmalı

Baro başkanlığı olarak olay nedeni ile gerekli soruşturmanın yürütülmesi ve sorumluların tespiti ile cezalandırılmaları için haklarında kamu davası açılması istenen dilekçede,  “Tüm eksiklik ve risklere rağmen görevini kötüye kullanarak aykırılıklara göz yuman, faaliyetin devamı için her türlü izin ruhsat süreçlerini devam ettirerek onaylayan kademedeki her sorumlunun tespiti ile haklarında dava açılması talebinde bulunmak zorunluluğu doğmuştur” denildi.

Facianın yaşandığı altın madenine kapasite artırımı iznini Murat Kurum’un verdiği gündeme gelmişti.

Kurum sorumluluğu reddetmişti

Murat Kurum, Çöpler Altın Madeni’ne ÇED Olumlu raporu verilmesinde ve daha sonra yapılan kapasite artışında sorumluğu reddetmiş; “Bize iftira atanlar şunu da bilir ki; Çevre Bakanlığı işletmenin kapasite artışı kararını vermez, veremez, çünkü böyle bir yetkisi yoktur. Sadece ve sadece kapasite artışının çevreye etkisini ölçer, onaylar ya da onaylamaz. Bugün dillerine doladıkları ÇED kararı da; 21 kurum ve kuruluştan oluşan komisyon üyeleri tarafından onaylıdır” demişti.

İliç’te kapasite artışı: Kurum sahiplenmiyor, yönetmelik ne diyor? 

Kurum, kendi döneminde Anagold şirketinin 135 kez denetlendiğini de söylemişti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR