Kültür-SanatManşet

İlhan Erşahin bu akşam Babylon’da

0
İlhan Erşahin

İlhan Erşahin’in ses getiren projesi İstanbul Sessions, 1 Ekim Cumartesi günü yeniden Babylon sahnesinde!

İlhan Erşahin

İlhan Erşahin

İsveç’ te doğan Erşahin 16 yaşında ilk kez tenor saksafonu eline alıyor. 20’li yaşlarda New York şehrinde müzik kariyerini sürdürmeye karar veriyor ve Berklee’ den aldığı bir bursla Amerika öyküsü başlıyor. Berklee Müzik Okulu’ndaki eğitiminden sonra İtalyan usta Joe Lavano ile çalışmalarına başlayan sanatçı, ardından Wallace Rooney, Jeff Williams, Cameron Brown, Victor Lewis, Eddie Henderson ve Valery Ponomarev gibi ünlü isimlerle sahneyi paylaşarak kariyerine devam ediyor. Berklee Müzik Okulu’ndan bu yana, New York’un rekabet ortamında inandığı müziği adına çabalarını sürdüren sanatçı, bugün verdiği çabanın ürünlerini topluyor.

İlhan Erşahin’in Türkiye’de sahneye ilk adım atışı, tatil için Bodrum’a geldiği ve izleyici olarak bulunduğu bir caz kulübünde oluyor. Sahneye çıkıyor ve Nüket Ruacan, İmer Demirer, Tuna Ötenel ve Nezih Yeşilnil’ e eşlik ediyor. Sonraki yıllarda İstanbul’ da gerçekleştirilen birçok caz festivalinde ve caz kulüplerinde sahne almaya devam ediyor.

Ilhan-Ersahin-Istanbul-Sessions

Ilhan-Ersahin-Istanbul-Sessions

İlhan Erşahin, tesadüfi bir buluşmanın ardından 2008’ de Alp Ersönmez (bas), Turgut Alp Bekoğlu (davul) ve İzzet Kızıl (vurmalı çalgılar)) ile birlikte kurdukları İlhan Erşahin’s İstanbul Sessions ile bugüne kadar Türkiye’nin ve Avrupa’nın en saygın festivallerinden Brezilya’ya, New York Summer Stage’e kadar pek çok önemli sahnede performans verdi. Usta Fransız trompetçi Erik Truffaz’ın da konuk olduğu ilk albümünü 2009’da yayınlayan İlhan Erşahin ve ekibi, karşımıza son olarak 2012’de ikinci albümleri Night Rider ile çıktı. İlhan Erşahin’s İstanbul Sessions, şu an üçüncü albümleri üzerinde çalışıyor.

Müzik otoritelerince saksafon çalış tekniği ile Sonny Rollins ve Joe Henderson gibi usta müzisyenlerle kıyaslanan Erşahin kendisini bu tür benzetmelerle sınırlandırmadan, sürekli bir yaratıcılığın peşinde Türk geleneksel motiflerinden funk müziğine kadar çeşitli ezgilerden esinlenerek New York- İstanbul hattında müzik yapmaya devam ediyor.

Ilhan-Ersahin-Istanbul-Sessions

Ilhan-Ersahin-Istanbul-Sessions

Bir söyleşide vurguladığı gibi “…artık kötü kültür ve kötü yemekle özdeşleşen, dev bir alışveriş merkezine dönüşen – değişen çehresinden…” hiç hoşnut olmasa da, sanatın halen yaşayabildiği, yeni müziklerin sunulduğu, hayatın her köşesinden insanların bir araya gelip yeni oluşumlar başlattığı Beyoğlu’ nun enerjisinden kopamıyor ve yolu her seferinde yeniden Beyoğlu’ na düşüyor ve yıllardan beri olduğu gibi beraberinde yine “iyi enerji, sevgi ve bolca müzik” getiriyor.

İlhan Erşahin’s İstanbul Sessions, 1 Ekim’ de saat 22.30’ da bir kez daha Beyoğlu’ da Babylon sahnesinde, İstanbul’ un elektrik ruhunu caz, rock ve dans müziğinin ögelerini de kullanarak kendi tarzında yorumlayacaklar.

 

Haber: Ercüment Gürçay

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.