EkonomiManşetTürkiye

İlaca yüzde 20’lik zam kapıda

0

Resmi Gazete‘de bugün yayımlanan “Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar“a göre, ilaç fiyatlandırılmasında kullanılacak olan Euro kurunun bu yıl 2020 seviyesinin yüzde 20’sini aşamayacağı belirtilirken, eczacılar alınan bu yeni kararın kan ürünleri hariç ilaçlarda yüzde 20 zam uygulanması anlamına geldiğini kaydetti.

Bloomberg HT‘de yer alan habere göre, bahsi geçen karara eklenen maddede “Beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak TL cinsinden 1 Euro değeri, 2021 yılı için bir önceki dönemde uygulanan 1 Euro değerinin yüzde 20 fazlasını geçemez. Bu kararın yayımı tarihinde Fiyat Değerlendirme Komisyonu toplanır ve Euro değerini ilan eder” ifadelerine yer verildi.

2019 yılında yapılan değişiklikte ise ilaç fiyatlarının belirlenmesinde dikkate alınan kur değişiminde, Euro’nun yüzde 70’i değil, yüzde 60’ı baz alınmıştı.

Ankara Eczacılar Odası’ndan açıklama

Ankara Eczacılar Odası Başkanı Taner Ercanlı, Bakanlık ve ilaç sektörü arasında yapılan görüşmelerde yüzde 20 fiyat artışına karar verildiğini belirtirken, 2020’de tıbbi ürünler için 3,81’lik Euro kur sabitlemesi dikkate alındığında yüzde 20 artışla 4,57’ye çıkmış olacağını kaydetti.

Ancak, Ercanlı güncel kur dikkate alındığında yüzde 50’ye yakın artışa karşın, sektörle Bakanlığın anlaşma yoluna gittiğini ifade etti.

Ankara Eczacılar Odası Başkanı Taner Ercanlı, yüzde 20’lik fiyat artışının yıl içinde kura göre fiyat değişimi yapılan kan ürünleri dışında tüm ilaçlara uygulanacağını vurguladı.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.