ManşetSağlık

İlaç krizi: Şimdiden 645 ilaca erişilemiyor, yıl sonuna doğru sayı artacak

0

Artan enflasyon ve beraberinde ilaçlara gelen zamların yarattığı sorunlara dikkat çeken Ankara Eczacı Odası Genel Sekreteri Eczacı Ali Fuat Gül, çok ciddi bir ilaç krizi yaşandığını ve bunun gittikçe artacağı uyarısında bulundu.

Fiyat Değerlendirme Komisyonu (FDK) tarafından yılda bir kez belirlenen ilaç fiyatları, güncel döviz kuru ile ilaç fiyatlarının belirlenmesinde sabitlenen kur arasındaki seviye farkı, ilaca erişimde ciddi sorunlar yaratıyor.

Türk Eczacılar Birliği‘nin (TEB) kayıtlarına göre, eczane raflarında olması gereken 645 çeşit ilaca artan enflasyonun da etkisiyle erişilemiyor.

Mezopotamya Ajansı‘nın aktardığına göre; eczacılar, 2021’de 4,57 TL’de sabitlenen kurun güncel rakamın çok altında kalması nedeniyle piyasada bulunamayan ilaç sayısının her geçen gün arttığı uyarısında bulunuyor.

Döviz kurunun artmasıyla beraber, ilaç firmaların üretim yapmadığını belirten Ali Fuat Gül, ilaç yokluğunun şimdilerde yüzde 20’leri bulduğunu ve bu yokluğun yılsonuna kadar artarak devam edeceğini söyledi.

‘İlaç yokluğu sorununun çözülmesi için fiyat kararnamesinin güncellenmesi gerekiyor’

Şubat 2021’de bir kur güncellemesi yapıldığını hatırlatan Gül, yapılan kur güncellemesinin 7,80 TL’ye sabitlendiğini belirtti. Yapılan zammın sanayiyi tatmin etmediğini belirten Gül, “Bunun en büyük sebebi ülkedeki enflasyon ve artan maliyetlerdir. İlaç camları ve flakonlar, şişe cama gelen çok ciddi zamlar, bunlar ilaç yokluğunun önüne geçmedi. 22 Nisan’da 150-200 kalem ilaca zam yapıldı. İlaç karar fiyat kararnamesinde güncellemeler yapıldı. Yapılan ilaç zamlarında, 10 TL altında olan ilaçlar, bazı öksürük şurupları vardı. En son Ağustos’ta yayınlanan kararname neticesinde, ilaçlara yüzde 25 zam yapıldı. Bu üreticiyi hiçbir şekilde tatmin etmedi. İlaç yokluğunun da önüne geçilemedi. İlaç yokluğu şimdilerde, yüzde 20’leri bulmuş durumda. Bu sorunun çözülmesi için ilaç fiyat kararnamemizin güncellenmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Kanser ve hormon ilaçlarına ilaçlarına erişilemiyor

Devletin ilaç alım politikasının değişmesi gerektiğinin altını çizen Gül, şunları söyledi:

“Zamların gelmesini istemiyoruz, çünkü halk ilaca erişemiyor. Kurda güncellemeler oldukça artışlar geliyor. Bu durum ilaçların azalmasına sebebiyet veriyor. Şu anda bütün ilaçlar, dördüncü ve beşinci kademede. Geçtiğimiz sene ikinci ve üçüncü kademe ilaçlar vardı. Artışlardan kaynaklı dördüncü ve beşinci kademeye gitti. Dördüncü ve beşinci kademe olan ilacın karı daha düşük oluyor. Üretici firmalarda devletten ona göre kar alıyorlar. Öyle olunca da ne yazık ki üretilmiyor. Örneğin, bir ilaç Türkiye satışında, 20 bin kutuysa, onu 10 bin kutuya düşürdüler. Kanser, biyolojik ve hormon ilaçlarına erişimde çok ciddi sıkıntı var.”

Eczacılar eyleme hazırlanıyor.

Artan enflasyon ve krizin eczacılık mesleğine olan etkilerini anlatan Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kira, elektrik ve internet giderleri çok ciddi artmış durumda. Çoğu eczanemiz artık kapatma noktasına geldi. Söylemek istediğimiz, halk sağlığında eczanelerimizin artık geçinemez olduğudur. Asıl amacımız kur veya zam değil, halkın ilaca erişimini sağlamaktır. Ülkede çok ciddi bir ilaç krizi var. Bu kriz gittikçe artacak. Haklı sebeplerimizden ötürü de meslektaşlarımız taleplerini karşılamak ve hükümete sesimizi duyurmak için bir eylem planımız var.”

Gül, 16 Ekim’de eczacıların yapacağı büyük yürüyüşe değinerek “Sağlık Bakanlığı tarafından eczacılara ayrımcılık yapılıyor. Biz buna karşıyız, sağlık bir bütündür. Doktor ilacını yazacak, hastasını tedavi edecek, ilaçlarını biz vereceğiz. Sağlık Bakanlığı’nın gözünde yok hükmündeyiz. Yaşanan sorunlara karşı bütün şehirlerdeki eczacılar birleşerek, haklı taleplerimizi dile getirmeye ve halk ilaca erişim sağlayana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.