LGBTİ+Manşet

İl il Onur Ayı etkinlikleri: Dönüyoruz

0

Haziran’la birlikte Onur Ayı başladı. Birçok şehirde Haziran, Onur Ayı kapsamında gerçekleştirilecek etkinliklere sahne olacak. İşte şehir şehir Onur Ayı etkinlikleri:

İstanbul

İstanbul’da 31. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası 19 ile 25 Haziran 2023 tarihleri arasında düzenlenecek. Onur Haftası’nın teması ise “Dönüyoruz”.

Bu sene İstanbul’da iki ayrı onur haftası ve iki ayrı yürüyüş düzenlenecek.

21. İstanbul Onur Yürüyüşü 25 Haziran’da düzenlenecek. 12-18 Haziran 2023 tarihleri arasında ise Trans Onur Haftası gerçekleşecek. Trans Onur Yürüyüşü ise 18 Haziran’da gerçekleştirilecek.

Ankara

Ankara’da ise adını ’17 Mayıs transfobi, homofobi ve bifobiye karşı günü’nden alan 17 Mayıs Derneği Onur Ayı’nı Ankara’da hafıza etkinlikleriyle kutlayacak.

10-11 Haziran’da gerçekleştirilecek etkinlikte Cumartesi ve Pazar günü şehir turu gerçekleştirilecek. Dernek etkinlikleri şöyle duyurdu:

“Sokağın ruhu neydi gerçekten? Orada örgütlenen, sokağa çıkan herkes her örgüt sadece hetero cis örgütler miydi? İçlerinde hiç lubunya yok muydu? Lubunyalar için Konur’un, Yüksel Caddesi’nin bir anlamı yok muydu?

Kaos GL Dergisi’ni bulabileceğiniz üç kitapevi Konur Dost, Bilim Sanat ve İmge Kitapevleri idi. Hatta Ankara’da satılan yegane üç kitap evi burasıydı. Sonra Karanfildeki Dost yanı ‘küçük dost’ cep telefonu yokken ‘konumlu’ buluşma yeri idi. Okuldan çıkınca, Kızılay’a inince küçük dosta mutlaka bir uğrar. Kim var kim kimi bekliyor bakılırdı. Küçük İmgenin duvarı da aynı küçük dost gibi idi.

Engürü kahvenin lezbiyen biseksüel kadınlar için bir uğrak ve buluşma mekanını olduğunu sanırım kimse inkar edemez.

Sonrasında Mimarlar Odası, Kaos GL Grubunun kendine ait bir mekanı yokken bir dönem toplandığı bir yerdi. Bugün Konur’un gökkuşaksız renklerini gökkuşağı zannederek rahatsız olan insanların altını çizdiği gibi Kaos GL’in toplanmasına da zamanında izin verilmemişti. Çünkü orası devrim yapacak abilerin ablaların ciddi meseleleri konuşacağı bir mekandı. İbnelik yapmaya gerek yoktu. Tabii ki yıllar sonra aynı mekanda Kaos GL ve diğer LGBTİ+ örgütleri bir dizi etkinlik gerçekleştirdi.

Konur 2, Kaos GL Kültür Merkezinin ilk merkezi idi. Sonrasında çok uzağa değil Selanik Caddesi’ne taşındı KKM’miz. Yüksel’de Konur Sokak’ta çark atan, Güvenpark’tan sıkılan lubunyalar çay içmeye, çişlerini yapmaya ya da bir film izlemeye gelirlerdi. Konur’dan, Karanfil’den geçerek…”

Öte yandan hafıza etkinlikleri kapsamında Aramızda Derneği’yle beraber 10 Haziran Cumartesi günü saat 17.30’da ‘Kimse Gitmezdi’ filminin gösterimi yapılacak.

Belgeselin üzerine Yasemin Özgün’ün moderatörlüğünde, psikolog Alp Kemaloğlu, filmin oyuncusu Yıldız Tar ve filmin yönetmeni Tuğba Baykal söyleşi yapılacak.

6. ODTÜ Onur Haftası ise 5 Haziran’da başladı ve 7 Haziran’a kadar bu kapsamda etkinlikler sürdürülecek. 9 Haziran’da ise 11. ODTÜ Onur Yürüyüşü gerçekleştirilecek. “Başkaldırıyoruz” temasıyla yapılacak yürüyüşün çağrısı:

“11. ODTÜ Onur Yürüyüşü geliyor aşkım!

Lubunya mücadelemizin en güçlü temsiliyetlerinden biri olan Onur Yürüyüşümüzü senelerdir olduğu gibi bu sene de gerçekleştiriyoruz aşkım!

Biz lubunyalar bu sene, 11. ODTÜ Onur Yürüyüşümüzde, iktidarın nefret politikalarını, hedef göstermelerini, ötekileştirmelerini ve iktidarın kampüsteki ayağı olan kayyum V*rşan Kök’ün LGBTİ+fobisini kabul etmiyor, BAŞKALDIRIYORUZ!

Geçen sene düzenlediğimiz 10. ODTÜ Onur Yürüyüşünde ‘hatırla’ttıklarımızı unutmadık! Senelerdir süren mücadelemizde kazandıklarımızı ve kaybettiklerimizi hatırlayarak güçlendik. Bu sene de iktidarın tüm bu müdahalelerine karşı süren mücadelemizi hatırlıyoruz ve direniş lubunyanın şanındandır diyerek BAŞKALDIRIYORUZ!

Her yürüyüşümüzde olduğu gibi bu sene de mücadelemizin her anında gittikçe güçlenen dayanışma ruhumuzla kampüsümüzde on birinci defa yürüyeceğiz.

Tüm bu şiddete, nefret politikalarına karşı gitmiyoruz, buradayız, BAŞKALDIRIYORUZ aşkım! Sen de gel daha güçlü olalım!

#OnBirinciODTÜOnurYürüyüşü – BAŞKALDIRIYORUZ!”

İzmir

11. İzmir LGBTİ+ Onur Haftası ve 25 Haziran’da gerçekleştirilecek Onur Yürüyüşü için yapılan çağrı ise şöyle:

“Büyük harflerle haykırıyoruz! İzmir Onur Yürüyüşü 2 5 H A Z İ R A N ‘da aşkım! Var olduğumuzu yeniden haykırmak için, direnişimizin hedef göstermelerden büyük olduğunu hatırlatmak için, direnmek için, dans etmek ve şarkılar söylemek için, sokakları terk etmediğimizi göstermek için 25 Haziran’da yürüyoruz.

Evet bazen umutsuzluğa kapılıyor bazen korkuyoruz, tam olarak bu yüzden yürüyoruz aşkım. Umutsuzluğu dağıtmak, korkularımızdan mücadelemizle arınmak, endişelerimizi sevinç ve coşkuya çevirmek için yürüyoruz.

Seni aramızda görmeyi çok istiyoruz. Sensiz bir kişi eksik hissediyoruz. Bu devranla bir derdi olan herkesi yürüyüşe bekliyoruz.”

Mersin

Mersin’de ise Onur Haftası’nın bu yıl dokuzuncusu düzenleniyor.

Eskişehir

Eskişehir’de ise Onur Haftası 7-8-9 Temmuz’da “Yeryüzünden Gökyüzüne” temasıyla etkinlikler düzenlenecek. Yarın (8 Haziran) ise 2. Eskişehir Onur Yürüyüşü Davası görülecek.

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.