KadınManşet

İl il Dünya Kadınlar Günü; “Yas değil İsyan!”

0
Foto: Yasemin Karaca

Dünya Kadınlar Günü dolayısı ile Türkiye’nin dört bir yanında kadınlar kendi hakları ve kadına karşı erkek şiddetinin son bulması için alanları doldurdu.

Foto: Yasemin Karaca

Mersin’de Feminist Gece Yürüyüşü sırasında sokaklarda kadınların haklı isyanı yankılandı (Foto: Yasemin Karaca)

İSTANBUL

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde sokağa alanlara çıkan kadınlar, ‘Kadın bedenini savaş ganimeti sayan barbarlığa, AKP gericiliğinin fetvalarına ve emeğimizi ucuz iş gücü olarak sömüren sermaye karşı kol kolayız’ dedi.

ANKARA

Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla binlerce kadın, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde bir araya geldi. İtfaiye önünden Çankaya Belediyesi önüne yürüyen kadınların eyleminde DİSK’li kadınların bando grubu coşkulu anlar yaşattı.

DİYARBAKIR

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Diyarbakır’da binlerce kadının katılımıyla coşkuyla kutlandı. 2015’in kadın yılı olduğuna vurgu yapan kadınlar, kutlamaların Kobanê ve Rojava direnişlerinin kazanımıyla daha da anlam kazandığına vurgu yaparak, ‘IŞİD’i yıkan kadınlar, özgürlükleri için barajı da yıkacak’ dedi.

MERSİN

10 dünya kadınlar günü...

Foto: Yasemin Karaca

Dünya Kadınlar Günü’nde Özgecan’ın Aslan’ın memleketi Mersin’de 7 ve 8 Mart’da pekçok paralel etkinlik yapıldı. Kadınlar 8 Mart’da Feminist Gece Yürüyüşü yaparak trafiği kapattı. Geceler de bizim Sokaklar da isyanına paralel şekilde yüzlerce kadın Mersin’de sokakları doldurdu.

İZMİR

İzmir Kadın Platformu’nun çağrısıyla Fuar Lozan kapısı önünde toplanan kadınlar, Gündoğdu Meydanı’na yürüdü. “Savaşa, IŞİD vahşetine, erkek egemenliğine, kadın katliamlarına, nefret cinayetlerine direniyoruz” pankartı taşıyan kadınlar, AKP iktidarının kadın emeği üzerinden çalışma yaşamını esnekleştirme girişimlerini kabul etmeyeceklerini ifade etti. Kadınlar Kobanê’de direnen kadınlara de selam gönderdi. .

ANTEP

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü için Antep’te Demokratik Kadın Platformunun çağrısıyla bir araya gelen binlerce kadın, Kırkayak Parkı’nda toplanarak, ‘Yasta değil isyandayız’, ‘Emeğimiz bedenimiz kimliğimiz bizimdir’ yazılı pankartlarla Demokrasi Meydanına yürüdü.

URFA

Urfa İl Kadın Platformu öncülüğünde kentte düzenlenmek istenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitingi, daha başlamadan polis şiddetine sahne oldu. Topçu Meydanı’nda yapılacak miting için Ali Şellî Parkı’nda bir araya gelen kadınlar, hazırlıklarını tamamlamaları sonrası yürüyüşe geçti. Ancak yürüyüşe başlanmasından kısa bir süre sonra kadınların önünü kesen polisler, taşınan pankartlardan bazılarının yasadışı olduğu gerekçesiyle indirilmesini istedi.

Bunun üzerine kadınlarla polisler arasında tartışma çıktı. Görüşmeler sürerken, kadınlara dönük polis saldırısı yaşandı.

ERZURUM

Erzurum’da Dünya Kadınlar Günü kapsamında basın açıklaması yapılarak sinevizyon gösterimi yapıldı.

ADANA

Adana Kadın Platformunun çağrısı ile bir araya gelen kadınlar savaşa, şiddete ve eşitsizliğe karşı yürüyüş gerçekleştirdi. 5 Ocak meydanında bir araya gelen kadınlar barış ve eşitlik talebi ile Atatürk Parkı’na yürüdü. Yürüyüşte Tarsusta katledilen Özgecan Aslan şahsında tüm kadın cinayetleri lanetlendi.

KAYSERİ

8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Kayseri Kadın Dayanışma Derneği ve Hacı Bektaş Veli Derneği tarafından ’Aile paketi ve İç güvenlik paketinde kadınları neler bekliyor?’ konulu panel düzenlendi.

TARSUS

Tarsus'ta üç ayrı basın açıklaması vardı

Tarsus’ta üç ayrı basın açıklaması vardı

8 Mart Dünya Kadınlar gününde Tarsus’ta üç ayrı basın açıklaması gerçekleşti. Gerçekleşen üç ayrı eylemde de geçtiğimiz günlerde katledilen Özgecan Aslan cinayetine duyulan öfke ön plandaydı. AKP Mersin milletvekili adayı Nurhayat Okur ise Tarsus’ta 8 Mart dolayısıyla kadınlara gül dağıttı.

YÜKSEKOVA-ŞEMDİNLİ

Kongreya Jinen Azad (KJA) öncülüğünde Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde düzenlenen 8 Mart mitingi, Apê Musa Parkı’nda gerçekleşti.

KOCAELİ

Kocaeli’de Merkez Bankası önünde buluşarak Cumhuriyet Parkı’na yürüyen kadınlar, taleplerini haykırdı. Kocaeli Kadın Platformu’nun çağrısıyla “Savaşa, güvencesiz esnek çalışmaya, tecavüze, kadın katliamlarına karşı yaşasın kadın direnişi” pankartıyla yürüyen kadınlara Kocaeli Üniversitesi’nden öğrencilerde katıldı.

BOLU

Bolu Kadın Platformu cumartesi günü 8 Mart programı kapsamında Bolu’nun Mudurnu İlçesine bağlı Yeniceşıhlar köyündeki kadınlarla buluştu.

ÇAYCUMA

Zonguldak Çaycuma’da Eğitim Sen’in öncülüğünde 8 Mart Dünya Kadınlar günü kutlandı. CHP Çaycuma Kadın Kolları’nın da destek verdiği eylemde Eğitim Sen üyesi Burcu Hür’ün okuduğu basın açıklamasından sonra kadınlar sloganlar ve alkışlarla AKP önüne yürüyüp burada halaylar çekerek basın açıklamasına son verdi.

YOZGAT

Yozgat’ta Bozok Üniversitesi’nde kadın öğrencilerin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yapmak istediği açıklamaya ülkücü erkekler saldırdı.

Yozgat'ta ülkücü erkekler kadınlara saldırdı

Yozgat’ta ülkücü erkekler kadınlara saldırdı

Saat 12.00 sıralarında karanfil dağıtan kadın öğrenciler, Yozgat Meydanında basın açıklaması yapmak için toplandıkları sırada sayıları 100- 150 arasında değişen ülkücü bir grup öğrencilerin üzerine yürüdü. Polis engellemesinin ardından basın açıklamasının yapıldığı sırada ülkücü grup, kadınlara ve öğrencilere küfürler ve tehditler savurarak, kadın öğrencilere saldırmak istedi. Kadın öğrenciler kışkırtmalara ve polise rağmen basın açıklamalarını bitirdiler. Açıklamanın bitmesiyle ülkücü grup daha da kalabalıklaştı. Ülkücü grup saldırıya geçerek kadın öğrencilere taciz, hakaret ve tehditlerde bulundu.

KAYSERİ

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kayseri’de coşkuyla kutlandı. Kadınlar Skeçler, Halaylarla alanlardaydı. Kayseri Forum önünde buluşan kadınlar buradan Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Yürüyüş öncesinde kadına yönelik şiddet konulu bir skeç sahnelendi. Skecin ardından kadınlar “Jîn,jîyan,azadî”, “Kadın cinayetleri politiktir.” “Kadın yaşam özgürlük” sloganlarıyla yürüdü.

ESKİŞEHİR

EDKP’nin çağrısı ile ESPARK önünde biraraya gelen Eskişehirli Kadınlar Hamamyolu Yediler Parkı’na yürüdü. Adeta miting havasında geçen eylemde kadınlar cinayetlere karşı ses çıkardı.

AYDIN

Aydın Efeler ilçesine bağlı Meşrutiyet Mahallesinde bir araya gelen kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutladılar. Şiirlerle, müziklerle ve kadın emeğinin dünyadaki yeri hakkında konuşmalarla geçen etkinliğe; KESK, Emekli-Sen ve mahalledeki kadınlar katıldı.

(Evrensel, Yeşil Gazete)

 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.