İklim Zirvesi öncesi son prova

Önümüzdeki hafta Madrid'de başlayacak olan COP25 öncesi, son iklim grevleri dünya çapında gerçekleştirildi. Gösterilerde binlerce kişi sokağa çıktı.

İspanya’nın Madrid kentinde gerçekleştirilecek Birleşmiş Milletler İklim Konferansı‘na (COP25) günler kala dünyanın pek çok ülkesinde iklim grevleri çerçevesinde sokaklar iklim gösterilerine sahne oluyor. 157 ülkede, 2 binden fazla kentte çevreciler iklim değişikliğine karşı önlem alınmasında yetersiz kaldıkları gerekçesiyle hükümetleri protesto ediyor.

Avustralya‘da aktivistler ve öğrenciler güne, iktidardaki Liberal Parti’nin genel merkezi önünde protesto nöbetiyle başladı. Tepkilerin hedefinde ülke çapındaki orman yangınlarıyla hükümetinin iklim değişikliği politikası arasında bir bağlantı olmadığını savunan Başbakan Scott Morrison vardı.

Ülkede orman yangınları halen devam ederken Sydney kentinin üzerinde halen duman tabakası bulunuyor. Avustralya’da eylül ayında düzenlenen iklim eylemlerine 300 binden fazla kişi katılmıştı.

Avustralya.

İtalya‘nın başkenti Roma’daki gösteride başrolü öğrenciler oynadı. Öğrenciler pankartlara yazdıkları mesajlarıyla seslerini yetkililere duyurmaya çalıştı. Roma’daki öğrencilerin eyleminde “Yeşil Cuma” mesajı öne çıktı.

Endonezya‘da ise başkent Cakarta‘da geniş katılımlı bir yürüyüş düzenleyen çevreciler iklim değişikliğiyle mücadelede harekete geçilmesini istedi. Japonya‘da da çok sayıda gösterici benzer mesajlarla eylem düzenledi.

Endonezyalı gencin yetkililere mesajı: Siz yaşlılıktan, bense iklim değişikliğinden öleceğim.

Almanya’daki gösterilere ise 100 bin civarında bir katılım olduğu bildiriliyor.  Köln’de yaklaşık 20 bin genç küresel ısınma ve iklim krizine dikkat çekmek amacıyla yürüyüş yaptı. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı gösteride, Friesenplatz ve Rudolfplatz‘daki ana caddeler trafiğe kapatıldı.

Buradan yürüyüşe geçen göstericilerin, şehir merkezindeki güzergahtan kilometrelerce yürüdükten sonra akşam saatlerinde yine aynı noktada gösteriyi bitirmesi planlanıyor

Köln.

Almanya’daki iklim aktivistlerinin talepleri arasında fosil yakıt sübvansiyonlarına son verilmesi, kömür santrallerinin dörtte birinin kapatılması ve 2035 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarının ülkenin enerji ihtiyacının tamamını karşılayabilir hale getirilmesi bulunuyor.

ABD‘de de New York‘tan Los Angeles’a kadar pek çok kentte iklim eylemleri düzenlenecek. Çok sayıda öğrencinin okulları boykot ederek gösterilere katılması bekleniyor.

Hindistan.

Avrupa Parlamentosu Perşembe günü aldığı kararla Avrupa Birliği genelinde “iklim acil durumu” ilan etmişti. Karar uyarınca AP, 2030 yılına kadar karbondioksit emisyonunu düşürme hedefini yüzde 40 yerine yüzde 55’e yükseltmeyi ve  2050’de ‘karbon nötr’ pozisyonunda olmayı öngörüyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Netanyahu hakkında tutuklama emri

UCM savaş suçu işledikleri gerekçesiyle İsrail Başbakanı Netanyahu, eski Savunma Bakanı Gallant ve Hamas liderlerinden Deyf'in yakalanmasına hükmetti.

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

EN ÇOK OKUNANLAR