İklim KriziManşet

İklim Liderleri Zirvesi öncesi dünya liderlerine mektup: Saçmalığa son verin

0

Dünyanın dört bir yanından iklim aktivistleri 22-33 Nisan’da ABD ev sahipliğinde gerçekleşecek çevrimiçi İklim Liderleri Zirvesi öncesinde dünya liderlerine hitaben bir mektup kaleme aldı.

Zirveye 40 liderin çağrıldığı hatırlatılan mektupta “Siz sözde liderler bugüne kadar ne yaptınız? Her ne yaptıysanız kesinlikle yeterli değil. Boş vaatler veren çoğunlukla hep aynı ‘liderler’. Zirveleriniz için her zaman ‘hırslı’ temalara sahipsiniz, ancak prova yaptığınız konuşmalardan ve boş vaatlerden bıktık. Gerçek eyleme ihtiyacımız var. Saçmalığı kesin” ifadeleri kullanıldı.

‘Kendinizi ve birbirinizi kandırıyorsunuz’

“Zamanımız azalıyor, yine de yaptığınız tek şey kendinizi önemli hissetmek ve kendinizi tebrik etmek için zirveler düzenlemek. Ne için?” diye sorulan metnin tamamında şu ifadeler kullanıldı:

Tüm uzak net sıfır hedefleriniz veya hala son derece yetersiz ve boşluklarla dolu olan kısa vadeli hedefleriniz için yeni ‘harika planlarınız’ için.

Ama tıpkı “İmparatorun Yeni Giysileri” adlı çocuk hikayesinde olduğu gibi, hepiniz “muhteşem kıyafetlerinizle” kendinizi ve birbirinizi kandırıyorsunuz. Tüm bunların en kötü yanı, ülkelerinizi ve halkınızı yanınızda aşağı çekiyor olmanız.

‘En çok MAPA zarar görüyor’

İklim değişikliği, farklı bölgeleri orantısız bir şekilde etkileyen küresel bir sorundur. MAPA (En Çok Etkilenen Kişiler ve Bölgeler) toplulukları, iklim acil durumundan en az sorumlu olanlardır, ancak sonuçlarından en çok zarar gören topluluklardır.

Bu arada, Küresel Kuzey hükümetleri ve şirketleri, yeterli ve somut eylem adımları ve planları olmadan sebepsiz yere emisyonlara devam ediyorlar; ABD, Çin ve AB gibi büyük kirleticiler geçtiğimiz beş yılda 177.76 GtCO2 saldı ve bu aynı zaman dilimindeki küresel CO2 emisyonlarının yarısından fazlasını temsil ediyor.

ABD ile Çin‘in iklim değişikliyle mücadele özel temsilcileri John Kerry ve Xie Zhenhua

‘Krizin asıl yüzü’

Her gün ‘en çok etkilenenlere’ bakan iklim krizinin asıl yüzünü biliyor musunuz? Beslemeye devam ettiğiniz tehdidin gerçek yüzünü biliyor musunuz? Dünyanın dört bir yanındaki topluluklar, insanları ve gezegeni risk altına sokan aşırı kuraklıklar, şiddetli yağışlar, deniz seviyesinin yükselmesi ve artan sıcaklıklarla karşı karşıya.

Afrika‘da hastalıkların ve tarımsal zararlıların yayılımı iklim değişikliğiyle daha da kötüleşti. Latin Amerika, Amazon gibi yağmur ormanlarının yakılmasıyla büyük bir yıkıma tanık oldu, alevler biyoçeşitliliği öldürdü ve sadece bu bölgelerde değil, tüm dünyada büyük etkilere sebep oldu. Asya, aşırı hava olayları nedeniyle artan sayıda kendi ülkeleri içinde yerinden edilenlerle birlikte su tedarikini tehdit eden ölümcül sıcaklık dalgaları ve kuraklıklarla karşı karşıya. Okyanusya‘da tüm adalar deniz tarafından yutulduğu için insanlar evlerini boşalttılar.

‘Alacağımızı tahsil edeceğiz’

Bu, iklim acil durumunun çirkin gerçekliği işte. Şu anda 1,2 santigrat derece olan ve sanayi öncesi zamanlardan bu yana yükselen küresel sıcaklık artışımızla, etkiler daha da güçleniyor ve en savunmasız alanları ve insanları en kötü şekilde etkiliyor. Tüm bu yıkım ve acılar son on yılda gerçekleşti; hiçbir şey değişmezse, sadece işlerin daha da kötüye gitmesini bekleyebiliriz.

Siz, ‘gelişmiş’ Küresel Kuzey’in dünya liderleri, aslında insanlara değer veriyor olsaydınız, kesinlikle zaten bir şeyler yapıyor olurdunuz. Ama öyle değil; hiç böyle olmadı. Yüzyıllar boyunca, en çok etkilenenlerin topraklarını istila ettiniz, doğal kaynaklarını ve insanlarını istismar ettiniz ve bu ülkeleri atıklarınız için düzenli depolama alanı olarak kullandınız. Bugün, bu topluluklar sömürgeleştirildikleri, ezildikleri, susturuldukları ve kârınızın bir yolu olarak görüldükleri için en savunmasız olanlardır. En çok etkilenen insanlara ve bölgelere tarihi bir borcunuz var ve biz insanlar alacağımızı tahsil etmeye geliyoruz.

‘Hedefleriniz boşluklarla dolu’

2030, 2040, 2050’ye kadar net sıfır olacağını söylüyorsunuz… ama hedefleriniz açıklarla ve boşluklarla doluysa bu yeterli değil. Sadece istediğiniz emisyonları, kesilmesi daha kolay olan ve çıkarlarınızı tehlikeye atmayan emisyonları hesaba katıyorsunuz – ithalat, uluslararası havacılık, nakliye, biyokütle yakma ve askeri komplekslerden kaynaklanan emisyonları göz ardı ediyorsunuz.

Emisyon envanterlerinizi dilediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz, ancak sera gazlarınız hala atmosferde ve insanlar etkilenmeye devam ediyor. Hırslı ve muhteşem olduğunuzu iddia edeceksiniz, ancak gerçekte imparatorun çıplak olduğunu biliyoruz.

Daha fazla sömürü

Küresel Kuzey’den liderler kendilerini, sürdürülebilirlikte liderler olarak adlandırıyorlar. Ama söyleyin bize, güneş panellerinizi, rüzgar türbinlerinizi, elektrikli arabalarınızı ve trenlerinizi nasıl inşa edeceksiniz?

Mevcut dünya düzeni altında, Kuzeydeki servetinizin büyük bir kısmı, Küresel Güney‘den gelen sistematik doğal kaynaklar ve insan emeğinden kaynaklanıyor. Küresel Kuzey’deki ‘yeşil iyileşme’ MAPA için daha fazla kaynak çıkarma, daha fazla yıkım, daha fazla sömürü ve daha fazla baskı anlamına geliyorsa, kendinize sürdürülebilir liderler demeyi aklınızdan bile geçirmeyin. Yeşil geleceğinize giden yol, insanlar üzerinde kâra değer veren pervasız politikaların ve alışkanlıkların sürdürülmesiyle açılamaz.

Fotoğraf: Shutterstock

MAPA dikkate alınmıyor

MAPA’nın ihtiyaç ve taleplerini merkeze alan kararlı iklim politikalarına sahip olmak bir öncelik olmalıdır, ancak bu gerçekleşmiyor. Fosil yakıt sübvansiyonlarına yapılan tüm kirli yatırımlarda, MAPA’daki amansız doğal kaynakların çıkarılmasında, adaletsiz ve zararlı ticaret anlaşmalarında bunu görüyoruz…

Liste uzayıp gidiyor. İşler bu şekilde devam ederse, daha yeşil toplumlarınızı geliştirdiğiniz zaman, MAPA eşi görülmemiş bir felaket yaşıyor olacak. Ama aldanmayın, er ya da geç, bu sizin için de bir felaket olacaktır.

Neden sadece 40 lider?

Zirveye sadece 40 liderin davet edilmiş olmasını da kınıyoruz. Geleceklerini veya dışlananların birçoğu için hayatta kalmalarını tartışacak ülkeleri kendi elinizle seçiyorsanız, daha iyi bir dünyayı hedeflediğinizi söyleyemezsiniz. Dahası, sivil toplumların ve gençlerin temsil eksikliği de içler acısı ve bu durum dünya “liderlerinin” karşı karşıya olduğumuz krizle nasıl başa çıkmayı seçtiği hakkında çok şey söylüyor.

Ancak, bizi orada istemeseniz bile, odadaki gerçek büyük fillere hitap etmek yerine açgözlülükle kendinizi kör etmeye karar verseniz bile, bundan kurtulamazsınız.

‘Geri adım atmayacağız’

Hayatlarımızdan ödün vermeyi reddediyoruz. Daha iyi bir gelecek için savaşmaktan vazgeçmeyeceğiz. Gençler, çevre savunucularımız ve bilimin yanı sıra, sizinle yüzleşmek için buradalar! Tek ses olarak birleşiyoruz ve imparatorun çıplak olduğunu söylüyoruz! Çağrıldıktan sonra bile gururla yürümeye devam ettiğiniz hikayede imparator gibi olmayın. Boş sözleriniz bizi yok ediyor.

Gerçek iklim eylemi, fosil yakıt yatırımlarını ve sübvansiyonları derhal sona erdirmek, özellikle MAPA’da çevremizin yağmalanmasını durdurmak ve gerçek net sıfıra ulaşmak için adaleti ve eşitliği etkileyen yıllık, bağlayıcı karbon bütçelerine, somut planlara, yol haritalarına ve kilometre taşlarına sahip olmak anlamına gelir. Gerçek liderlik halklarda, özellikle de iklim krizinin ön saflarında yer alanlarda bulunur. İklim adaletini sağlamak için gereken kararlar, ‘liderlerinizin’ uzun soluklu temasları sayesinde değil, sokaklarda ve çevrimiçi olarak yapabildiğimiz her şekilde bir araya gelen insanlar sayesinde alınacaktır – bu nedenle dünya liderleri, sıkı durun çünkü geri adım atmayacağız.”

*Mektuba imza atarak destek olmak için bu adresteki formu doldurmak gerekiyor. 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.