Dünyaİklim KriziManşet

İklim kriziyle ilgili atılacak her adımı kaydedecek ‘karakutu’ inşa ediliyor

0

Avustralya‘nın Tazmanya eyaletinde iklime ve iklim kriziyle mücadeleye dair her gelişmeyi kaydedecek bir yapı inşa edilecek. Yapı, “Dünyanın karakutusu” olarak anılıyor.

Karakutu etkinleştirildiğinde, bünyesindeki iklim verileri kütüphanesine çevrimiçi bir platform üzerinden erişilebilecek.

COP26’daki konuşmalar da yer alacak

CNN‘de yer alan habere göre, “Dünyanın karakutusu” kalın çelik duvarları, pil deposu ve güneş panellerine sahip olacak. Yapı ayrıca, otobüs büyüklüğünde ve kolaylıkla zarar verilemez özellikte olacak.

Karakutu, iklime dair yapılan yeni araştırmalar, haberler ve sosyal medya paylaşımlarını da arşivleyeceği gibi kara ve deniz sıcaklığının değişimleri, okyanus asitlenmesi, atmosferdeki sera gazı miktarı, insan nüfusu, enerji tüketimi, askeri harcamalar ve siyasi değişimler gibi pek çok gelişme dahil olmak üzere geçmişten, bugünden ve gelecekten iklimle ilgili tüm konuşmaları ve eserleri de belgeleyecek.

Yapının inşası gelecek yıl tamamlanacak. Ancak, hard disklerin kasımda İskoçya‘nın Glasgow kentindeki COP26 İklim Zirvesi‘nden beri algoritma tabanlı bulguları ve konuşmaları kaydetmeye başladığı kaydedildi.

‘Her adım kaydedilecek’

Tazmanya Üniversitesi ve iletişim şirketi Clemenger BBDO‘nun da aralarında yer aldığı projenin geliştiricileri tarafından yapılan açıklamada, karakutunun iklim felaketine dair her adımı kaydedeceği belirtildi ve “Gezegenimizin sağlığına ilişkin yüzlerce veri seti, ölçüm ve etkileşim sürekli toplanacak ve gelecek nesiller için güvenli bir şekilde saklanacaktır” denildi.

Karakutunun gelecek 30-50 yıl için yeterli veri depolama kapasitesine sahip olduğu tahmin ediliyor. Kutunun depolama kapasitesinin daha da artırılması için çalışmalar devam ediyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.