İklim krizinin Almanya’ya yıllık maliyeti: 6,6 milyar euro

İklim değişikliği sonucu yaşanan aşırı hava olaylarının Almanya’ya maliyeti yılda en az 6,6 milyar euro oldu.

1 Euro: 18,01 Türk lirası (20 Temmuz 2022, 13.00)

İklim değişikliğinin neden olduğu sıcaklık, kuraklık ve sel gibi aşırı hava olayları, Almanya’ya son yirmi yılda ortalama olarak yıllık bazda en az 6,6 milyar euro zarara mal oldu. 18 Temmuz’da yapılan bir araştırmaya göre; bazı şiddetli hava olaylar, zararı on milyarlarca euroya çıkardı.

Reuters’in aktardığına göre; ekonomik araştırma şirketi Prognos tarafından yapılan çalışma, Avrupa’daki yetkililer devasa orman yangınlarını kontrol etmek için savaşırken ve bilim insanlarının iklim değişikliğiyle ilişkilendirdiği yükselen sıcaklıklar sonucu yaşanan yüzlerce ölüm haberlerde yerini alırken ortaya koyuldu.

Londra’da beklenen sıcaklık rekoru kırıldı: Gün bitmeden rekorun yenilenmesi bekleniyor

Almanya ekonomi ve çevre bakanlıkları, çalışmanın, 2021’de Rhineland-Palatinate ve North Rhine-Westphalia eyaletlerinde meydana gelen sel felaketlerinin 40 milyar eurodan fazla zarara yol açtığını gösterdiğini belirtti. Ancak seller 2018 ve 2019’un sıcak yazlarıyla birleşince aşırı hava olaylarının Avrupa’nın en büyük ekonomisine maliyeti 80 milyar euro oldu.

Çalışmanın yazarları, henüz sağlık ve biyolojik çeşitlilik üzerindeki sonuçlar gibi ölçülemeyen etkiler nedeniyle 2000’den bu yana yapılan hasar tahminlerinin daha da yüksek olabileceğini söyledi.

2018 ve 2019’da Almanya’nın ormanları ve tarımında, sıcak dalgaları ve kuraklık nedeniyle 25,6 milyar euroluk zarar kaydedildi.

Avrupa sıcak dalgasıyla boğuşuyor: Yüzlerce ölüm, dört bir yanda orman yangını
Fotoğraf: Reuters

Almanya Çevre Bakanı Steffi Lemke, çalışmanın gösterdiği rakamların endişe verici olduğunu söyledi ve ekledi:

“Nüfusumuzu daha iyi korumak için iklim korumasına ve iklim adaptasyonuna daha fazla yatırım yapmak zorundayız ve şimdi yapacağız.”

2045’e kadar karbon nötr olma hedefiyle Alman hükümeti, kamu hizmetleri sektörü ve imalat sanayileri, binalar, ulaşım ve tarım genelinde kapsamlı reformlarla iklim koruma çabalarını hızlandırdı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR