DünyaManşet

Londra’da beklenen sıcaklık rekoru kırıldı: Gün bitmeden rekorun yenilenmesi bekleniyor

0
Londra. Fotoğraf: Neil Hall / EPA

Avrupa‘da etkili olan aşırı sıcak dalgası etkisiyle bugün için tarihinde ilk kez ‘kırmızı uyarı’ verilen Birleşik Krallık‘ta termometreler rekor sıcaklıkları kıaydetmeye başladı.

Öğle saatlerinden önce Charlwood’da termometre şimdiye kadar kaydedilen en yüksek seviye olan 39.1 santigrat dereceyi gösterdi.

Fakat rekor iki saat geçmeden kırıldı, İngiltere’nin ulusal hava durumu servisi Met Office, Heathrow Havalimanı‘ndaki geçici sıcaklığın 40,2 Santigrat’a ulaştığını duyurdu. Onaylanırsa, İngiltere’deki sıcaklık ilk kez 40 santigrat dereceyi aşmış olacak.

Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda‘da yeni sıcaklık rekorları kırılabilir.

Öte yandan gün içinde sıcaklığın daha da yükselmesi ve bu rekorun da tazelenmesi bekleniyor. Uzmanlar ülkenin bazı bölgelerinde sıcaklıkların günün ilerleyen saatlerinde 40 santigrat dereceyi geçmesini bekliyor.

Met Office’e göre Pazartesi gecesi, İngiltere’de kaydedilen en sıcak gece oldu. Çoğu bölgede sıcaklık 20 derecenin üstünde kalırken gecelik sıcaklık kayıtlarının, 3 Ağustos 1990’da Brighton’da kaydedilen önceki en yüksek günlük minimum 23,9 derece rekorunu aşarak, Surrey’de geçici olarak kaydedilen 25.8 derece ve Galler’de 24.5 derece ile kırılmış olması bekleniyor.

Fotoğraf: Guy Corbishley / Alamy

Met Office Baş Meteoroloğu Neil Armstrong, şu açıklamayı yaptı:

“Bugün İngiltere’de bazı yerlerde 40 dereceyi geçme ihtimali olan olağanüstü sıcaklıklar görmeye devam ediyoruz. Bu tarihi sıcaklıkla birlikte, insanların sıcaklığı planlamaları ve rutinlerini değiştirmeyi düşünmeleri önemlidir. Bu ısı seviyesinin sağlık üzerinde olumsuz etkileri olabilir.”

Olağanüstü ısınma, bu yükseklikte sıcaklığa alışık olmayan ülkede hayatı büyük ölçüde aksatıyor. Toplu taşıma, ofisler ve bazı okullar durumdan etkilendi.

Hükümet, insanları evden çalışmaya çağırdı, dünden sonra pek çok kişi bu çağrıya uydu. Okulların açık kalmasına karar verilse de bazı okul bölgelerinde öğrenciler evlere yollandı.

Fotoğraf: Kevin Coombs / Reuters

Toplu taşıma servisi Network Rail,  kırmızı uyarı kapsamındaki bölgelerden geçen trenlere “seyahat etmeyin” uyarısı verdi. Bu bölge, Londra’nın kuzeyinden Manchester ve York‘a uzanan ülkenin büyük bir bölümünü kapsıyor.

Tren altyapısının aşırı sıcaklara dayanıklı olmadığı ülke boyunca bazı güçlendirme çalışmalafır yapıldı ve hala çalışıyor olanlar hız kısıtlamalarına tabi tutuldu. Çoğunda klima bulunmayan Londra Metrosu da bazı seferlerini askıya aldı.

Sıcaklıkların Çarşamba gününe kadar 20’li derecelere düşmesi bekleniyor.

Öte yandan bugün aşırı sıcakla birlikte, özellikle güneybatının bazı kısımlarında ve daha sonra İngiltere’nin kuzeydoğusunda gök gürültülü fırtına riski geliyor. Yarın bazı kesimler için sarı fırtına uyarısı yapıldı.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.