Dünyaİklim KriziManşet

İklim krizi Ukrayna’daki nehirlerde çiçeklenme süresini uzattı

0
Fotoğraf: AA

İnsan kaynaklı iklim değişikliği Ukrayna‘daki nehirlerde çiçeklenme döneminin uzamasına neden oldu.

İklim krizinin çiçeklenmedeki etkisi ülkenin en büyük ve önemli nehri Dinyeper ile diğer sulak alanların bazı bölgelerinde de gözlemlenebiliyor.

‘Nehir suyu ısındı’

Sivil Toplum Kuruluşu Ecoaction İklim Değişikliği Uzmanı Yevheniia Zasiadko yaptığı açıklamada “Su yüzeyindeki çiçeklenmenin birkaç nedeni var. Bunlardan birisi iklim değişimi. Geçen senelerde iklim değişikliği nedeniyle sıcak yazlar geçirdik, bu yüzden nehir suyu daha ısındı” ifadelerini kullandı.

İkinci sebebin ise Kiev‘de artan nüfusla orantılı olarak artan endüstriyel kirlilik olduğunu ifade eden Zasiadko, “Sadece Dinyeper Nehri’nde değil, diğer su alanlarında da görüyoruz bu durumu, göllerde ve farklı nehirlerde de yaşanıyor. Çiçeklenme sudaki oksijeni azaltıyor ve nehirdeki diğer canlılar yaşayamıyor. Önceki senelere göre çiçeklenme süresinin uzadığını görüyoruz, geçmişte sadece ağustos ayında birkaç hafta olan süreç şimdi temmuzdan eylüle kadar uzayabiliyor” dedi.

‘İklim hedefleri yeterli değil’

Zasiadko, Ukrayna’nın Paris İklim Anlaşması’na 2016’da katıldığını ve anlaşma kapsamındaki “Ulusal Olarak Belirlenmiş Katkı”larını (NDC) temmuzda güncelleyerek şu anda sera gazı emisyonlarını azaltmak için daha iyi bir hedefi olduğunu vurguladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin, ABD Başkanı Joe Biden‘la görüşmesinde iklim ve yenilenebilir enerji konularının gündeme geldiğine dikkati çeken Zasiadko, “Bu konuların böylesine yüksek seviyede konuşulması iyi bir gelişme, bildiğim kadarıyla ilk defa bu gerçekleşti. Ancak hala durum yeterli seviyede değil bu nedenle bir vizyona ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

AA’nın aktardığına göre Zasiadko, 2030’a kadar yüzde 27 yenilenebilir enerji hedefinin yeterli olmadığını söyleyerek, “Hükümetten nükleer veya kömür yerine yenilenebilir enerji için bir vizyona ihtiyacımız var.” şeklinde konuştu.

‘Algler suyu işgal ediyor’

Ecoaction Sürdürülebilir Tarım Uzmanı Anna Danyliak da iklim değişiminin en önemli sorun olduğunu aktararak bunun, suyun kalitesi, miktarı, hava kirliliği gibi diğer konuları da etkilediğine dikkati çekti.

Ukrayna’nın en önemli nehri Dinyeper’de çiçeklenme sorunun daha da yoğunlaştığını ve bunun da şu anki yeşil Dinyeper’e neden olduğunu vurgulayan Danyliak, “Kirlilik alglere besin oluyor. Artan sıcak ve besinler (kirlilik) sudaki alglerin sayısını artırıyor ve bunun sonucunda algler suyu işgal ediyor, diğer canlılara yer kalmıyor” dedi.

Danyliak, yaptıkları çalışmaya göre, Ukrayna’daki ana nehirlerin yüzyıl sonuna kadar yüzde 20-30 suyunu kaybedeceği değerlendirmesinde bulunarak, bu duruma karşı harekete geçilmesi gerektiğini belirtti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.