İklim krizi: Çin’i kavuran sıcak dalgası ülkede tarım ve ekonomiyi tehdit ediyor

Çin’in büyük kentlerini etkisi altına alan sıcak dalgası nedeniyle başkent Pekin’in de aralarında bulunduğu bazı kentlerde sıcaklıklar 35°C’ye ulaştı.

Büyük kentlerde halka sıcaklıklara karşı uyarılar yapılırken, ilerleyen günlerde ülkede elektrik arzını, mahsulleri ve ekonomiyi tehdit edebilecek rekor sıcaklıklar yaşanması bekleniyor.

Çin, mart ayından bu yana birçok bölgede sıcak dalgalarına maruz kaldı. Ülkenin güneybatısındaki ılıman havasıyla tanınan Yunnan eyaletinde, son zamanlarda 40°C’yi aşan sıcaklıklar kaydedildi ve milyonlarca evde çalıştırılan klimalar nedeniyle artan elektrik talebi, şebeke üzerinde zorluklara neden oldu.

‣ Araştırma: Hayal dahi edemeyeceğimiz sıcak dalgalarına karşı hazırlık yapmalıyız
‣ Güney Asya’daki ‘erken sıcak dalgaları’, tüm dünya için alarm işareti

Fotoğraf: Reuters

‘Sıcaklıklar tarım ve ekonomik büyümeyi riske atıyor’

Doğudaki Shandong eyaleti ve başkent Pekin’de sıcağa karşı uyarılar yayımlanırken, kuzeydeki Jinan ve Tianjin ile ülkenin merkezindeki Zhengzhou‘da sıcaklıkların 37°C’ye kadar çıkacağı tahmin ediliyor.

Sıcak dalgalarının normal yaz mevsimi öncesinde meydana gelmesi ise özellikle tarım için endişeleri artırıyor. Mahsulün zarar görmesinin, gıda fiyatlarının yanı sıra enflasyonu artırabileceği ve ekonomik büyümeyi sekteye uğratan üç yıllık sıfır COVID-19 politikasından toparlanmaya çalışan Çin ekonomisi üzerinde baskı oluşturabileceği tahmin ediliyor.

Isı, su rezervleri üzerinde baskı oluşturma riski de taşıyor. Geçen yıl, iki ay süren rekor sıcaklıklar, büyük nehirlerin ve su yollarının kurumasına neden olmuş, Yangtze Nehri‘ni de ciddi ölçüde etkilemişti.

Çin’de bir inşaat işçisi, sıcak dalgası sırasında serinlemeye çalışıyor. Fotoğraf: AP

‣ Hindistan’da sıcak dalgasıyla termometreler 49’u gördü: Ne anlama geliyor?
‣ Aşırı sıcak dalgaları, hava kirliliğiyle birleştiğinde ölüm riski önemli ölçüde artıyor

‘Sebebi: İklim krizi’

Hükümetin Ulusal Yangın ve Kurtarma Bürosu, kuraklık acil durumunu görüşmek üzere pazar günü bir konferans düzenledi. İklim uzmanları, yaşanan aşırı hava koşulları için iklim krizine işaret etti.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) son değerlendirmesinde El Niño hava olayının bu yılın sonlarında geri gelme olasılığının yüksek olduğunu ve bu durumun muhtemelen ısıyı artırıcı rol oynayacağını değerlendirdi.

WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, “Bir El Niño’nun meydana gelmesi büyük olasılıkla küresel sıcaklık artışında yeni bir ani yükselişe yol açacak ve sıcaklık rekorları kırılması ihtimalini artıracak” dedi.

‣ Şahin: Sıcak hava dalgaları bu yıl iklim krizi sebebiyle erken geliyor
‣ El Niño zamanı geliyor: Benzeri görülmemiş sıcak dalgaları görülebilir