Meteoroloji Genel Müdürlüğü 15 Mayıs Cuma gününden önümüzdeki hafta ortalarına kadar hava sıcaklıklarının hissedilebilir derecede artacağı uyarısında bulundu.
Sıcaklıkların Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu‘nun batısı ile Batı Karadeniz‘in iç kesimlerinde mevsim normallerinin dokuz ile 13 derece üzerinde seyredeceği öngörülüyor. Yurdun diğer bölgelerinde ise sıcaklıkların mevsim normallerinin beş ile dokuz derece üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor.
Şahin: İklim krizinin doğrudan bir sonucu
İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü Ümit Şahin yaşanan sıcak hava dalgalarının iklim krizinin doğrudan bir sonucu olduğunu belitti. Şahin, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada “Ortalama sıcaklıkların artması uç sıcaklık değerlerinin çok daha yüksek olmasına sebep oluyor” dedi.
Türkiye’de sıcak hava dalgalarının sıklığının 1970 yılından bu yana bir artış gösterdiğini söyleyen Şahin, önümüzdeki yıllarda artışın çok daha fazla yaşanacağına dikkat çekerek Meteoroloji Genel Müdürlüğü Araştırma Dairesi tarafından yapılan bir araştırmaya atıfta bulundu.
Önümüzdeki yıllarda sıcak dalgası sayısı artacak
Günlük en yüksek sıcaklığın normalden 5 °C daha sıcak olduğu ve bu değerlerin beş gün devam etmesi durumunun sıcak dalgası olarak tanımlandığı çalışmada 1971 ile 2016 yılları arasında sıcak dalgası sayısının arttığı ortaya konuluyor.
2013 ile 2098 yılları arasında sıcak dalgası yaşanacak gün sayısına dair tahminlerde bulunulan araştırmada sera gazı emisyonlarının orta derecede azaltıldığı senaryoda yılda ortalama 42 gün (20-110 gün arasında) artış gözlemleneceği belirtiliyor. İklim krizine yol açan sera gazı emisyonlarının şu anda olduğu gibi artarak devam ettiği senaryoda ise yılda ortalama 78 gün (27-2014 gün arasında) artması bekleniyor.
‘Sıcak dalgaları erkene çekiliyor’
Şahin, sıcak dalgalarının sıklığının artmasının yanında görülmeye başlama tarihlerinin giderek daha erkene çekildiği yorumunda bulundu: “Sıcaklıklar Cumartesi günü 33 dereceye çıkacak deniliyor ve neredeyse dört gün devam ediyor. Biz daha Mayıs ayının ortasındayız. Ortalama en yüksek sıcaklığa baktığımızda ise 20.1 derece olduğunu görüyoruz. Bu yaşanacak durum kesinlikle normal değil.”
Uzmanların 2020 yılının en sıcak yıl olacağına dair tahminlerini hatırlatan iklim bilimci, önümüzdeki aylarda daha birçok sıcak dalgası yaşanabileceğini belirtti.
‘Erken yaşanan sıcak dalgaları daha tehlikeli’
Daha önce yürüttükleri bir çalışmaya değinen Şahin, sağlık açısından yazın başlangıcında görülen sıcak dalgalarının ağustostaki sıcak dalgalarından daha tehlikeli olduğunu belirtti.
Sebebi ise kıştan yeni çıkan vücutların sıcağa fizyolojik ve davranışsal olarak adapte olamaması. Şahin, “Özellikle kronik hastalığı olanlar ciddi bir yüklenmeyle karşılaşıyor. Haziran ayında çok daha fazla insanın sıcak dalgası sebebiyle öldüğünü görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Koronavirüs sebebiyle pek çok kişinin evde olacak olmasının bir avantaj olduğunu belirten Şahin, özellikle risk grubundaki kişilerin dışarı çıkmaması, ev içerisinin iyi havalandırılması ve bol sıvı tüketilmesi gerektiğini belirtti.
‘’Afrika sıcakları geliyor’ demek iklim krizini göz ardı ediyor’
Sıcak dalgalarının gazetelerde yer alma şeklini de eleştiren Şahin “Gazetelerin ve meteorolojinin ‘Afrika sıcakları geliyor’ diye haber yapmasının iklim krizini görmezden geldiğini düşünüyorum” dedi.
Şahin’e göre bu tarz haberler yaşananların normalleştirilmesine ve halk arasında ‘Normalde bizde olmaz ama Afrika’nın sıcağı buraya geliyor’ algısının oluşmasına sebep oluyor.
‘Fosil yakıtları terk etmemiz lazım’
Salgın döneminde fosil yakıtların kullanımındaki küçük azalışların bile emisyonları düşürdüğünü söyleyen Ümit Şahin açıklamasını “Tabii bu düşüşler küçük ve geçici olduğu için istediğimiz sonuçlara ulaşmamızı sağlamayacak ancak iklim değişikliği ile mücadelede nelerin yapılması gerektiğini bize açıkça gösteriyor. Fosil yakıtlardan kurtulmalıyız” ifadeleriyle sonlandırdı.