İklim KriziManşet

İklim krizi Avustralyalı sağcıların eğlencesi oldu

0

Söndürülemeyen yangınlarda ormanlarının yüzde 21’ini kaybeden Avustralya‘da, koronavirüs salgınıyla birlikte ana akım medyada haberler yerini büyük ölçüde koronavirüse bırakmış durumda.

Buzzfeed’e göre bu eğilim sosyal medyada da bir hayli aşikar. Özellikle sağ görüşlü ve muhafazakar Facebook sayfalarında sıklıkla durumu tiye alan paylaşımlar görülüyor, bu paylaşımlar binlerce kişi tarafından etkilemiş alıyor.

Muhafazakarların Greta Thunberg mizahı

Söz gelimi, The Quiet Australian Facebook sayfasında koronavirüsün küresel ısınmayı “çözdüğünü” söyleyen bir ileti 1.300 kere paylaşıldı. Aussie Stuff for Aussies sayfasında 11 Mart’ta yayınlanan Greta Thundberg‘li görsel ise 3 hafta içinde 6 bin 700 kişi tarafından paylaşıldı. 

Fotoğraf, genç iklim savunucusunun 2019 BM İklim Zirvesi‘nde yaptığı konuşmadan alınmış. Üzerinde “Başlarım koronavirüsüne, bizim iklim değişikliği nedeniyle ölmemiz gerekiyordu” yazılmış. 

Elbette görsel, gerçeği yansıtmıyor. Nitekim Thunberg, geçen martta, iklim değişikliğinin de koronavirüsün de eşzamanlı olarak ciddiye alınması gereken meseleler olduğu yorumunda bulunmuştu.

Avustralya medyasında yangın yerine salgın

Her ne kadar karantina önlemlerinin emisyonları tüm dünyada düşürdüğü bir gerçek olsa da, insanların yol açtığı iklim krizi ciddi bir sorun olarak önümüzde duruyor. Bununla birlikte, koronavirüsün tüm dünyayı sarmasından önce, aralık ve ocak aylarında Avustralya’nın asıl sorunu, salgından ziyade ülke çapındaki orman yangınlarını kontrol edememekti. 

Geçtiğimiz aylardaysa ülke medyasında yangınlara ayrılan yer gözle görülür şekilde düştü. Avustralya medya izleme platformu Streem‘in hazırladığı grafiklerde, sosyal medyada yapılan koronavirüs konulu paylaşımların yangınlarla ilgili olanların açık ara önünde olduğu görülüyor.

Radyo ve televizyonlarda da durum çok farklı değil. Öte yandan sağ gruplar, koronavirüs karşısında yükselen endişe dalgasını, iklim değişikliğinin önemini yok saymak için kullanıyor.

‘Histeriden histeriye koşmak…’

Ülkenin popüler radyocusu Alan Jones, koronavirüs için “küresel ısınma tantanasının sağlık versiyonu” diyerek her iki konuyu da hafife alırken, bir diğer muhafazakar meslektaşı Dennis Prager, insanların ilgi alanlarındaki bu kaymayı “histeriden histeriye koşmak” olarak yorumluyor. 

17 Mart’ta Avustralya’nın Sky News televizyonuna konuşan ve kendini çevre aktivisti olarak tanıtan Chris Kenny ise “Yeryüzü yıkımla karşı karşıya dediler, bunun karşılaştığımız en büyük tehdit olduğunu söylediler şimdi de birden aslında bu bir kriz ya da acil durum değil diyorlar” diye yakınarak artık çevre konularıyla ilgilenmediğini söyledi. 22 Mart’ta Herald Sun yazarı Andrew Bolt‘un “Koronavirüs hiç bir şeyi değilse de küresel ısınma korkusunu kesinlikle öldürdü” sözleri de bu ruh halini özetler gibi.  

‘Yeşiller gerçek bir acil durum karşısında ne yapıyor?’

Koronavirüs salgınını, küresel ısınmaya karşı alınması gereken önlemleri bastırma amacıyla öne çıkarma taktiği siyasete de yansıdı. Muhafazakar Advance Australia grubu, 26 Mart’ta yayınladığı basın açıklamasında, Avustralya Yeşilleri‘ni (AG)Avustralya medyasını domine edip insanları küresel ısınma ve sığınmacılar konusunda kolektif paniğe sürüklemekte üstünüze yok da karşınıza gerçek bir acil durum çıktığında ne yapıyorsunuz?” sözleriyle eleştirdi.

Bu, eski başbakan Tony Abbott‘un retoriğiyle aynı. O da şu sözlerle, “daha vahim” nedenler üzerinden kömür yakıtlı fabrikaların kurulmasını gerekli göstermeye çalışıyordu: “Evet, çevrenin geleceği gerçekten de çok endişe verici, ama ya şimdi, şu anda, insanları hayatta tutabilme meselesi?”

‘Gerektiğinde krize karşı harekete geçebileceğimizi gördük’

Kar amacı gütmeyen Climate Council CEO’su Amanda McKenzie‘nin çıkarımı ise bu koşullarda bir hayli iyimser. Konsey’in salgın sayesinde önemli savunma taktikleri öğrendiğini söyleyen McKenzie, salgına verilen güçlü tepkiyi, iklim mücadelesi savunucuları açısından bir umut ışığı olarak görüyor:

Bu, krize karşı harekete geçebileceğimizi ancak bunu istemediğimizi gösteriyor. Ancak geç olmadan önlem almalıyız, ne kadar hızlı harekete geçersek o kadar iyi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.