Manşetİklim Krizi

İklim krizi araştırması: Kuşların nüfusu azalırken kemirgenlerinki arttı

0
Fotoğraf: Jack Daynes

Michigan Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir araştırma küresel iklim değişikliğinin ekolojik denge ve hayvan popülasyonu üzerindeki farklı etkilerini ortaya koydu.

Araştırmaya göte son 100 yılda Kaliforniya‘da yer alan Mojave Çölü‘nde sıcaklıklar iki santigrat derece artarken, kuş sayısı yüzde 40 azaldı. Öte yandan üç yeni fare türü ortaya çıktı. Fare, sincap ve diğer küçük kemirgen memelilerin sayısı ise yüzde 27 artış gösterdi.

‘Krizin kazananları ve kaybedenleri var’

Science’ta yayınlanan araştırma 1900’lü yılların başında dünyanın en ünlü biyologlarından olan Joseph Grinnell’in verileri incelenerek gerçekleştirildi.

Bilim insanları şimdiye kadar iklim değişikliğinin memelileri ve kuşları benzer şekilde etkilediğini düşünüyordu çünkü iki grubun da vücut ısısını koruması gerekiyor.

Ancak Michigan Eyalet Üniversitesi’nden ekolojist Elise Zipkin, “Küresel ısınma krizinin sonucu olarak bir kazanan ve bir kaybeden kesinlikle var” ifadelerini kullandı.

Araştırmanın gerçekleştirildiği Mojave Çölü. Fotoğraf: Shutterstock

Kuşlar daha fazla enerjiye ihtiyaç duyuyor

Çalışmaya öncülük eden Iowa Eyalet Üniversitesi’nden ekolojist Eric Riddell kuşların neden daha fazla etkilendiğini anlamak için 50 çöl kuşu türü ve 24 küçük memeliye ait örneklerin tüy ve kürklerindeki ısı transferini ve ışık emilimini inceledi.

Bulgular, kuşların serin kalmak ve vücutlarındaki nemi buharlaştırmak için kan damarlarını genişleterek enerji harcaması gerektiğini ortaya koydu. Kuşlarda soğumanın enerji maliyeti, memelilere göre üç kat fazlaydı.

Kemirgenlerin yerin altında olması avantaj

Bunun nedeni çoğu küçük memelinin günün en sıcak saatlerinde yer altına sığınmasıydı. Bu tür davranışların, çöl yaşamına adapte olmamış orman sıçanları gibi memelilere bile fayda sağladığı tespit edildi.

Sadece kaktüs faresi gibi kendini soğutamayacak kadar sığ toprakta yaşayan memelilerin sıcaktan mustarip olduğu anlaşıldı.

Memelileri bekleyen tehlike

Her ne kadar makale iklim krizinin farklı türleri farklı şekillerde etkilendiğini gösterse de bu durum memelilerin gelecekte risk altında olmayacağı anlamına gelmiyor.

Science Mag’in aktardığına göre örneğin bugün çöllerin yalnızca yüzde 2’sini kaplayan sığ toprakların çöller daha kurak hale geldikçe genişlemesi bekleniyor.

Bu sebeple Woodwell İklim Araştırma Merkezi’nde bir çevrebilimci olan Linda Deegan, “Bu makale geniş alanların çeşitli mikro habitatlarla korunmasının önemini gösteriyor” diyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.