İklim KriziManşet

İklim isyanında ikinci gün: Tohumları ektik, şimdi kök salıyoruz

0

Haber: Elif Ünal

İklim krizine karşı başlatılan uluslararası isyanda ikinci gün geride kaldı. Londra, Berlin, Paris, Amsterdam ve Montreal’de meydanları kapatan iklim aktivistleri yeni yaşam alanları kuruyor.

Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) adlı ekolojik hareketin çağrısıyla gerçekleşen uluslararası isyanın ikinci gününde, aktivistler şehir merkezlerindeki eylemlerini sürdürdü. İklim krizine karşı karar alıcıları harekete geçirme amacıyla yapılan eylemlerde hükümet binaları işgal edildi, yollar ve meydanlar trafiğe kapatıldı.

Yokoluş İsyanı Uluslararası Gözaltı Destek Birimi’nin açıkladığı rakamlara göre 8 Ekim’de Sydney, Melbourne, Montreal ve Londra’da toplam 402 kişi gözaltına alındı. 7 Ekim’de gerçekleşen gözaltılarla birlikte sayı 1104’e yükseldi.

 Yokoluş İsyanı ne talep ediyor?

Yokoluş İsyanı Birleşik Krallık‘da ortaya çıkan ve şu anda 72 ülkede faaliyet gösteren küresel bir ekoloji hareketi.  Talepleri arasında iklim ve ekoloji krizi hakkında gerçeklerin söylenmesi, iklim acil durumu ilan edilmesi, karbon emisyonlarının sıfırlanması ve denetlemek için yurttaş meclisinin kurulması yer alıyor.

Dünyanın dört bir yanındaki Yokoluş İsyanı aktivistleri 15 Nisan’da küresel ölçekte eylemler düzenlemişti. Londra’daki eylemde 11 gün boyunca merkezi yollar kapatılmış, eylemler sonucunda bini aşkın kişi gözaltına alınmıştı. 7 Ekim tarihinde başlayan ikinci uluslararası isyanda 60 farklı şehirde sokağa çıkan eylemciler, İklim krizine karşı hükümetlerin harekete geçmesi talebiyle sokakları doldurdu.

Londra

Uluslararası İsyan kapsamında Londra’da gerçekleştirilen eylemler, Westminister bölgesindeki 12 ayrı noktada devam etti. Eylemlerin gerçekleştirildiği alanlara binlerce ağaç diken eylemciler “tohumları ektik şimdi kök salıyoruz” dedi. Eylemlerin ikinci gününde hükümet binalarını hedef alan aktivistler, Ulaştırma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın da dahil olduğu birçok inanın girişine kendilerini yapıştırıcıyla yapıştırdı.

İçişleri Bakanlığı önünde gerçekleştirilen konserlerde Dizraeli ve Massive Attack gibi müzik grupları sahne aldı. Konserler işgal edilen Trafalgar Meydanı’nda gece boyunca devam etti. Gün içerisinde Londra’da toplam 261 kişi gözaltına alındı.

Paris’teki isyanın durağı Châtelet Meydanı

Paris’teki iklim aktivistlerinin Châtelet Meydanı’ndaki eylemlerinin ikinci gününde de herhangi bir gözaltı yaşanmadı. Binlerce kişinin çadırlarıyla kamp kurduğu meydanda gün içerisinde birçok konser, açık forum ve atölyeler düzenlendi.

Eylemlerde yer alan aktivistler, polisin “Sarı Yelekler” olaylarındaki gibi bir toplumsal dönüşten çekindikleri için müdahale etmemiş olabileceklerini belirtiyor. Sarı Yelekler eylemlerinde binlerce Fransız vatandaşı polisin Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’un politikalarını eleştiren göstericilere sert müdahalesini kınamak için sokaklara çıkmıştı.

Berlin’de müzik ve isyan bir arada

Berlin’deki ekoloji aktivistleri uluslararası isyan kapsamında şehrin merkezinde yer alan Big Star Kavşağı ve Potsdamer Platz Meydanı’nı trafiğe kapatmıştı. Potsdamer Platz’daki eylemcilerin polis tarafından dağıtılması sonrası eylemciler Hıristiyan Demokrat Birliği Partisi Merkez Binası’nda protestolarını sürdürdü. Big Star Kavşağı’ndaki eylemler ise müzikler ve danslar eşliğinde devam etti.

Amsterdam’da gösteriler Vondelpark’a taşındı

İklim krizine karşı hükümetten somut adımlar atılmasını talep eden binlerce kişi Amsterdam’da Voldenpark çevresinde konuşlandı. Eylemler müzik ve dans gösterileri eşliğinde devam etti.

İrlanda kaya gazı ithalatına karşı eylemde

İrlanda’daki iklim aktivistleri hidrolik kırma ile elde edilen kaya gazının ithalatı için kurulması istenen Shannon LNG (Sıvılaştırılmış Doğal Gaz) merkezini protesto etmek için Parlamento önündeydi. Gerçekleştirilen oturma eylemi sırasında bazı milletvekilleri Parlamento içerisinde mahsur kaldı. Eylem polisin insanları uzaklaştırmasıyla sonlandı; herhangi bir gözaltı yaşanmadı.

Montreal’de Jacques Cartier Köprüsü trafiğe kapatıldı

Montreal’deki en işlek köprülerden biri olan Jacques Cartier Köprüsü’ne çıkarak trafiği bir saat durduran eylemciler gözaltına alındı. Protesto sonrası sosyal medya üzerinden eylemlerinin “aşırılığı” üzerine eleştiri alan eylemcilerden Louis Ramírez yaptığı açıklamada eylemlerinin ancak “bilimin iklim krizi hakkında söylediklerinin aşırılığı kadar aşırı olduğunu” söyledi.

Montreal’de gün boyu süren eylemlerde toplam 43 kişi gözaltına alındı.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.