Dünyaİklim KriziManşet

İklim için harekete geçilmezse Maldivler yüzyıl sonuna kadar yok olabilir

0
Fotoğraf: Shutterstock

Maldivler’in Çevre, İklim Değişikliği ve Teknoloji Bakanı dünyanın iklim değişikliğiyle mücadelede hızlı ve uyumlu hareket etmemesi halinde Maldivler’in yüzyıl sonunda ortadan kaybolabileceğini söyledi.

CNBC’ye konuşan Bakan Aminath Shauna, “Çevresel zararın şu anki hızında devam etmesi halinde 2100’e kadar hayatta kalamayacağız” ifadelerini kullandı.

Shauna açıklamasında “İklim değişikliği gerçek ve biz dünyadaki en savunmasız ülkeyiz. Bizim için daha yüksek bir yer yok… Sadece biziz, adalarımız ve denizimiz” dedi.

Yüzde 80’i denizden bir metre yüksekte

Bilim insanları, deniz seviyelerinin 2100’e kadar 1,1 metre kadar yükselebileceği uyarısında bulunuyor.  Bugün, ülkedeki 1.190 adanın yüzde 80’i deniz seviyesinden sadece bir metre yüksekte. Bu da onları özellikle yükselen deniz seviyelerine karşı savunmasız hale getiriyor.

Fotoğraf: Shutterstock

Shauna, adaların yüzde 90’ında sel, yüzde 97’sinde kıyı erozyonu ve yüzde 64’ünde seri erozyon bildirildiğini açıkladı ve şöyle söyledi:

Gelirimiz, yiyeceğimiz ve hayatta kalmamız, bugün bu kırılganlıkları nasıl ele aldığımıza bağlı. Ülkemizin geleceği, halkımızın geleceği, kültürümüzün geleceği – hepsi bugünkü eylemimize bağlıdır.”

Hükümetlere çağrı

Shauna, Maldivler’in iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirmek için kıyı koruma araçları ve dayanıklılığı teşvik etmek için topluluk programları gibi birçok uyarlanabilir önlemi uygulamaya koyduğunu söyledi.

Dünya genelinde sera gazı emisyonlarınının azaltılmasını sağlamada liderlik yapmak istediklerini belirten Shauna, “Bu çabaya liderlik etmek ve Maldivler bunu yapabiliyorsa, o zaman tüm dünyanın da yapabileceğini söylemek istiyoruz,” diyerek hükümetleri ve bireyleri eyleme geçmeye davet etti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.