EnerjiManşet

İklim Forumu’nda Türkiye eleştirisi, “Kömür odaklı enerji politikası değişmeli”

0

İklim Forumu açılışında 350.org’un kurucularından Bill McKibben, Uluslararası Oil Change’dan Stephan Kretzmann ve BM Kalkınma Çözümleri Ağı Başkanı Prof. Jeffrey Sachs da birer konuşma yaptı.

Bianet’ten Nilay Vardar’ın haberine göre İklim Forumunun açılışında konuşan Uluslaraası iklim kampanyası 350.org’un kurucularından Bill McKibben, Uluslararası Oil Change’dan Stephan Kretzmann ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı Başkanı Prof. Jeffrey Sachs, Türkiye’nin giderek artan kömür odaklı enerji politikasını değiştirerek bir an önce yenilenebilir enerjiye yönelmesi gerektiğini belirtti.

31

 

“Türkiye Avrupa ve Asya arasında ancak etrafında yenilenebilir enerjiye dair olan gelişmeleri umursamıyor. İklim her türlü mücadelenin parçası. İnsanlığın bügüe kadarki en büyük krizi. Bunu anlamak için çok uzağa bakmaya gerek yok. Suriye’ye bakın, kuraklık nedeniyle 1 milyon çiftçi topraklarını terk etmek zorunda kaldı. Bu da istikrarsızlaşmaya neden oldu, işte Suriye krizinin nedenlerinden biri de iklimdir. Aynı şey Afrika’da da oluyor, çölleşme ve kuraklık insanları topraklarında uzaklaştırıyor. Yemen’de bir günde 7-8 yıllık yağmur yağıyor, çölde hortum oluşuyor.” şeklinde konuşan Bill McKibben, “Dünya artık iklim değişikliğinin etkilerini anladı. ABD’de kömürü azaltmaya başladı, Avusturalya’da kömür santrali engellendi, Polonya, Almanya, Endonezeya da aynı durumda. Ancak Türkiye kendine en beter adımı seçiyor. Oya güneş enerjisinin maliyeti yüzde 80 düştü. Oysa kömürün maliyeti çocukların ciğer hastalıklarına sahip olmasıdır. Türkiye 19 ve 20. yüzyıl sistemini devam ettirmek yerine yerine yenilenebilir enerjiye yönelmeli.” dedi.

Uluslararası Oil Change’dan Stephan Kretzmann, güvenli iklim için fosil yakıtların dörtte üçünün yer altında bırakılması ve temiz enerjiye yönelinmesi gerektiğini belirterek, “G20 ülkeleri, 450 milyar doları yani kamu parasını dünyanın en zengin petrol ve kömür şirketlerine aktarıyor. Hem sağlığımızı, hem toprağı hem de suyu kaybediyoruz. Bu paralar eğitime, sağlığa yatırılabilir. Türkiye de 15 yılda sera gazı emisyonunu arttıracağını söylüyor, bunun hiçbir haklı gerekçesi olamaz. G20 liderleri fosl yakıt teşviklerini aşamaları olarak bitirmeye 2009’da söz vermişti. Ancak hiçbir ilerleme sağlayamadı. Artık fosil yakıt çağı sona erdi, güvenli iklim için temiz enerji kaynakları şart” diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı Başkanı Prof. Jeffrey Sachs ise Paris İklim Zirvesi’nin dünya için iklim değişliğine karşı harekete geçmek için son şans olduğunu söyledi. “Böyle devam edersek dört dereceye kadar ısınma olma ihtimali var” diye sözlerine başlayan Sachs, “Nüfus oranına baktığımızda hala kişibaşına düşen karbon emisyonu Çin’de 8, ABD’de 16, Türkiye ise 4, dünya ortalaması ise 4,5 ton. Keza 2009’da da Kopenhag’da liderler bir anlaşmaya varamadı ve büyük bir hayal kırıklığı oldu. O yüzden altı yıl sonra olacak Paris İklim Zirvesi çok önemli. Çünkü iklim değişikiğine karşı mücadelede zaten çok geç kaldık, çok vakit kaybettik. Bu bizim son şansımız. İki derece sıcaklığın altında kalmak için hemen dekarbonizasyona yani karbonsuzlaşmaya geçmek gerekiyor. Sıfır karbon ile yola devam etmek gerekiyor. Bunun için de fosil yakıtlar yani kömür ve petrolden vazgeçmek gerekiyor. Yenilenebilir enerji sistemleri içinde alternatifler üretmek gerekiyor. Türkiye’nin rüzgar, güneş ve su potansiyeli yüksek, nükleer enerji ihtimali var. Ancak elbette mükemmel bir enerji sistemi yok, hepsinin riskleri var. Bunlar üzerinde iyi düşünülmeli.” diyerek sözlerini noktaladı.

 

(Bianet)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.