İklim KriziManşet

İklim değişikliğinin yol açtığı aşırı sıcaklar, yağış, sel ve toprak kayması Asya’da en az 371 kişiyi öldürdü

0

Küresel iklim değişikliğinin yıkıcı etkisi Japonya’yı Temmuz ayında aşırı hava olaylarıyla bağlantılı doğal afetler ülkesine dönüştürdü.

AP’nin geçtiği habere göre yetkililer ay başında rekor yağışlara teslim olan ülkenin batısında meydana gelen sel ve toprak kaymalarında en az 220 kişi hayatını kaybettiğini, 9 kişinin de kaybolduğunu açıkladı.

Şiddetli yağışları ise ülkede rekor kıran hava sıcaklıkları takip etti. Geçtiğimiz günlerde 41.1 derece ölçülen hava sıcaklığı, ülke tarihindeki en yüksek sıcaklık değeri olarak kayıtlara geçti.

Yüksek sıcaklık nedeniyle şimdiye kadar 125 kişi hayatı kaybetti. Kyodo haber ajansına göre, Japonya Yangın ve Afet Yönetimi Ajansı 30 Nisan-29 Temmuz tarihlerinde ülkede etkisini gösteren sıcaklarda 57 bin 500’den fazla kişinin güneş çarpması şikayetiyle hastaneye kaldırıldığı bilgisini paylaştı.

Aşırı sıcak hava dalgası komşu Güney Kore’yi de etkiledi.

Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Temmuz ayında yüksek sıcaklık nedeniyle sağlık sorunu yaşayan 26 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Japonya’daki ölümlerin bir çoğunun hava sıcaklığı nedeniyle rahatsızlanan yaşlılar olduğu kaydedildi. Yetkililer ve medya birimleri insanları evlerinden dışarı çıkmamaları ve klima kullanmaları yönünde uyarıyor.

Bilim insanlarının bulgularına göre, iklim değişikliği  sıcak hava dalgasının oluşma ihtimalini iki katına çıkarıyor.

Fosil yakıtların kullanımı, arazi kullanımı değişiklikleri, ormansızlaştırma ve sanayi süreçleri gibi insan etkileriyle atmosfere salınan sera gazı birikimlerindeki hızlı artışın sera etkisini kuvvetlendirmesi sonucunda yerkürenin ortalama yüzey sıcaklıklarındaki artışı iklim değişikliğine yol açıyor.

Küresel iklim değişikliği sıcak hava dalgası görülme ihtimalini en az iki kat arttırıyor

İklim değişikliği İngiltere’de aşırı sıcaklardan her yıl 7 bin kişinin ölümüne yol açabilir

Küresel iklim değişikliği: Asya sel ve toprak kaymalarına, ABD ve Avrupa yangınlara teslim

BM’den Arap ülkelerinde iklim değişikliği raporu: İklim göçmenleri sayısında hızlı bir artış yaşanabilir

Irak hem kuraklık hem de Dicle ile Fırat’ın kuruması ihtimali ile karşı karşıya

İklim felaketleri Türkiye’de de artıyor

 

(Associated Press, Kyodo News, Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.