ManşetDünyaİklim Krizi

İklim değişikliği ile mücadelede bir çözüm olarak ‘deniz mikrobu’

0

Nature Communications’da yayımlanan bir araştırmaya göre; bir çeşit deniz mikrobu iklim krizine karşı mücadelede yardımcı olabilir.

Sidney Teknoloji Üniversitesi’nden (UTS) bir ekibin ortaya koyduğu araştırmaya göre, hem fotosentez yapabilen hem de avlanabilen tek hücreli bir deniz mikrobu (Prorocentrum cf. balticum), iklim krizine karşı mücadelede değerli bir gizli silaha dönüşebilir.

Earth.com’dan Andrei Ionescu’nun aktardığına göre; okyanuslarda bol miktarda bulunan bu mikrop, diğer deniz mikroplarını çeken ve hareketsizleştirmeye yardımcı olan karbonca zengin bir ekzopolimeri fotosentezler ve salımını sağlar. Kapana kısılmış avın bir kısmını yedikten sonra, bu avla ağırlaşan ekzopolimeri “mukosferini” terk eder, batar ve okyanusun doğal biyolojik karbon üretiminin bir parçası haline gelir.

Bitki planktonunun karbon üretimine katkısı bilim insanları tarafından zaten ortaya koyulmuş olsa da, aynı anda fotosentez yapabilen ve diğer organizmaları tüketebilen mikroplar olan miksotrofik protistlerin (tek hücreli hayvan ya da bitkilerin) rolü çok daha az anlaşılmış durumda.

‘Karadaki sinekkapan bitkisine benziyor’

UTS’de deniz biyoloğu ve çalışmanın baş yazarı olan Michaela Larsson ise araştırmaya ilişkin olarak “Çoğu karasal bitki büyümek için topraktaki besinleri kullanır, ancak sinekkapan bitkisi gibi bazıları böcekleri yakalayıp tüketerek ek besin kazanır. Benzer şekilde, bitki planktonu olarak bilinen fotosentez yapan deniz mikropları, büyümek için çevredeki deniz suyunda çözünmüş besinleri kullanır” diyor. Larsson şu ifadeleri kullanıyor:

“Ancak, çalışma organizmamız olan ‘Prorocentrum cf. balticum’, bir miksotroftur, bu nedenle, bir multivitamin almak gibi, konsantre olmuş besinleri almak için diğer mikropları da yiyebilir. Besinleri farklı şekillerde elde etme kapasitesine sahip olmak, bu mikropun okyanusun çözünmüş besinlerden yoksun kısımlarını işgal edebileceği ve bu nedenle çoğu bitki planktonu için uygun olmadığı anlamına gelir.”

Ulusal Bilim, Mühendislik ve Tıp Akademileri’nin 2019 raporuna göre, iklim değişikliğini azaltma hedeflerine ulaşmak için 2050’ye kadar her yıl atmosferden yaklaşık 10 gigaton karbondioksitin uzaklaştırılması gerekiyor. Dr. Larsson ve araştırmada yer alan bilim insanlarının tahminlerine göre bu mikrop türü yılda 0,02 ila 0,15 gigaton karbonu yutma potansiyeline sahip. Bu nedenle, okyanuslarda karbon yakalamayı artırmak için doğaya dayalı bir çözüm olarak kullanılabilir.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.