‘İklim Değişikliği, İstanbul ve İzmir dahil 19 mega Avrupa şehrini vuracak!’

İklim haberleri konusunda dünyaca bilinen Climate News Network (İklim Haberleri Ağı), Türkiye’yi de ilgilendiren bir haber yayınladı. Habere göre, iklim değişikliği ve ortaya çıkacak etkileri yüzünden, İstanbul ve İzmir’in de aralarında bulunduğu toplam 19 mega Avrupa şehri, önemli ekonomik riskler ile karşı karşıya kalabilir.

Climate News Network, haberinde İstanbul boğazının görselini, “İstanbul Boğazı, 2100 yılında iklim değişikliğinin olumsuz koşulları sonucu 10 milyar dolar zarara uğrayabilir” notu ile paylaştı

İspanyol araştırmacıların, iklim değişikliğinin kıyı kentlerindeki potansiyel ekonomik etkilerini incelediği modele göre, 2100 yılında 19 büyük Avrupa şehrinde ortaya çıkacak olan yıllık hasar 40 milyar Amerikan Dolarını bulabilir. İstanbul ve İzmir’de ise yıllık ekonomik kayıp 15 milyar dolar seviyelerine çıkabilir.

Habere dair 350 Türkiye.org tarafından paylaşılan bilgi notu şu şekilde:

İklim Değişikliği Sahil Kentlerini Vuracak

İklim değişikliği konusundaki küresel haberleri ile tanınan Climate News Network’un yayınladığı habere göre, iklim değişikliği Avrupa’daki mega kentleri tehdit ediyor.

Bask İklim Değişikliği Merkezi’nde çalışmalarını yürüten bilim insanları, aralarında İstanbul ve İzmir’in de bulunduğu 19 büyük Avrupa kıyı şehrinin karşı karşıya olduğu tehdidi inceledi. Yapılan araştırmaya göre iklim değişikliği yüzünden yükselecek olan deniz suları, bu 19 şehirde 2100 yılında yıllık 40 milyar dolarlık bir hasara neden olacak. İstanbul ve İzmir’de ise yılda 15 Milyar dolarlık hasar ortaya çıkabilir.

Fosil yakıt kullanımı ve diğer insan aktivitelerine bağlı olarak hızla değişen iklim ve artan hava sıcaklıkları deniz seviyesinin yükselmesine neden olacak. Dünya’daki karasal alanın sadece beşte biri deniz seviyesinden 10 metre yükseklikte, fakat dünyanın en büyük şehirleri bu kıyı şeritlerinde bulunuyor. Bu bölgeler, 7 milyarlık toplam nüfusun onda birine de ev sahipliği yapıyor.

Nüfusu beş milyondan fazla olan üç mega şehirden ikisi bir kıyı şeridinde bulunuyor. Ayrıca bu şehirler, giderek büyümeye devam ediyor. Başta İstanbul, Barselona, Londra ve Kopenhag olmak üzere, Avrupa’daki büyük şehirler deniz kenarında kurulu ve iklim değişikliği yüzünden yükselecek olan deniz seviyesi tehdidi ile yüz yüze.

İspanyol bilim insanları, bu tehdidin ekonomik etkilerini incelemek için, Avrupa’daki 19 mega şehrin iklim değişikliğinden nasıl etkileneceğini hesaplayan bir ekonomik model oluşturdu. Yapılan analize göre, 2100 yılında bu şehirlerde, deniz seviyesindeki yükselme sebebiyle yıllık 40 milyar dolarlık hasar görülebilir.

İstanbul ve İzmir Tehlike Altında: Yılda 15 Milyar Dolar Kaybedebiliriz!

İncelenen 19 şehir arasında İstanbul ve İzmir de bulunuyor. İklim değişikliğinin etkileri arttıkça, deniz seviyesindeki yükselme ve iklim kaynaklı afetler (kasırgalar, fırtınalar, seller vs.) yüzünden ekonomik hasarın artacağını hesaplayan araştırma, Türkiye’deki iki büyük şehrin, ciddi ekonomik risk ile karşı karşıya olduğunu ortaya koyuyor.

Araştırmaya göre, İstanbul ve İzmir iklim değişikliği yüzünden en çok mali kayba maruz kalacak ilk üç şehir arasında gösteriliyor. İstanbul, 2030 yılında, yıllık ortalama 201 milyon dolar hasar ile yüz yüze kalacakken, bu rakam, fosil yakıtlardan vazgeçilmez ve dolayısıyla iklim değişikliği durdurulamaz ise, 2100 yılında yıllık 10 milyar dolara kadar çıkıyor. İzmir’de de benzer bir durum gözleniyor; İzmir 2030 yılında iklim değişikliği yüzünden yıllık 132 milyon dolar kaybedecekken, bu rakam 2100 yılında 6 milyar dolara çıkıyor.

Aşağıdaki tablo, risk altında olan şehirlerin, yıllara göre ortaya çıkacak olan hasarlarını özetliyor.

Kaynak: Climate Risk Assessment under Uncertainty: An Application to Main European Coastal Cities

İlgili araştırmanın tamamına journal.frontiersin.org/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Climate News Network’ta çıkan habere ise climatenewsnetwork.net/ adresinden ulaşabilirsiniz.

 

(350 Türkiye.org, Climate News Network)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bangladeş’te sel: 23 kişi öldü, 5,7 milyon kişi mahsur kaldı

İklim felaketlerine karşı en savunmasız"ülkeler arasında yer alan Bangladeş'te 300.000'den fazla kişi hala acil durum barınaklarında yardıma ihtiyaç duyuyor.

Guterres’den kritik uyarı: Okyanus taşıyor, cankurtaran botu da yok!

Tonga'da başlayan Pasifik Ada Forumu Liderler Toplantısı'nda Karayip ülkelerinin gündemi yükselen denizler ve iklim fonu olurken, Fransa Yeni Kaledonya'nın bağımsızlık isyanının önüne geçmeye çalışıyor.

Cengiz Holding’in Çanakkale Yanıklar’daki maden keşfinde köylü isyanı: Yallah Cengiz!

Bayramiç'teki Yanıklar Köyü'nde açılmak istenen maden ocağının bilirkişi keşfi, köylüler tarafından protesto edildi. Şirketin açmak istediği madenin ömrü 10 yıl.

Avustralya’da ev sahipleri iklim risklerinden sigorta masraflarını karşılayamaz hale geldi

Avustralya'daki ev sahiplerinin iklim krizinin risklerine karşı sigortaları artık karşılayamaz hale geldiğini ortaya koyan yeni bir rapor, iklim kriziyle bağlantılı doğal afetler nedeniyle artan sigorta primlerinin daha da artacağını söylüyor.

İklim krizi ve su stresi uluslararası çatışmaların çıkması riskini artırıyor

Su stresi ülke içi gerginliklere ve sınırları aşan su kaynaklarını paylaşan ülkeler arasında çatışmalara yol açıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR