İklim KriziManşetYeşil Gündem

İklim değişikliği Hint Okyanusu’nda Tropik Belal Siklonu’nu tetikliyor

0
Tropik Siklon Belal

Doğu Afrika’daki Mauritius‘ta 15 Ocak’ta etkisini gösteren Tropik Siklon Belal, özellikle Başkent ve çevresindeki bölgelerde şiddetli sel baskınlarına ve en az bir kişinin ölümüne yol açtı. Hükümet, motosikletli bir kişinin sel nedeniyle yaşanan bir kazada hayatını kaybettiğini ve bunun üzerine sokağa çıkma yasağı getirildiğini duyurdu.

Euronews’in haberine göre, ülkede acil durum ve sağlık çalışanları, güvenlik hizmetleri üyeleri ve tıbbi tedavi gerekenler dışında herkesin evde kalması istendi. Sel suları evleri ve diğer yapıları tehdit ettiği için bazı bölgelerde tahliyeler yapıldı. Okullar kapatıldı, hastanelere ise sadece acil servislerin açık tutulması talimatı verildi.

1,2 milyon nüfuslu ada ülkesinin ana havaalanı kapatıldı ve hükümet, uçuşların belirsiz bir süre için iptal edildiğini açıkladı. Mauritius Merkez Bankası binasının da sel baskınından etkilendiği bildirildi.

Tropik Belal Siklonu

Kaynak: pointactu.fr

‘En kötüsü henüz yaşanmadı’

Meteoroloji Dairesi, siklonun gözünün Mauritius’a daha yakın geçeceğini ve 16 Ocak sabahı adanın 90 kilometre güneyinden geçeceğini belirterek, en kötüsünün henüz yaşanmadığı konusunda uyarıda bulundu.

Siklon Belal, önce Fransız Reunion Adası‘nı vurdu. Burada 15 Ocak sabahı etkili olan yoğun yağmurlar ve şiddetli rüzgarlar, hanelerin yaklaşık dörtte birinde elektrik kesintisine neden oldu. Reunion’da birçok kişi internet ve telefon hizmetlerinden mahrum kaldı, on binlerce eve su bağlantısı kesildi. 

Kabus senaryosu: Görülmemiş şiddetteki Otis Kasırgası Acapulco kentiyle tüm iletişimi kesti
İnsan kaynaklı iklim değişikliği aşırı hava olaylarını şiddetlendirecek
Yüksek sıcaklıklar, tropikal ormanların fotosentez mekanizmasını baltalıyor

Reunion, Belal yaklaşınca Pazar günü en yüksek fırtına uyarı seviyesini ilan etti. Mor uyarı altında, insanlar evde kalmaya ve hatta acil servislerin bile kilit altında tutulması talimatı verildi. Meteo France, siklonun 15 Ocak’ta adaya ulaştığını ve ağır yağışlar, şiddetli rüzgarlar ve güçlü, sekiz metre yüksekliğinde dalgalar getirdiğini bildirdi. 

Fırtınanın en şiddetli bölümü Reunion’u 15 Ocak öğleden sonra geçtikten sonra, siklon Mauritius’a, yaklaşık 220 kilometre kuzeydoğusundaki adaya doğru ilerledi.

Tropik Siklon Belal

Fotoğraf: AP Photo / Lewis Joly

Tropik Belal Siklonu: İnsan kaynaklı ‘doğal afet’

Bilim insanları, siklonların Güney Afrika‘da ocak ve mart ayları arasında yaygın olduğunu, bu dönemde Güney Yarımküre’de okyanusların en sıcak sıcaklıklarına ulaştığını belirtiyor. Daha sıcak su, siklonlar için yakıt görevi görüyor.

Ancak insan kaynaklı iklim değişikliğinin, siklonların daha sık ve yağışlı hale gelmesine neden olduğu, bu olayların yoğunluğunu artırdığı belirtiliyor. Bazı iklim bilimciler, 2022’de yapılan bir çalışmada, küresel ısınmanın bölgedeki bazı siklonların şiddeti ile doğrudan bir bağlantısı olduğunu tespit etti.

World Weather Attribution grubunun yaptığı bu çalışma, iklim değişikliğinin, o yıl gerçekleşen Tropik Fırtına Ana ve Tropik Siklon Batsirai gibi aşırı hava olaylarının yağış olasılığını ve şiddetini artırdığını sonuçlandırdı.

2019’da, Siklon Idai Hint Okyanusu’ndan Afrika’ya ulaşarak Mozambik, Malavi ve Zimbabve‘de binden fazla kişinin ölümüne ve büyük bir insani krize neden oldu. Birleşmiş Milletler, bunun Güney Yarımküre’de kaydedilen en ölümcül fırtınalardan biri olduğunu açıkladı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.