ManşetDünyaEkolojiİklim Krizi

İklim değişikliği: Bazı bölgelerde böcek popülasyonu yarıya indi

0

İngiltere‘deki University College London‘ın Biyoçeşitlilik ve Çevre Araştırmaları Merkezi’nden Charlotte L. OuthwaitePeter McCann ve Tim Newbold  “Tarım ve iklim değişikliği dünya çapında böcek biyoçeşitliliğini yeniden şekillendiriyor” başlıklı bir makale yayımladı.

Nature’de yayımlanan çalışmada artan sıcaklıkların ve arazi kullanımındaki değişikliklerin dünyanın bazı bölgelerindeki böcek popülasyonlarında yaygın düşüşleri tetiklediği kaydedildi.

Nature’de 20 Nisan’da yayımlanan araştırma kapsamında dünya çapında yaklaşık 20 bin böcek türünü incelendi.

Yüksek yoğunluklu tarım yapılan ve iklim değişikliği nedeniyle hava sıcaklığı hızlı artan bölgelerdeki böcek sayısının, iklim değişikliğinin kaydedilmediği diğer habitatlara kıyasla yüzde 49 daha az olduğu görüldü.

Tropikal ekosistemlerdeki böcek popülasyonlarının insan etkisiyle daha çok etkilendiğini belirten araştırmacılar, düşük yoğunluklu tarım bölgelerinde böcek popülasyonlarındaki kayıpların çok daha düşük olduğunu ortaya çıkardı.

AA’nın aktardığına göre; araştırmanın baş yazarı Dr. Tim Newbold, tarımsal genişleme ve arazi kullanımının böcek popülasyonunu savunmasız hale getirdiğini belirterek tarım alanlarının dikkatli yönetiminin böceklerin hala gelişebilmesine yardımcı olabileceğini kaydetti.

İklim değişikliği ve böcek popülasyonuna etkisi

Daha önce küresel böcek bolluğunu inceleyen kapsamlı bir araştırma yapılmış, son 30 yılda böceklerin neredeyse yüzde 25’inin yok olduğunu ortaya koymuştu. Science dergisinde yayınlanan araştırma 1700 bölgeden toplanan 166 uzun vadeli ankete dayanarak hazırlanmıştı.

Araştırmaya öncülük eden Leipzig’deki Alman Bütünleştirici Biyoçeşitlilik Araştırma Merkezi’nden Roel van Klink, ısı ve yağmurdaki değişikliklerin bazı türlere zarar verirken aynı yerde bile başkalarını güçlendirebileceğini söylemişti. 

İlgili haber: Yeni araştırma: 1990’dan bu yana böcek popülasyonu dörtte bir azaldı

Böceklerin kaybı, habitat yıkımı, pestisit kullanımı ve ışık kirliliğinden kaynaklanıyor. İklim krizinin etkisi, belirgin yerel örneklere rağmen, Klink’in yer aldığı araştırmada net değildi.

Ancak, artan karbondioksit seviyelerinin bitkilerdeki besin maddelerini azalttığını ve ABD, Kansas‘taki çayırlardaki çekirge bolluğunu önemli ölçüde azalttığını gösteren başka bir araştırmaya dikkat çeken van Klink bunun şok edici olduğunu çünkü tüm dünyada gözlemlenebileceğini söylemişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.