İklim KriziManşet

İklim değişikliği aya, gelişmiş ülkeler yaya

0

Ekonomik kriz ve kemer sıkma önlemleri ile boğuşan Avrupa Birliği’nde politika yapma süreci darbe üzerine darbe alıyor. Haftalardır süren bütçe tartışmalarının çıkmaza girmesinin yankıları sürüyor.

26 Kasım – 7 Aralık tarihleri arasında Katar’ın başkenti Doha’da yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 18. Taraflar Konferansı öncesinde, iklim değişikliğinden etkilenen gelişmekte olan ülkelere yapılacak iklim değişikliği uyum yardımı da bütçe görüşmelerinin karaya oturmasından nasibini aldı.

AB üye devletlerinin maliye bakanları bütçe görüşmelerinde gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğine uyumuna yapılacak yardıma ilişkin açık taahhütler vermekten kaçındı. Öte yandan, gelişmekte olan ülkelerin mali yardım alabilmesi için iklim değişikliği konusunda “ölçülebilir, raporlanabilir ve doğrulanabilir” adımlar atması gerektiği vurgulandı.

Küresel adil kalkınma kuruluşu Oxfam’ın AB ekonomik adalet politikası danışmanı Lies Craeynest konuya ilişkin yaptığı açıklamada durumu “Maliye bakanları, gelişmekte olan ülkelerin yardım alabilmesi için gerekli koşulları belirlediler ama bu koşulların yerine getirilmesinin karşılığında ne elde edileceğini belirlemeyi unuttular” şeklinde özetledi.

AB 2010-2012 dönemi için gelişmekte olan ülkelere toplam 7.2 milyar avro iklim değişikliği uyum yardımı yapacak. Ancak, 2012’den sonra yapılacak yardım konusu belirsizliğini koruyor. En Az Gelişmiş Ülkeler grubu Başkanı Pa Ousman Jarju, AB’nin içinde olduğu sıkıntılı durumu anladıklarını; ancak, Doha’da 2012 sonrası için bir şeyler olması gerektiğine dikkat çekti.

(Yeşil Gazete, EuObserver, Reuters)

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.