İklim ve kent alanında çalışan sivil toplum kuruluşu 350 Türkiye, artan enerji maliyetleriyle mücadele etmek ve iklim dostu kentler için 30 büyükşehir belediyesini yenilenebilir enerji dönüşümüne davet eden bir kampanya başlattı.
5359 sayılı Belediye Kanunu gereğince 50 binden fazla nüfus barındıran yerel yönetimlerin seçimlerden sonraki altı aylık süre içinde beş yıllık hizmet dönemleri boyunca yapılacakların paylaşıldığı bir strateji planı hazırlaması ve bu planı belediye meclisine sunması gerekiyor.
Stratejik plan için talepler sunulacak
Belediyeler şu anda 2025-2029 stratejik planları için hazırlık döneminde. 350 Türkiye’nin enerji dönüşümü kampanyası, 30 büyükşehir belediyesiden stratejik planlarında enerji dönüşümünü önceliklendirmelerini talep ediyor.
Kampanya süresince belediyelerden enerji dönüşümü konusunda somut adımlar atması talep edilecek, imza kampanyasına verilen destekler stratejik plan dönemi sona ermeden önce belediyelere iletilecek.
Her geçen gün artan enerji maliyetleriyle mücadele ederek enerji yoksulluğunu sona erdirmeyi amaçlayan kampanya, fosil yakıtlara bağımlılığın azaltılmasını ve tasarruflardan elde edilecek kamu kaynaklarının doğal afetlerle mücadeleye ve ikim değişikliğine uyum için yapılacak altyapı çalışamalarına aktarılabileceğini söylüyor.
Bu sayede enerji yoksulluğu çeken vatandaşlar ve küçük işletmeler desteklenebilir.
Belediyelerden ne talep ediliyor?
Adil, ekonomik, çevre ve iklim dostu enerjiye ulaşımın yurttaşların temel hakkı olduğunu savunan kampanyanın talepleri şu şekilde:
- Başta belediye yerleşkeleri ve kamu binaları olmak üzere yenilenebilir enerji kullanımı ve enerji verimliliği arttırılmalı ve 2029 yılına kadar belediye kurumsal elektrik tüketiminin tamamını yenilenebilir enerjiden karşılanmalı
- Yeni yapılacak ve yenilenecek tüm binaların çatıları güneş enerjisi panellerinin kurulumuna uygun hale getirilmeli ve bu binaların 2029 yılına kadar en az yüzde 50’sinde çatı tipi güneş enerji santrallerinin kurulması sağlanmalı
- Belediye, bünyesinde enerji çözüm noktaları oluşturmalı. Bu noktalar aracılığıyla kent sakinleri ve yerel işletmelere enerji verimliliği/tasarrufu hakkında bilgilendirme yapılmalı; yenilenebilir enerji sistemlerine geçiş konusunda rehberlik sunulmalı
Nasıl destek olabilirsiniz?
Vatandaşlar, enerji dönüşümü kampanyasını desteklemek için imza verebilir, tweet gönderebilir veya doğrudan belediyeleriyle iletişime geçebilir.
Kampanya kapsamında belediyelere giden vatandaşların belediye yetkililerine iletebilecekleri “Enerji dönüşümünde belediyelerin rolü: 6 fayda 6 adım” başlıklı bir bilgi notu hazırlandı. Bilgi notu, belediyeler için 6 hızlı adım ve iyi uygulama örnekleri sunuyor:
- Eylem planlarında enerji dönüşümünün önceliklendirilmesi
- Belediye bünyesinde enerji çözüm noktalarının kurulması
- Kamu binalarının yenilenebilir enerji kullanımının arttırılması
- Bürokrasinin azaltılması ve kapasite geliştirmenin desteklenmesi
- Tüm yapılarda güneş enerjisinin teşvik edilmesi
- Mesleki eğitim ve istihdamın arttırılması