İklim KriziManşet

İklim afetleri raporu: Son 20 yılda on binin üzerinde aşırı hava olayında 525 binden fazla kişi öldü

0

Polonya’da devam eden Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde çarpıcı bir rapor yayımlandı. Germanwatch tarafından hazırlanan ve küresel iklim afetlerini inceleyen ve riskleri değerlendiren rapor, meteorolojik afetlerin 2017 yılında rekor ekonomik ve sosyal hasara neden olduğunu gözler önüne seriyor:  binlerce ölüm ve yaklaşık 375 milyar ABD Doları hasar. 

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde çıkan yangınlar uzun süre kontrol altına alınamadı

Son 20 yılda ise, 11 bin 500 aşırı hava olayı trilyonlarca dolar hasara ve 525 binin üzerinde ölüme yol açtı. Toplam ekonomik hasar ise 3.47 trilyon ABD Doları. Bu afetlerden en çok hasar gören ilk on ülkenin tamamı az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerden oluşuyor. Ancak bu hasarlar sadece gelişmekte olan ülkeler ile sınırlı değil. Örneğin tropik kasırgalar geçtiğimiz yıl sadece ABD’de 173.8 milyar ABD Doları ekonomik hasar verdi.

Germanwatch’tan Küresel İklim Riski Endeksi başyazarı David Eckstein: “Yakın zamanda meydana gelen ve şimdiye kadar görülmemiş şiddetteki fırtınalar büyük yıkımlara sebep oluyor. 2017 yılında, tarihteki en ölümcül ve maliyetli kasırga olan Maria kasırgası Porto Riko ve Dominik Cumhuriyeti’ni vurdu. 2017’de meydana gelen hava olaylarından en çok etkilenen ülkeler sıralamasında Porto Riko en başta yer alırken, Dominik Cumhuriyet’i üçüncü sırada yer alıyor. Geçen yıl doğal afetlerden en çok etkilenen ülkelerin birçoğunda, olağandışı aşırı yağışların ardından şiddetli sel ve toprak kayması olayları meydana geldi. Bu durum 2017’de ikinci sırada yer alan Sri Lanka’da da meydana geldi. Olağanüstü şiddetli yağmurların ardından, 200 kişinin ölümüne yol açan ve yüz binlerce kişiyi evsiz bırakan şiddetli bir sel baskını meydana geldi. Bu afetlerden en fazla etkilenenler yoksul ülkeler. Ancak aşırı hava olayları aynı zamanda orta gelirli ülkelerin daha fazla kalkınmasını tehdit edebildiği gibi, yüksek gelirli ülkelere de külfet oluşturabiliyor,” dedi.

Türkiye

Rapor’a göre Türkiye’de ise 2017 yılında gözlemlenen meteorolojik afetler ise toplamda 1.9 milyar ABD Doları ekonomik hasara yol açtı.

Türkiye’de Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre 598 iklim afeti gerçekleşmiş, 2017 yılı 1940’lardan beri en çok bu tür afetin görüldüğü üç yıldan biri olarak kayda geçmişti. (Diğer yıllar ise 2015 ve 2016).

Çalışma aynı zamanda Türkiye’de son 20 yılda iklim afetlerinin yıllık ortalama 462 milyon dolar ekonomik hasar verdiğini ifade ediyor.

Germanwatch tarafından hazırlanan küresel iklim afetleri raporunun 36 sayfalık İngilizce orjinaline bu bağlantı üzerinden erişim mümkün.

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.