COP26İklim KriziManşet

[COP26] Türkiye, iklim karnesi açıklanan 60 ülke arasından 42’nci sırada yer aldı

0

İskoçya‘nın Glasgow kentinde süren Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26’ncı Taraflar Konferansı (COP26) kapsamında aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 60 ülkenin iklim karnesi açıklandı.

Türkiye, açıklanan sonuçlara göre 42’nci sırada yer aldı.

İlk üç sıra boş bırakıldı

DW Türkçe‘de yer alan habere göre, Çevre kuruluşları Germanwatch ve NewClimate Enstitüsü‘nün yayımladığı 2022 yılı iklim endeksinde, dünyanın sıcaklık artışını 1,5 santigrat dereceyle sınırlandırma hedefine ulaşmak için gerekli çabayı gösteren hiçbir ülke bulunmadığı için listenin ilk üç sırası boş bırakıldı. Boş sıralarının ardından ise listede Danimarka, İsveç ve Norveç yer aldı.

Almanya, 2005 yılından beri yayımlanan iklim endekslerindeki en iyi derecesini elde etti ve 13’üncü sıraya yerleşti.

Türkiye düşük performanslı ülkeler arasında

Tüm parametreleri kapsayan Küresel İklim Değişikliği Performans Endeksi‘nde Türkiye geçen yıl da olduğu gibi 42’nci sırada düşük performans gösteren ülkeler arasında yer aldı.

Sera gazı salımı parametresine göre yapılan ayrı değerlendirmede ise Türkiye, 36’ncı sırada yer alarak yine düşük performanslı ülkeler arasında kaldı.

Türkiye, yenilenebilir enerjilerin geliştirilmesi parametresinde geçen yılki endekse göre iki sıra atlayarak 12’nci sıraya yükseldi ve yüksek performanslı ülkeler arasında yer almayı sürdürdü.

Enerji tüketimi parametresine göre de Türkiye, geçen yılki 46’ncı sıradan 53’üncülüğe geriledi ve “çok düşük” performans gösteren ülkeler arasında sayıldı.

İklim değişikliğine karşı hükümet politikaları parametresinde de “çok düşük” performans gösterdi ve geçen yıl 58’inci sıradayken, bu sene endekste 50’nci sıraya ulaştı.

More in COP26

You may also like

Comments

Comments are closed.