İklim KriziManşetSivil Toplum

İklim Adaleti Koalisyonu eyleme çağırıyor: Bedelini onlara ödetme zamanı

0

İklim Adaleti Koalisyonu, ‘Bedelini ödetme zamanı’ diyerek halkın omuzlarına yüklenen olağanüstü bedellere karşı yarın (30 Eylül Cumartesi günü) altı Avrupa ülkesiyle birlikte Türkiye‘de eş zamanlı protesto gerçekleştirecek. “Bize dayatılan tüm hukuksuzlukların ve aşırılıkların bedelini ödemeye devam etmeyeceğiz” denilerek çıkılan eylem çağrısında vatandaşların altında ezilmek zorunda bırakıldığı sorunlara tek tek işaret edildi. 

Aktivistler yarın saat 15.00’da Muğla, Milas’taki İkizköy’ün Akbelen Ormanı’nda ekolojik katliam yapan Limak Holding’in oteli, Beykoz Rüzgarlıbahçe’deki Limak Eurasia Hotel önünde bir araya gelecek.

Vatandaşlara yapılan çağrıda şu ifadelere yer veriliyor:

“Bugün, enerji, gıda, konut, ısınma ve ulaşım bedelleri inanılmaz seviyelerde faturalarımıza yansırken, bu bedellerin karı özel şirketlerin kasasına aktarılıyor. Kömür, petrol, doğalgazın, yani fosil yakıtları elde edebilmek için bu şirketler, tarihte görülmemiş ölçülerde doğa katliamları gerçekleştirip insan haklarını çiğneyen her türlü hukuksuzluğu icra ediyor.

Akbelen’de doğup büyümüş yaşlı kadınlar, altında kömür madeni olan toprağı korumak için ağaçlara sarıldığında kolluk kuvvetleri tarafından darp ediliyorlar. Evlerine kimlik göstererek giren, toprağına kömür santrali yüzünden asit yağmuru yağan köylüler birinci derecede mağdur iken, şehirlerde yaşayanlar ise yüksek elektrik faturaları, sürekli yükselen akaryakıt fiyatları ve kira bedelleri altında ezilmektedir.”

Kaynak: İklim Adaleti Koalisyonu

Kaynak: İklim Adaleti Koalisyonu

‘Şirketler, hükümetin güvencesinde karlılıklarını sırtımızdan artırmanın peşinde’

“Çiftçinin, küçük balıkçının, esnafın ve zanaat sahibinin çalışma alanını yok denecek kadar daraltmış, hayatın her alanına yayılan büyük şirketler, hükümetin güvencesinde karlılıklarını bizim sırtımızdan artırmanın peşinde dur durak bilmeden büyümekte, halk ise enflasyon kıskacında bu şirketlerin daha da büyümesi için derin yoksulluğa itilmektedir. Yeni açıklanan verilere göre, Türkiye’deki 500 büyük sanayi kuruluşu karlılığını yüzde 96 seviyesinde artırmış, yani halkın cebinden, sağlıklı çevrede yaşama hakkından ve doğayı koruma sorumluluğundan artırdığı paraları kasasına eklemiştir.

İnsan türünün fosil yakıtları kullanarak tetiklediği sıcaklık artışı yüzünden ortaya çıkan iklim krizi, artık ülkemizde ve dünyada görülmemiş tahribatlara yol açıyor. Yangın ve sel felaketleri ardarda vururken, tarım ürünlerinin yetişememesi ile gelen kuraklık, şirketlerin azgın karlılık hırsı ile birleştiğinde bugün insanlığın devamını tehdit eden boyutlara gelmiştir. Hal apaçık ortada iken, bu başaşağı gidişi durdurmak yönünde hiçbir tedbir alınmadığı gibi tam tersi, yaşam kaynaklarının tamamen yok edilmesine ve sadece şirket karlarının artırılmasına yönelik politikalar izlenmektedir. İnsan ve doğanın varlığı yok sayılmakta, hayata tutunmak için çok büyük, aşırı ve inanılmaz bedeller halkın omzuna yüklenmektedir.”

Kaynak: İklim Adaleti Koalisyonu

Kaynak: İklim Adaleti Koalisyonu

‘Artık yeter’

Bu kısır döngüye dur demenin zamanının geldiğinin belirtildiği eylem çağrısında, “Artık yeter. Bu haksız bedelleri ödemeye daha fazla katlanamayız. Tarih önünde sorumluluk almayı reddeden pek çok kurum, hükümet ve siyasi partinin aksine toplumsal bir hareket başlatmanın zamanı gelmiştir” denildi. Eylem için ise vatandaşlara şu çağrıda bulunuldu:

“30 Eylül’de eyleme hayal gücünüzü, iradenizi, pankartlarınızı, ailelerinizi, dostlarınızı getirin. Yerel derneğinizi, öğrenci birliğinizi, tartışma grubunuzu, sendikanızı, kooperatifinizi, kendinizi getirin. Biz fazlasıyla bedel ödedik, artık onlara, süper zenginlere, kar hırsıyla doğayı ve yaşamı yok edenlere yaptıklarının bedelini ödetme zamanıdır. Biz sürükledikleri bu felakete hep birlikte dur diyelim.”

Yurttaşlar ne talep ediyor?

Yurttaşlar eylem öncesi taleplerini ise şöyle sıraladı:

  • Kömür, petrol, doğalgaz çıkarmaya son verilmesi,
  • Akbelen ormanını imha eden Limak’ın hukuksuz işlettiği termik santralin derhal kapatılması
  • Temel sektörlerde fiyat kontrolleri (Gıda ve su; Elektrik ve ısınma; Ev kiraları; Sağlık; Eğitim)
  • Vergi cennetlerine/ mali cennetlere son verilmesi
  • 2025 yılına kadar yenilenebilir elektriğin yüzde 100’e ulaşması için merkezi olmayan, topluluk temelli ve demokratik olarak kontrol edilen yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılması
  • Herkese ücretsiz toplu taşıma
  • Herkes için toplu konut

İklim Adaleti Koalisyonu hakkında

İklim Adaleti Koalisyonu, Cop26 Koalisyonu olarak yapılan çalıştay sonucu kapitalist ekonomi-politiğin neden olduğu iklim krizine karşı iklim adaletini savunmak ve bu doğrultuda uluslararası hareketlerin bir parçası olarak mücadeleyi büyütmek, geliştirmek ve sürdürmek amacıyla 25 Aralık 2021’de yapılan toplantıdan bu yana çalışmalar yürütüyor. Koalisyonun bireysel ve kurumsal katılımlara açık 75 bileşeni bulunuyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.