Doğa MücadelesiManşetYerel

İkizköy’de maden için kesilmek istenen ormanlık alanın yakınında yangın çıktı

0

Muğla İkizköy’ün eski ana yerleşimi olan Işıkdere mevkiindeki 2017 yılında büyük bir bölümü maden için ormansızlaştırılmış olan çalılık alanda yangın çıktı.

22 Nisan Perşembe akşam 19.00 civarında çıkan yangının bulunduğu bölge yine bir kömür madeni için kesilmek istenen Akbelen Ormanı‘na 500 metre mesafede bulunuyor.

Yangının ormana sıçramasından endişe duyan ve yangından sıçrayacak tek bir kozalağın tepedeki ormanın da alev almasına neden olacağını dile getiren İkizköylüler itfaiye ekiplerine haber verdi.  Yangın, itfaiye ve arazi araçları ile yapılan müdahalede yaygınlaşmadan kontrol altına alındı ve söndürüldü.

Maden tehdidi altında

Öte yandan yangın tehlikesinden kurtulan Akbelen Ormanı büyük çaplı bir kesim tehdidi ile karşı karşıya. Limak Enerji ve IC İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji uzun yıllardır işlettiği linyit kömürü madenini genişletmek için çalışmalara başladı. Bölgedeki ağaçların kesim hazırlığı için damgalanmaya başladığını gören bölge halkı çalışmalara engel olmuştu.

İkizköylüler perşembe günü akşam üstü orman kesim işçilerinin şantiye kurmak için yeniden ormana giriş yaptığını fark etti. Bir kamyon, iki özel araba ve bir su tankeri ile birlikte gelen işçilerle görüşen İkizköylüler, işçilerin özel mülkiyet olan tarlalarına eşyalarını indirmelerine ve şantiye kurmalarına izin vermedi.

Orman Genel Müdürlüğü adına ağaç kesimi yaptıklarını belirten işçiler, herhangi bir izin belgesi veya kimlik gösteremezken, Akbelen Ormanı’nda kesimin 10-15 gün sonra başlayacağını, başka bir ormanlık alandaki kesim bitince burada çalışmaya başlayacaklarını köylülere söyledi.

Belge isteği bekletiliyor

İkizköylüler ise, alanla ilgili kesimin durdurulmasına dair Milas Orman İşletme Müdürlüğü’ne avukatları Arif Ali Cangı aracılığıyla bir dilekçe ile başvuru yaptıklarını, ayrıca bir dilekçe ile orman alanı için maden işletme izni verildiğini belgeleyen Tarım ve Orman Bakanlığı olur yazısını da Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde Orman İşletmesi’nden talep ettiklerini belirtiyorlar.

15 gün dolmasına rağmen dilekçelerine henüz bir yanıt alamayan İkizköylüler, Akbelen Ormanı’nın kesimini durdurmak için dava açmak dahil tüm hukuki yollara başvuracaklarını da söylüyor.

‘Savunma devam ediyor’

Akşam üstü yaşanan gelişmelere dair İkizköy Çevre Komitesi’nin sosyal medya hesaplarından yaptıkları açıklamada “İki yıldır kömür madeni için kesilmesin diye savunduğumuz Akbelen Ormanına yarım kilometre uzaklıkta, bu akşam saatlerinde, sebebini bilmediğimiz yangın söndürüldü. Gözümüz kulağımız bizim olduğu kadar yavrularını büyüten kuşların da evi olan ormanımızda” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın devamında “Yine akşam saatlerinde orman kesim işçileri de şantiyelerini kurmak üzere Akbelen Ormanına geldi. Bir kez daha ormanımızın kömür madeni için kesilmesine izin vermeyeceğimizi söylemek istiyoruz. Oklu kirpimizle, karabaşlı ötleğenimizle, müşkülüm çiçeğimizle yan yana huzurla yaşayacağımız günler için #SavunmaDevamEdiyor!” denildi.

Köylüler eylemde

23 Nisan sabahı orman kesim işçilerinin alanı terk etmemiş olduğunu gören İkizköylüler Akbelen Ormanı’na gelerek işçilere kesime izin vermeyeceklerini söylediler.

İkizköylülerin pankartla ve sloganlarla alana girmesinin ardından Kayadere Orman Şefini arayan işçiler, çalışmaya başlamadan bekliyorlar. İkizköy halkı da oturma eylemine başlamış durumda. 

You may also like

Comments

Comments are closed.