Doğa MücadelesiManşet

İkizdere’deki doğa katliamına karşı CİMER’e başvuru çağrısı

0

Rize‘de yer alan İşkencedere Vadisi‘nde taş ocağı açmak isteyen Cengiz İnşaat‘a karşı toprağını ve suyunu savunan yurttaşlar kendilerine yönelik hak ihlallerini ve şirketin taş ocağı çalışmalarının durdurulması için Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi‘ne (CİMER) başvurma kararı aldı.

Gençağa Karafazlı‘nın Rize’nin Nabzı haber sitesinde yer alan haberine göre hazırlanan örnek dilekçede taş ocağı projelerinin durdurulması ve hak ve özgürlüklerin kullanımını engelleyen kolluk güçleri hakkında soruşturma başlatılması talep edildi.

“İkizdere Eskincidere Gürdere insanları, bugün hem doğanın haklarını hem de kendi yaşamlarını korumaya çalışıyor” denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:  .

Zira; evlerine 250 metre uzaklıkta, ormanlık alanda taş ocağı açılıyor. Ağaçlar köklerinden kepçeyle hunharca kopartılıp, taşla toprakla dereye atılıyor. Neden? İyidere’de planlanan lojistik liman için taş ocağına ihtiyaç var! Bakanlık, limanı ‘stratejik yatırım’ olarak nitelendirmiş… Oysa, bir ülkenin ‘stratejik’ olabilecek yegane amacı; suyunun, ormanının, dağının ezcümle doğasının korunması, yarınlara kalmasıdır.

Çevreyi korumak Anayasal bir sorumluluk

Anayasa’nın devlete ve vatandaşlara verdiği “çevreyi koruma” sorumluluğunun hatırlatıldığı açıklamada “Gözümüzün önünde doğaya ve Eskincidere insanlarına zulmediliyor; anayasal hak ve özgürlükler alenen çiğneniyor, hiçe sayılıyor” denildi.

Dilekçede son olarak “Bu durumun sonlandırılması amacıyla: İkizdere’deki ER:3396069 NUMARALI CEVİZLİK BAZALT OCAĞI ve ER:3404341 NUMARALI GÜRDERE BAZALT OCAĞI projelerinin derhal durdurulmasını; hak ve özgürlüklerin kullanımını engelleyen kolluk güçleri hakkında soruşturma başlatılmasını talep ederiz” ifadeleri yer alıyor. 

CİMER’e başvuru yapmak isteyen kişilerin bu adres üzerinden örnek başvuru dilekçesine ve başvuru sürecine dair bilgilere ulaşması mümkün.

You may also like

Comments

Comments are closed.