İkizdere’de neler oluyor?(6): HDP Milletvekili Murat Çepni: Dozeri engellemeyen hiçbir ziyaretin katkısı yok

Kendisi de İkizdereli olan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, devletin yatırımı diye tarif edilen her yatırımın, doğayı ve insan yaşamını katlettiğini kaydetti.

Rize İkizdere‘de taş ocaklarına karşı verilen mücadelede en başından beri orada olan isimlerden biri, kendisi de İkizdereli olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili ve Meclis Çevre Komisyonu üyesi Murat Çepni‘ydi.

Çepni, İşkencedere Vadisi‘nin sadece taş ocağı tehlikesiyle karşı karşıya olmadığını; aynı zamanda HES (Hidroelektrik Santral) ve yol projeleriyle de tehdit altında olduğunu kaydetti. Çepni, projelerin hayata geçmesi durumunda vadinin beton bir vadiye dönüşeceğini de ifade etti.

‘HDP’li vekilin burada ne işi var?’

HDP’li milletvekili Murat Çepni, kendisinin direniş alanında olmasından dolayı bir kara propaganda örgütlendiğini hatırlatarak şu açıklamalarda da bulundu:

Direnişin başından beri orada olmam üzerinden çok ciddi bir kara propaganda örgütlendi. ‘HDP’li vekilin burada ne işi var?’ dendi. İkizdereli olmam bir tarafa, elbette ki benim bir siyasi görüşüm var. Ekoloji ve doğa meselelerine bir bakış açım var.

Bütün bunlar oradaki halkın sağ duyulu, onurlu duruşuna çarptı. Bir gerçeği gördüler. İnsanlar yanlarında kim var, karşılarındakiler kimi ifade ediyor? Onları gördüler.”

‘Bütün vadi saldırı altında’

İkizdere’de HES ve yol projelerinin de gündemde olduğunu söyleyen Murat Çepni, bütün vadinin saldırı altında olduğunu dile getirdi:

Ayder Vadisi perişan oldu, Yeşil Yol’u biliyoruz. Bütün bunlar 2000 yılından itibaren Karadeniz’in vahşi turizm altında tümüyle betonlaştırıldığı projeler.

İkizdere önceden HES’lerle gündeme gelmişti. Henüz büyük yapılaşmalar olmamıştı, vahşi turizme açılmamıştı. Bizde seviniyorduk. Ancak, yanılmışız.

HES’lerle başladı. 26 tane HES projesi vardı, bunlardan altı tanesi yapıldı.

Bunun yanında, Rize-Erzurum arasında vadinin yolu duble yola dönüştürülmeye çalışılıyor. Buna nasıl bir ihtiyaç var bilmiyoruz. Yol ve tünel çalışmaları sürüyor. Vadi sağlı-solu tıraşlanıyor. İkizdere’nin çıkışında şu ana kadar binlerce ağaç kesilmiş. Taş ocağı gündemde olduğu için henüz oralar gündeme gelmedi.

Esasen bütün vadi büyük bir saldırı altında. Fakat, bu projeler tamamlandığında bu vadi bir beton vadiye dönüşecek.”

‘Dozer çalışmaya devam ediyor’

Alana, başka milletvekillerinin de gittiğini söyleyen Çepni, bu durumun iyi bir gelişme olduğunu; ancak dozerin çalışmasını engellemeyen hiçbir ziyaretin katkısı olmadığını ifade etti:

Alana CHP’li ve İyi Partili milletvekilleri çokça gidiyor. Bu iyi bir gelişme, güzeldir, yapılması gerekir. Fakat, bu projenin artık şu aşamada bir tanıtıma ihtiyacı kalmadı. Fazlasıyla zaten Türkiye’nin gündemine girmiş durumda.

Evet, biz oraya gidiyoruz. Açıklamalar yapıyoruz. Fakat, aynı esnada dozer çalışmaya devam ediyor. Dozerin çalışmasını engellemeyen hiçbir ziyaretin hiçbir katkısı yoktur. Bu durum, bizim muhalefet adına ‘mış’ gibi yapma siyasetinin sonuçları.

İyi Parti’ye de CHP’ye de çağrımız bu olacaktır: Orada iseniz eğer, o dozerin çalışmasını engellemeniz gerekir. Hangi yol ve yöntemle olursa olsun. Siz orada durduğunuz esnada dozer çalışıyor. Her vurulan kepçe ağaçları katlediyor ve biraz daha devam ederse yol neredeyse tamamlanmış olacak.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

AB Komisyonu ‘ormansızlaşmayı önleme’ yasasını 12 ay erteledi, yeşil gruplar öfkeli

Avrupa Komisyonu'nun çok tartışılan ormansızlaşma yasasını ertelemesi çevrecilerin tepkisine yol açarken, etkilenen işletmelerde rahatlamaya neden oldu.

Hak savunucularından kent hayvanları için yarın AYM önüne çağrı

Hak savunucuları, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü'nde sokakta yaşayan hayvanlara yönelik 'katliam yasası'nı esastan görüşme kararı alan AYM'nin önünde toplanacak.

Afrika: Zenginlerin yarattıkları iklim krizinin bedelini ödeme zamanı geldi

'Afrika, yok denecek kadar az karbon ayak izine rağmen iklim felaketlerinin ön cephesinde yer alırken, fosil yakıt endüstrisi rekor kârlar elde etmeye devam ediyor.'

Türkiye, açık denizlerin biyoçeşitliliğini korumayı amaçlayan BM anlaşmasını imzaladı

Türkiye'nin anlaşmaya taraf olması için Meclis'te onaylanması gerekiyor. Yürürlüğe girmesi için ise 60 ülkenin 2025'e kadar onayı bekleniyor.

Deştinliler’den festival: Çimentocuları nasıl yendiğimizi dünya görsün istedik

Menteşe’nin Bayır ve Yatağan’ın Deştin mahallelerinde kurulmak istenen entegre çimento tesisini engelleyen halk, kazanımlarını iki günlük festivalle kutladı.

EN ÇOK OKUNANLAR