Doğa MücadelesiEditörün SeçtikleriManşetVideoYerelYeşil Gazete TV

İkizdere’de neler oluyor? (1): Av. Yakup Okumuşoğlu: İnsanların iradesi yok sayılıyor, tek gerçek Cengiz’in iradesi

0

Rize İkizdere’deki İşkencedere Vadisi’nde Cengiz İnşaat tarafından İyidere Lojistik Limanı inşaatına malzeme temin etmek amacıyla, vadide taş ocağı açılması çalışmalarına karşı halkın direnişi devam ediyor.

Yeşil Gazete’ye İkizdere’de yaşananlarla ilgili konuşan bölge halkının avukatı, aynı zamanda çevre ve ekoloji hareketi avukatı olan Yakup Okumuşoğlu, 15 günden beri müvekkillerinin her sabah saat 03.00-04.00 saatlerinde evlerinden çıkıp kan revan içinde iş makinesinin çalıştığı alana inmeye çalıştıklarını, iş makinelerinin önüne geçip ağaçları korumaya çalıştıklarını ifade etti. 

‘Hukuksuzluk meşrulaştırılmaya çalışıldı’

Okumuşoğlu, bölgedeki doğa tahribatına dikkat çekmelerine rağmen halen iş makinelerinin vadide çalışmaya devam ettiklerini ifade etti. Birkaç gün önce Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Dr. Yalçın Eyigün tarafından bilgilendirme toplantısı yapıldığını hatırlatan Avukat Yakup Okumuşoğlu, o gün yaşananları şöyle anlattı:

Burada, halka bilgi verme toplantısı adıyla gayri resmi bir toplantı yaptılar. Üstelik de pandemi döneminde kapalı alanda toplantı yaptılar.

Toplantıda, Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan işlerden bahsedildi.

Bu toplantı amacına ulaştı mı ulaşmadı mı bilemiyorum. Bizim aldığımız bilgi tamamen algı yaratmaya yönelikti.

Milletin gazını almaya geldikleri ve hukuksuzluğu meşrulaştırmaya çalıştıkları bir toplantıydı. Buna da halk tepkisini gösterdi.

Proje tanıtım dosyalarında yazanlarla, hayata geçenler aynı değildir. Bölgenin rehabilite edileyeceğini söylüyorlar, Türkiye’de projeden sonra söylenildiği gibi rehabilite edilen bir yer ben hiç görmedim.”

‘Müvekkillerimin iradesi sarsılacak irade değil’

Yapılan taş ocağı çalışmalarıyla ilgili çok üzüntülü olduklarını dile getiren Yakup Okumuşoğlu, tüm yaşananlara rağmen bölge halkının iradesinin sarsılacak bir irade olmadığını dile getirdi:

Yüreğim parçalanıyor, sinirim bozuluyor. Bazen çok öfkeleniyoruz.

Çünkü insanların iradesi yok sayılıyor, bireyler yok sayılıyor. Buradaki orman, doğa yok sayılıyor.

Sahada tek gerçek var: Cengiz’in iradesi ve devletin kolluk güçleri.

Ama benim müvekkillerimin iradesi sarsılacak bir irade değil. 20 yıllık ekoloji hareketi avukatı olarak buradaki iradeyi çok önemsiyorum.”

You may also like

Comments

Comments are closed.