Doğa MücadelesiManşetYerel

İkizdere’de bilgilendirme toplantısı: Vadimiz yok ediliyor, siz ne söylüyorsunuz?

0
Fotoğraf: Gençağa Karafazlı

Haber: Gençağa Karafazlı-Hüseyin Altun

Rize İkizdere‘deki İşkencedere Vadisi’nde taş ocağının yapılması çalışmalarına karşı günlerdir yurttaşların direnişi devam ederken, Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Dr. Yalçın Eyigün, yurttaşlarla İkizdere’de bir araya gelerek bilgilendirme toplantısı yaptı.

Toplantıda, Genel Müdür Eyigün’ün çalışmalar esnasında her türlü önlemin alınacağı, vadiye ciddi bir tahribatın verilmeyeceği, bölgede bulunan jandarmanın ise güvenlik amaçlı bulundurulduğu sözlerine salonda bulunan yurttaşlar sert tepki gösterdi.

Projeyle ilgili de tepkilerini dile getiren bazı yurttaşlar salonu terk etti.

‘Siz ne söylüyorsunuz?’

Toplantı boyunca yoğun tartışmalar yaşandı. Bir yurttaş, “Yaşananları görmüyor musunuz? Bizlerle dalga geçiyorsunuz. Bizleri oyalıyorsunuz. Vadimiz yaşam alanlarımız yok ediliyor siz ne söylüyorsunuz?” diyerek tepki gösterdi.

Bir grup da “Sizi dinlemiyoruz, kendi başına konuş” diyerek toplantıyı terk etti.

‘Alternatifler var’

Toplantıda yaşanan bir tartışma da kameralara yansıdı. Toplantıya katılan bir yurttaş, hayata geçirilmek istenen limanın doğaya zarar vermeden başka yapılış şekli olduğunu, alternatiflerinin var olduğunu ifade etti. Karşılığında ise “Gerekli araştırma yapıldı” cevabını aldı.

‘Hiçbir taş ocağı 2,5 senede bitmedi’

Toplantıda taş ocağına tepki gösteren isimlerden biri de bölge halkının avukatı Yakup Okumuşoğlu‘ydu. Okumuşoğlu, taş ocağı yapımının 2,5 senede biteceğine dair açıklamalara, ‘Hiçbir taş ocağı 2,5 senede bitmedi’ dedi ve şunları ifade etti:

Halka bilgi vermeden, ÇED raporu yapmadan iş bitirmeye çalışıyorsunuz.

15 gün içerisinde aldığınız raporlarda ‘Şunu kontrol ettik, bunu kontrol ettik’ diyorsunuz, bunlar doğru değil.

Önce halkla ilişki kuracaksınız. Korunacak bir su kalmadı, dere kalmadı dere. Balık vardı hafriyat ve kayalar altında öldü. İki tane operatör dereyi çöp halinde getirdiler.

Kimse yok orada. Bir tane mühendis yok, bir tane ormancı yok. Bu proje yanlış bir proje. Bundan sonra oraya gidin sayın genel müdürüm. Siz geleceksiniz diye toparladılar oraları, güzelleştirdiler. Gidin, bakın.

Ocağı 2,5 yıl çalıştıracağız söylemi doğru deği. Hiçbir taş ocağı 2,5 yılda bitmedi.”

CHP’li vekilden ziyaret

Öte yandan, bölgeye bugün CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu da ziyarette bulundu.

Yurttaşlarla bir araya gelen Hancıoğlu, Avukat Yakup Okumuşoğlu’yla da görüştü.

‘Her yerde doğa katliamı var’

CHP’li Hancıoğlu, yaşananlara tepki göstererek, böyle bir yıkımın kabul edilemeyeceğini ifade etti:

Gerçekten haklı mücadele ediyorlar. Ağaçları sosyal medyada ben de gördüm her şey heba edilmiş. Doğayı nasıl kullanacağımızı bilmiyoruz. Şurası oksijen deposu böyle bir yıkım kabul edilebilir bir şey mi? Türkiye’nin her yerinde doğa katliamı var. Doğaya sahip çıkılmıyor. Böyle yaparsak Rize’yi de seller alır.”

‘Direnişimiz sonuna kadar’

Neslihan Hancıoğlu, bölgenin bir turizm cenneti olabilecekken harabeye döndüğünü kaydetti:

Burada bir doğa katliamı yaşanıyor. İkizdere bir turizm cenneti olacakken harabeye döndü. Burada öyle bir dayanışma var ki kadınlı erkekli Türkiye’nin her yerindeki İkizdereliler koşup topraklarına sahip çıkmak için gelmişler. İkizdere’nin böyle bir katliama gitmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Direnişimiz sonuna kadar, bu iş burada bırakılana kadar devam edecek.”

‘Savaş var da biz mi bilmiyoruz?’

Milletvekiliyle olan görüşmede bölgede yaşananları aktaran Avukat Yakut Okumuşoğlu, adeta savaş hukukunun uygulandığını söyledi:

Sabah kalkıyorsunuz elinizden her şey alınmış. Savaşta, olağanüstü hallerde uygulanan bir uygulamayı yapıyorlar acele kamulaştırma. Burada acele olan şeyin ne olduğunu anlamak mümkün değil. Savaş mı var da biz mi bilmiyoruz? Bu olağanüstü halin sebebi ne? Cengiz inşaat bu kadar olağanüstü bir şey mi? Onun arzu, istekleri ile hemen acele kamulaştırma mı yapmak lazım? Savaş hukuku mu uygulamak zorundayız?”

You may also like

Comments

Comments are closed.