Doğa MücadelesiEditörün Seçtikleriİkizdere DirenişiManşet

İkizdere’de jandarma nöbet çadırını kaldırmak istedi: ‘Devlet bir çadırdan korkar mı?’

0
Fotoğraf: Merve Özçelik

Rize İkizdere’deki halk Cengiz İnşaat tarafından açılmak istenen taş ocağına karşı 63 gündür devam eden direniş için yeniden alanda nöbet çadırı kurmak istedi. Ancak, bunu gören jandarma direnişçilerin yanına gelip çadırı kaldırmalarını istedi.

Bölge halkının çadırlarına 17 Mayıs tarihinde de jandarma müdahale etmişti.Gece vakti alana gelen ekipler çadırı parçalara ayırarak yerinden sökmüştü.

Gerekçe Osmaniye Valiliği

Bugün kurulmak istenen çadırın da kaldırılmasını isteyen jandarma gerekçe olarak 2 Şubat tarihinde Osmaniye Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü’nün aldığı kararı gösterdi. Jandarma bu karara dayanarak çadır kurmanın yasak olduğunu söyledi.

Söz konusu kararda “kamuya açık alanlarda veya özel mülkiyete ait olmakla birlikte kullanılmayan arsalar üzerine kamuoyu oluşturma, protesto gösterisi yapma amacıyla çadır kurma” yasaklanan etkinlikler arasında yer alıyor. Ancak gene kararda yazılanların Osmaniye sınırları içerisinde geçerli olduğu belirtiliyor.

Bölge halkının itirazları üzerine en son çadırın sadece yanlarının açılması istendi.

‘Tüm uygulamalar hukuk dışı’

Daha önce de ağacın kesilmesi için ağaçta sekiz saat nöbet tutan
İkizdere direnişçilerinden Ali Akyıldız, tüm müdahalelere rağmen direnişlerine devam edeceklerini söyledi:

Burada yapılanların sadece çadır olayı değil, tüm uygulamaların hukuk dışı olduğunu biliyoruz. Adalet ve hukukun olmadığı İkizdere İşkencedere Vadisi. Jandarmanın tüm müdahalelerine rağmen biz direnişimize devam edeceğiz.”

‘Devletin çadırdan korkması kadar saçma bir şey düşünemiyorum’

Doğa savunucusu ve İkizdere direnişçisi Ömer Tuncer de çadırlarının bir kez daha sökülmesi durumunda suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti:

Çadırımız sökülürse Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacağız. Bunun faili de belli. Başka kimse gelip de sökmez. Bir çadırdan devletin korkması kadar saçma bir şey düşünemiyorum. Çadır dediğimizde yağmur ve güneşten korunmak için kurduğumuz bir baraka. Tek amaç o çadırın bir simge olmasıdır. Çünkü 2020 yılının ekim ayında kurulan çadır simge olduğu için güvenlik güçleri kaldırılmasını istiyor.”

You may also like

Comments

Comments are closed.