Doğa MücadelesiEditörün Seçtikleriİkizdere DirenişiManşet

Eskencidere’de çalışmalar gece-gündüz devam ediyor: Sesten uyuyamıyoruz

0
İkizdere'deki bir köpek de direnişin ilk gününden bu yana alandan ayrılmıyor.

Rize’nin İkizdere ilçesinde yer alan Eskencidere Vadisi’nde Cengiz Holding tarafından açılmak istenen taş ocağı çalışmaları bugün 22’nci gününde.

Projeye karşı çıkan bölge halkı tarafından başlatılan direniş çadırı ise üç ayı geride bıraktı. Ancak halk jandarma eşliğinde çalışmaların yapıldığı alana alınmıyor. Şirket tarafından yerleştirilen demir kapıdan yalnızca milletvekillerinin geçişine izin veriliyor.

‘Gece gürültülerini duyuyoruz’

Şirket çalışanlarının sabah erken saatlerinde bölgeye geldiğini belirten İkizdereli Zeynep Baş, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada “Çok erken saatlerde geliyorlar, gece geç saatlere kadar devam ediyorlar” ifadelerini kullandı.

İçeriye alınmadıkları için çalışmanın ne durumda olduğunu göremediklerini ve engelleyemediklerini belirten Baş, “Ancak gece gürültülerini duyuyoruz. Sesten uyuyamıyoruz” dedi. Baş, çalışmaların bayramın ikinci gününe kadar durdurulacağı bilgisini paylaştı.

CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer’in bölgeye bugün de ziyarete geldiğini belirten Baş, “Onun yaptığı ziyaret sonrası ne durumda olduğunu öğreneceğiz” bilgisini paylaştı.

Tuncer: İşi yavaşlatmaya çalışıyoruz

Milletvekili Tuncer ise alandan yaptığı video paylaşımında çalışmaların 50 metre ilerlediğini söyledi. Alana girdiklerinde çalışmaların durdurulduğunu belirten Tuncer, “Elimizden geldiğince günlük nöbetlerle işi durdurmaya, yavaşlatmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yasal sürecin de devam ettiğini belirten Tuncer, kapanma nedeniyle de birçok köyün gelemediğini ve bu yüzden üzüntü duyduklarını aktardı.

Tuncer, “50 yıllık ömrümde gördüğüm en güzel coğrafyalardan biri. Böyle bir coğrafyayı sırf rant uğruna yok etmek akılla açıklanamaz” değerlendirmesinde bulundu.

‘Hafriyat atıkları hala temizlenmedi’

Dereye atılan hafriyat atıklarının da hala tam olarak temizlenmediğini dile getiren Zeynep Baş, “Hafriyatlarını dereye atıyorlar. Bizim de dere yatağından aldığımız için sularımız kesiliyor” dedi.

Şu anda bir miktar suyun geldiğini belirten Baş, “Gelen su da pis su. Kirli. Hayatımızda ilk kez burada dışarıdan su almaya başladık” ifadelerine yer verdi.

Odunların nereye taşındığı bilinmiyor

Bu süreçte kesilen ağaçlar da bölgeden taşınmaya devam ediyor. Ancak odunların nereye götürüldüğü henüz bilinmiyor.

Zeynep Baş, “Kesilenler normalde Cevizlik Muhtarlığı’na veriliyormuş. Ancak şu anda odun aldılar mı bilmiyoruz” dedi. Kesilen ağaçları gördüklerini belirten Baş, “Ağaçlar kökünden sökülmüş. Proje tamamlanırsa bu şekilde 13 hektarlık alanı kaybedeceğiz” dedi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.