Eskencidere’de çalışmalar gece-gündüz devam ediyor: Sesten uyuyamıyoruz

Alana girdiklerinde çalışmanın durdurulduğunu aktaran CHP'li Mustafa Tuncer 'Elimizden geldiğince günlük nöbetlerle işi durdurmaya, yavaşlatmaya çalışıyoruz' dedi. Bölge halkı ise hala alana alınmıyor.

Rize’nin İkizdere ilçesinde yer alan Eskencidere Vadisi’nde Cengiz Holding tarafından açılmak istenen taş ocağı çalışmaları bugün 22’nci gününde.

Projeye karşı çıkan bölge halkı tarafından başlatılan direniş çadırı ise üç ayı geride bıraktı. Ancak halk jandarma eşliğinde çalışmaların yapıldığı alana alınmıyor. Şirket tarafından yerleştirilen demir kapıdan yalnızca milletvekillerinin geçişine izin veriliyor.

‘Gece gürültülerini duyuyoruz’

Şirket çalışanlarının sabah erken saatlerinde bölgeye geldiğini belirten İkizdereli Zeynep Baş, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada “Çok erken saatlerde geliyorlar, gece geç saatlere kadar devam ediyorlar” ifadelerini kullandı.

İçeriye alınmadıkları için çalışmanın ne durumda olduğunu göremediklerini ve engelleyemediklerini belirten Baş, “Ancak gece gürültülerini duyuyoruz. Sesten uyuyamıyoruz” dedi. Baş, çalışmaların bayramın ikinci gününe kadar durdurulacağı bilgisini paylaştı.

CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer’in bölgeye bugün de ziyarete geldiğini belirten Baş, “Onun yaptığı ziyaret sonrası ne durumda olduğunu öğreneceğiz” bilgisini paylaştı.

Tuncer: İşi yavaşlatmaya çalışıyoruz

Milletvekili Tuncer ise alandan yaptığı video paylaşımında çalışmaların 50 metre ilerlediğini söyledi. Alana girdiklerinde çalışmaların durdurulduğunu belirten Tuncer, “Elimizden geldiğince günlük nöbetlerle işi durdurmaya, yavaşlatmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yasal sürecin de devam ettiğini belirten Tuncer, kapanma nedeniyle de birçok köyün gelemediğini ve bu yüzden üzüntü duyduklarını aktardı.

Tuncer, “50 yıllık ömrümde gördüğüm en güzel coğrafyalardan biri. Böyle bir coğrafyayı sırf rant uğruna yok etmek akılla açıklanamaz” değerlendirmesinde bulundu.

‘Hafriyat atıkları hala temizlenmedi’

Dereye atılan hafriyat atıklarının da hala tam olarak temizlenmediğini dile getiren Zeynep Baş, “Hafriyatlarını dereye atıyorlar. Bizim de dere yatağından aldığımız için sularımız kesiliyor” dedi.

Şu anda bir miktar suyun geldiğini belirten Baş, “Gelen su da pis su. Kirli. Hayatımızda ilk kez burada dışarıdan su almaya başladık” ifadelerine yer verdi.

Odunların nereye taşındığı bilinmiyor

Bu süreçte kesilen ağaçlar da bölgeden taşınmaya devam ediyor. Ancak odunların nereye götürüldüğü henüz bilinmiyor.

Zeynep Baş, “Kesilenler normalde Cevizlik Muhtarlığı’na veriliyormuş. Ancak şu anda odun aldılar mı bilmiyoruz” dedi. Kesilen ağaçları gördüklerini belirten Baş, “Ağaçlar kökünden sökülmüş. Proje tamamlanırsa bu şekilde 13 hektarlık alanı kaybedeceğiz” dedi.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sinop Boyabat Bakır Maden Sahası ihalesi ‘adresine’ teslim edildi

Sinop Boyabat'taki devasa bakır maden sahası ihalesi, Cengiz Holding'e ait Eti Bakır A.Ş.'ye verildi. İhale, sadece bu şirketin karşılayabildiği 'izabe şartıyla' yapılmıştı.

Maraş için ortak talep: Yeni santrale değil, adil dönüşüme ihtiyaç var

Afşin Elbistan Termik Santrali’ne eklenmesi planlanan 2 üniteye karşı çıkan belediye başkanları ve sivil toplum temsilcileri kömürün tek tercih olmadığını vurguladı.

Kaş’ta Likya Yolu üzerinde, orman içine tesis ihalesine isyan: Akıl tutulması

Kaş'ta Likya Yolu güzergahı ve Phellos Antik kenti yakınına 'orman parkı' adı altında turistik tesis için ihale açıldı. Halk ayakta: Mangal yasak, tesis serbest.

Batı Karadeniz ‘vahşi madenciliğe’ direniyor: Zulüm varsa direniş de var

Zonguldak'ın Alaplı, Devrek, Akçakoca ilçelerinde onlarca köyü etkileyecek altın madeni ruhsatına karşı bölge halkı direnişini sürdürürken, dava açmaya da hazırlanıyor.

AB için ‘küresel net sıfır’ yarışında Çin ve ABD hakimiyeti uyarısı

Uzmanlar, AB ülkeleri 2023'te net sıfır yatırımlarını artırsa da Çin ve ABD rekabetine yenilmemesi için Temiz Sanayi Anlaşması'nın önemine vurgu yapıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR