Doğa Mücadelesiİkizdere DirenişiManşet

İkizdere için İstanbul’da eylem: Ormanlar, dereler sermaye değiller

0

Cengiz Holding‘in liman projesine hammadde sağlanması için Rize‘nin İkizdere ilçesinde taş ocağı yapımına karşı bölge halkının direnişi uzun süredir ediyor.

Dün de İkizdere Çevre Derneği (İÇDER) çağrısıyla İstanbul Kadıköy meydanında yaşanan çevre katliamı protesto edildi.

‘Validebağ, İkizdere susmayacağız Cengizler’e’

Eylemde “Validebağ İkizdere susmayacağız Cengizler’e”, “İkizdere taş ocağı olmasın, Ormanlar dereler sermaye değiller” ve “Direniş varsa umut da var” sloganları atıldı.

İkizdere’de taş ocağı yapımı sebebiyle yaşanan doğa katliamına karşı bir araya gelinen eylemde basın açıklaması da yapıldı. Açıklamayı İkizdere Çevre Derneği adına Osman Baş yaptı.

Taş ocağı sebebiyle ekolojik dengenin bozulacağına vurgu yapılan açıklamada, hem liman hem de ocak için ÇED süreçlerinin tamamının hukuka aykırı olduğu belirtildi.

Ayrıca, taş ocağı projesine verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararına karşı açılan davada hazırlanan bilirkişi raporunda projenin usulsüz olduğunun kaydedilmesi de hatırlatıldı.

Bunun yanında, İkizdere’de yaşanacak su krizi ile ilgili de ilerleyen zamanlarda bir forum düzenleneceği de duyuruldu.

Direniş alanı için acil kamulaştırma kararı

Öte yandan, geçtiğimiz günlerde icra memurları direniş alanındaki eski fabrika “acil kamulaştırma” adı altında yıkılmak için bölgeye gelmişti. Bu karar sonrası direniş alanı icra yoluyla boşaltılıyor.

Acele kamulaştırma kararı savaş, sıkı yönetim gibi olağanüstü durumlarda uygulanan bir yöntem.

You may also like

Comments

Comments are closed.