ManşetKadın

İki yıl oldu: İntihar ettiği iddia edilen Duygu Delen’in düştüğü binada oturan üç kişi, tanık olarak dinlenecek

0

Duygu Delen‘in 13 Ağustos 2020’de Gaziantep‘te erkek arkadaşı Mehmet Kaplan‘a ait dördüncü kattaki evin penceresinde şüpheli bir şekilde düşerek ölmesine ilişkin dava süreci devam ediyor.

Mehmet Kaplan’ın tutuklu yargılanmasına devam edilirken mahkeme heyeti, olayın meydana geldiği apartmanda yaşayan üç kişinin tanık olarak dinlenmesine karar verdi. Duruşma ertelendi.

Kaplan Belen’in intihar ettiğini ileri sürmüştü

Kaplan, tartıştığı kız arkadaşının intihar ettiğini ileri sürmüştü. Duygu Delen’in cinayete kurban gittiğinin iddia edilmesi üzerine başlatılan soruşturmada gözaltına alınan Kaplan, ‘kasten öldürme’, ‘cinsel istismar’, ‘yağma’ ve ‘hakaret’ suçlamalarıyla tutuklandı. Yaklaşık 1 yıl boyunca tutuklu yargılanan Kaplan, 7 ay önceki duruşmada ‘ev hapsi’ şartıyla tahliye edildi ancak başsavcılığın itirazının ardından yeniden tutuklandı.

‘Raporlar çelişkili’

Davanın 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi‘nde görülen 8’inci duruşmasına tutuklu sanık Mehmet Kaplan katılmazken, taraf avukatları ile Duygu Delen’in babası Bülent ve annesi Şenel Delen salonda hazır bulundu.

Duruşmada söz alan Delen ailesinin avukatı Mehmet Balcı, davaya ilişkin hazırlanan raporlarda, sanığın tutukluluk halinin devamına etki edecek durum olmadığını belirterek “Geçen süre içerisinde 3 farklı rapor dosyalar girdi. Gelen raporlar birbiriyle çelişkili. 3 ayrı rapora bakılınca sanığın tutukluluğunu değiştirecek bir durum yoktur. Toplanan delillere göre sanığın suçu işlediği kanaatindeyiz” dedi.

Duygu Delen’in katil zanlısı Mehmet Kaplan tutuklu olarak yargılanıyor.

‘Dosyaya sunulacak delil kalmadı’

Mehmet Kaplan’ın avukatı Enes Akbulut ise gelen raporun, müvekkilinin ifadeleriyle uyumlu olduğunu belirtti. Bu aşamadan itibaren dosyaya girecek başka delil olmayacağını, raporlarda aleyhte delil olmadığını savunan Akbulut, “Gelen raporda bilinç durumunun bilinemeyeceği ve oluşan darp izlerinin düşmeye bağlı olduğu belirtilmiştir. Yine odadaki kanların Mehmet Kaplan’a ait olduğu belirtilmiştir. Sanık ilk tutuklandığı andan itibaren aksini gösterecek hiçbir şey dosyaya girmemiştir. Kaçma şüphesi olmadığını düşünüyoruz. Bu anlamda tahliyesini istiyoruz. Bu aşamadan sonra gelebilecek bir delil olmadığını düşünüyoruz. Gelen rapor en geniş kapsamlı rapordur. Bu rapor, Mehmet Kaplan’ın ifadeleriyle örtüşmektedir. Gelen raporlarla dosya tamamlanmışken, müvekkilimin tahliye edilmesi gerektiğini savunuyoruz” diye konuştu.

Mahkeme heyeti, olay günü apartmanda olan bina sakini 3 tanığın zorla getirilip, duruşmada dinlenmesine ve sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Eylül 2020’deki bilirkişi raporunda Delen’in düşme anında bilincinin kapalı ancak canlı halde olduğu tespitine yer verilmiş ve olay yerindeki, “kemer”in varlığına dikkat çekilmişti. Ayrıca Delen’in vücudunda sert bir cisimle vurma sonucu olabilecek “ray tipi ekimoz” tespit edilmişti.

Son iki yılda en az 28 kadın yüksekten ‘düşme’ sonucu öldü!

Şüpheli bir şekilde yüksekten ‘düşerek’ yaşanan kadın ‘ölümleri’ artmaya başladı. Son 2 yılda en az 28 kadın evde yalnız değilken, balkondan ya da pencereden şüpheli bir şekilde ‘düşerek’ yaşamını yitirdi.

‘Sayı çok daha fazla’

Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Hakan Kar, yüksekten düşmeye bağlı gerçekleşen ölümler ilgili basına yansımayanların da eklendiğinde sayının çok daha fazla olduğunu belirtiyor:

“Basına yansımayan vakaları da eklediğinizde sayı çok daha fazla. İntihar olduğu iddia edilen kadın ölümlerinin detaylı incelenmesi gerekiyor. Ayrıca ne hikmetse yüksekten düşenlerin hepsi kadın. Bu cinsiyet ayrımı bile başlı başına bir kriter. Erkek kadın intihar oranlarına baktığımızda eşit diyebiliriz. Ancak kadınlar tercih ettiği yöntemler arasında yüksekten atlama birinci sırada değil. Kadınlar, şiddet içeren intihar yöntemlerini seçmez. Bu yöntemleri daha çok erkekler seçiyor.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.